Positivt beslut om AB Bostaden!

Skriver i dagens VK om kommunfullmäktiges beslut i måndags gällande avyttring av delar av fastighetsbeståndet i AB Bostaden. Ett mycket positivt beslut! Sannolikt den enskilt största politiska framgången för Allianspartierna i Umeå på de senaste 20 åren. Bifogas nedan.

 

Positivt beslut om AB Bostaden!

Vid fullmäktige i måndags hade vi återigen uppe ärendet om AB Bostaden, däribland att godkänna avyttring av delar av beståendet till Heimstaden Bostad Portalen AB. Ett mycket positivt beslut!

Bostadsbristen i Umeå fortsätter att vara ett problem. Även Umeå kommun måste via AB Bostaden försöka öka takten på byggandet av nya bostäder. Precis som vi konstaterade vid debatten i fullmäktige i juni – en avyttring av delar av beståndet kommer att ge AB Bostaden möjlighet att fortsätta utveckla Umeå. Man kommer att kunna öka renoveringsinsatserna. Det möjliggör också ökad nyproduktion.

Det som hade hänt sedan i juni, var ju bl.a. att Förvaltningsrätten bedömt att fullmäktiges beslut i juni inte tillkommit i laga ordning och skulle upphävas för att kungörelsen inte uppfyllde kommunallagens krav. Allt p.g.a. att förvaltningsrätten ansåg att rubriken var kryptisk och kunde täcka flera olika tänkbara alternativ. Därav upphävandet. Det föll alltså på rubriksättningen i kungörelsen och handlingarna till fullmäktige. Ett onödigt fel, som vi enkelt korrigerat. Nu blev det en tydligare rubrik. Rätt ska vara rätt. Och ett tydligt uppdrag till AB Bostaden att slutföra transaktionen innan årsskiftet 2017/2018. Det fanns inga fel i övrigt gällande beredning, handlingar och annat som har kritiserats i debatten.

Hur som helst hade vi ju politiskt i Umeå redan beslutat att ärendet skulle hanteras på nytt av fullmäktige, och att det gamla beslutet från i juni därmed skulle upphävas.

Moderaterna i Umeå är mycket nöjda med att det finns en bred politisk majoritet för att ta det här beslutet. Det är på så vis en historisk milstolpe i Umeås lokalpolitik. Vi välkomnar det. Vi välkomnar att Socialdemokraterna landat i samma slutsatser som oss från de fyra Allianspartierna. Vi har ju drivit den här frågan under många år. I många valrörelser.

Det här en naturlig strategi för att både kunna öka nyproduktionen, och samtidigt öka underhållsinsatserna. I resten av Sverige är det här inte någon ideologisk särskiljande fråga. Det är lika vanligt i S-styrda kommuner som i borgerligt styrda kommuner.

Detta är ett mycket positivt beslut för Umeå! Vi får in en ny bostadsfastighetsaktör till Umeå – Heimstaden – som investerar över en miljard kr i vår kommun. Det här öppnar också upp för att ytterligare investeringskapital ska komma till Umeå. Det är en långsiktigt viktig signal!

Anders Ågren

Kommunalråd, M. Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.