Värna valfriheten inom skolan!

Värna valfriheten inom skolan! Innan sommaren presenterade SVT en opinionsundersökning från Novus som visade att en majoritet av befolkningen anser att det är viktigt eller mycket viktigt att få välja sina barns skola. Bara 15 procent anser att det är ganska eller mycket oviktigt.

Då blir man ju mörkrädd när man den gånga veckan hörde Stockholms högste skolpolitiker Olle Burell (S) säga ”Jag skulle vilja förbjuda aktiebolag från att driva skolverksamhet, grundskoleverksamhet.”

Oerhört många elever runt om i landet går i skolor, som skulle tvingas stänga igen om det här socialistiska synsättet fick genomslag.

Faktum är att endast 12 procent av väljarna ser vinstförbud för friskolor som en av de tre viktigaste faktorerna för att skolan ska utvecklas åt rätt håll (IPSOS). 7 av 10 instämmer helt och hållet i påståendet ”Ställ kvalitetskrav på alla skolor, oavsett om skolan drivs av en kommun, ett företag eller en stiftelse, och låt kontrollen av kvalitet bestämma vilka skolor som får finnas”.

De tre faktorer för en bättre skola som får starkast stöd är:

 • Att elever kan få extra stöd när de behöver.
 • Fler kompetenta lärare.
 • Bättre ordning i klassrummet.

Bland S-väljare är det endast 15 procent som ser vinstförbud för friskolor, som en av de viktigaste faktorerna för att skolan ska utvecklas åt rätt håll. Socialdemokraterna borde sluta gå i Vänsterpartiets ledband. Valfrihet för föräldrar och elever är något som är positivt!

Valfriheten i skolan ska värnas. Det viktiga är ju inte vem som är huvudman för en skola – det viktiga är hög kvalitet. Att få välja skola och förskola skapar trygghet. Tidigare undersökningar har pekat på att 3 av 4 föräldrar och elever anser det vara positivt att kunna välja skola. Tydligt är i alla fall att det finns ett överväldigande stöd för det fria skolvalet.

Så vill du se fortsatt valfrihet inom välfärden, så är en röst på Moderaterna i valet 2018 garanten för det.

En kommentar

 1. Martin Hånell

  Tack Anders!

  Mycket viktigt att stå upp för friskolorna tycker jag. Vi ser nu hur liberalerna vill begränsa utbredning och nyetablering av friskolor genom att förbjuda nya konfessionella friskolor. Att liberaler skulle göra det förvånar till viss del.

  Med vänliga Hälsningar!

  Martin Hånell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>