Sätt betyg tidigare

En viktig förutsättning för goda kunskapsresultat är att vi följer upp resultaten kontinuerligt. Den 11 februari 2015 presenterade regeringen och Alliansen en kompromiss kring en försöksverksamhet med betyg från grundskolans årskurs 4. Skolor runt om i landet, i områden med olika socioekonomiska förutsättningar, ska få delta i försöket. Skolorna ansöker hos Skolverket om att få delta i försöksverksamheten som startade 2017.

Moderaterna anser att betyg är ett viktigt verktyg för att tydligt ange hur elever ligger till och sänder viktiga signaler om stödbehov. Med betyg ökar också skolans fokus på kunskapsresultaten. Skolverket presenterade i januari 2017 en utvärdering av betygen som infördes från årskurs sex. Utvärderingen visar att drygt hälften av lärarna upplevde att elevernas motivation var högre efter att betygen från årskurs sex införts. Bland eleverna uppger 80 procent att de arbetade hårdare när de vet att de får betyg.

I utvärderingen framkom det att många lärare ansåg att betygen gjort det lättare att upptäcka elever som är i behov av särskilt stöd. Moderaterna anser att Umeå kommun självklart bör gå vidare med möjligheten att ge betyg till eleverna redan från årskurs fyra. Därför vill vi att Umeå kommun, genom så många grundskolor som möjligt, ska delta i försöksverksamheten med betyg från årskurs 4. Förvaltningen borde få i uppdrag att i dialog med kommunens grundskolor inleda det arbete som behövs för att ett flertal skolor i Umeå snarast ska kunna skicka in ansökan om deltagande i försöksverksamheten. Tyvärr röstade fullmäktige ner vårt uppdrag i samband med budgetfullmäktige i måndags.

En kommentar

  1. Leif

    Vad säger studier om sånt här? Näe just ja, ni är ju stöpta i samma skit som Trump, vetenskap säger inget om det motsäger det man tror.

    Faktaresistent politiker, hemskt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.