Flyktingsituationen i Umeå upp på fullmäktiges bord

I dagens tidningar går det att läsa om den interpellation som jag lämnade in igår, gällande flyktingsituationen i Umeå. Det är hög tid att kommunfullmäktige får information om läget och de utmaningar vi står inför. Pressmeddelandet som jag skickade ut bifogas nedan.

 

Pressmeddelande 2015-11-16

 Ågren (M) lyfter flyktingsituationen i Umeå till fullmäktige

Kommunalrådet Anders Ågren (M) anser att flyktingsituationen i Umeå måste upp på kommunfullmäktiges bord. Detta för att alla politiker ska få en aktuell lägesbild över flyktingmottagandet, samt vilka utmaningar kommunen står inför. Ågren har lämnat in en interpellation som behandlas på fullmäktige den 30 november.

Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt. Flyktingsituationen innebär ett mycket ansträngt läge i flera delar av vårt land och prognoserna för flyktingströmmarna visar inga tecken på att läget ska stabiliseras. Kommun efter kommun signalerar att situationen är akut. Ågren menar att det är viktigt att kommunens högst beslutande organ – kommunfullmäktige – får en redovisning av läget när det gäller mottagandet i Umeå kommun.

Flyktingsituationen är inget som bara händer på tvnyheterna. Det sker här och nu. Det är viktigt att våra politiker och partier i fullmäktige är uppdaterade, för detta ställer Umeå kommun inför stora utmaningar. Vår personal tillsamman med frivilliga göra stora insatser för ett bra mottagande, men läget är ansträngt, säger Ågren.

Hur stora volymer talar vi om? Hur ser prognoserna ut framåt? Hur ser kommunens beredskap ut när det gäller sådant som att erbjuda boende, omsorg, skola etc? Oerhört viktiga frågor. Regeringen meddelade ju förra veckan att Umeå kommun får 27 miljoner kr för ökade kostnader kopplat till flyktingmottagandet, men hur långt räcker det? Vi har ju redan antagit budget för 2016, men då fanns inte detta akuta läge med i beräkningen.

 Interpellationen i dess helhet:

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

 Flyktingsituationen i Umeå

Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i vår omvärld. Inom EU har Sverige och Tyskland tagit ett stort ansvar, men det har blivit uppenbart att situationen inte längre är hållbar. Olika åtgärder diskuteras på internationell och nationell nivå. Flyktingsituationen innebär ett mycket ansträngt läge i flera delar av vårt land – och prognoserna för flyktingströmmarna visar inga tecken på att läget ska stabiliseras. Kommun efter kommun signalerar att situationen är akut. Grundläggande samhällsservice riskerar att inte klaras av.

Hur ser situationen ut i Umeå? Umeå kommun tar ju emot såväl ensamkommande, transit ensamkommande, kvotflyktingar, asylsökande och nyanlända. Vår personal gör engagerade och professionella insatser och jobbar hårt för att mottagandet ska fungera. Men det är hög tid att vi får en genomgång och diskussion även i Umeå kommunfullmäktige – kommunens högst beslutande organ – om det aktuella läget och utmaningarna framåt.

Mina frågor till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) blir därför:

  1. Hur ser läget ut i Umeå idag, beträffande flyktingmottagandet inom de olika kategorierna?
  2. Hur ser prognosen ut framåt?
  3. Hur är kommunens beredskap när det gäller våra ansvarsområden – exempelvis att erbjuda boende, undervisa i svenska (Sfi) och samhällsorientering, förskoleverksamhet och skolgång. På ett övergripande plan.
  4. Regeringen har meddelat att Umeå kommun får 27 miljoner kr extra för de ökade kostnaderna kopplat till flyktingsituationen. Finns det någon bedömning om hur mycket nuvarande flyktingsituation innebär i ökade kostnader för Umeå kommun på årsbasis?

 

 

Umeå 2015-11-16

 

Anders Ågren

En kommentar

  1. Bergis

    Människor kommer hit pga Sveriges signalpolitik. Skickar man inbjudningskort till hela världen så kommer folk hit. Gör som danskarna så slutar folk strömma in över gränsen. Hur svårt kan det vara?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.