Inte medmänskligt att uppmuntra tiggeri

Denna replik har jag fått införd i dagens VK.

 

Inte medmänskligt att uppmuntra tiggeri

Örjan Mikaelsson kritiserar i VK (1/12) under rubriken ”M stänger sina hjärtan”, vår uppfattning att tiggeri bör förbjudas.

Tusentals utsatta EU-medborgare finns i Sverige och många stannar längre än de tre månader som de har rätt att vistas här. Livssituationen för dessa löses inte genom att de tigger i Sverige, utan genom insatser i deras egna hemländer. Bättre skänka pengar till hjälporganisationer verksamma i Rumänien och Bulgarien, än att lägga pengar i muggen.

Att Moderaterna skulle sakna medmänsklighet är tråkigt påhopp. Medmänsklighet visas inte minst genom att få in människor på arbetsmarknaden, bort från bidrag och ur utanförskap. Det är inte humanistiskt på något vis att uppmuntra till ett permanent liv i utanförskap, även om vissa på vänsterkanten anser det.

Ingen kan väl numera ha undgått de fruktansvärda fallen av hur tiggeri i Sverige bidrar till en modern form av slaveri. Utsatta EU-migranter tvingas i många fall till såväl tiggeri, tvångsarbete som prostitution. Och detta möjliggörs, tyvärr, av dem som på olika sätt uppmuntrar till tiggeri i vårt land.

Sverige måste införa ett nationellt tiggeriförbud. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har föreslagit en uppgörelse med Socialdemokraterna, och jag hoppas att de snarast kan komma överens om detta. Ett förbud löser inte alla problem, men det skulle underlätta kampen mot den brottslighet som ligger bakom, och minska antalet människor som utnyttjas som slavar i vårt land.

 

Anders Ågren

Kommunalråd, M. Umeå

2 kommentarer

  1. sten lundqvist

    Sluta lägg pengar i muggen så existerar inte denna förnedring av människor längre
    Samma sak gäller prostitution sluta köpa sex så upphör det .Finns det inga kunder är det bara att slå igen butiken.
    Men tyvärr är det egoismen som styr, Godhetsapostlarna som skänker pengar och människor med snedvriden sexuell läggning som utnyttjar kvinnor.
    Du har helt rätt hjälp dessa människor i deras hemländer .

  2. Henke

    Hel Anders, jag vet att M är för ett förbud mot tiggeri. Jag är så less på att behöva kliva över en tiggare varje gång jag ska handla mat eller alkoholhaltiga drycker. Flera tiggare har varit kvar och tiggt i Umeå flera år nu. Är det omöjligt att få ett förbud i Umeå ?
    Det måste väl vara Rumäniens och Bulgariens ansvar att ta ha hand om sina medborgare. Om de inte kan försörja sig gäller väl 3 månaders regeln.

    Jag vet att vänstern och S vurmar för att tiggeriet ska fortsätta i Sverige.

    Med vänlig hälsning

    Henrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.