Samarbete för att stärka norra Sverige

För ganska precis ett år sedan samlades de politiska kommunledningarna för de största städerna i norra Sverige till överläggningar på temat ”Människor och framtid i norra Sverige”.

Vi träffades den gången i Örnsköldsvik, och de städer som fanns på plats var: Umeå, Luleå, Skellefteå, Örnsköldsvik, Sundsvall och Östersund. Både de ledande majoritets- och oppositionsföreträdarna var inbjudna. Det var verkligen på tiden, och stort tack till Övik som stod bakom initiativet. Jag har länge efterlyst en tätare dialog och samarbete mellan se stora städerna i norr.

Denna gång träffas vi i Sundsvall.  Måndag-tisdag.

En av många saker som diskuterades vid vår första träff var ”bilden” av norra Sverige. Tyvärr något som lämnar mycket i övrigt att önska. Vi kan se massmedia i kraftig omvandling, regionalredaktioner som försvinner och bilden av ”Norrland” i massmedia är ofta negativ. Bara det begreppet är ju i sig märkligt. ”Norrland/norrlänningar”. Som att de som lever och verkar i norra Sverige är en homogen grupp – därtill ofta generellt beskrivet som en enda plats som i grunden präglas av subventioner, avfolkning, och problem.

Detta trots att norra Sverige egentligen inte är annorlunda än övriga delar av Sverige. De allra flesta i norr bor i städer. Ca 70-75 procent. Det gäller att kunna erbjuda attraktiva stadsmiljöer som människor vill bo och verka i även i norr.

Så bilden av norra Sverige är helt klart en av flera saker som vi får kämpa med för att göra våra städer/omgivande regioner mer attraktiva för investerare, företag och människor som funderar på var de ska bosätta sig.

På återhörande!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.