Brottsligheten i Umeå försvinner inte, bara för att (S) nu vill undvika att tala om den

Brottsligheten ökar i Umeå, och antalet anmälda brott ökade kraftigt mellan 2016 och 2017. Sedan tidigare har vi i kommunledningen kunnat konstatera tendenser till social oro i vissa bostadsområden inom Umeå kommun. Tillsammans med bl.a. polisen har Umeå kommun i slutet av år 2017 därför inlett ett arbete för att stävja denna oroande utveckling kopplat till narkotikahandel, våldsbrottslighet m.m.

Men efter att vi moderater i mars 2018 släppte en film på sociala medier, som uppmärksammade detta även för en bredare allmänhet så svängde Socialdemokraterna med Hans Lindberg i spetsen fullständigt. Plötsligt var det svartmålning av Umeå, att uppmärksamma detta. Lindberg kände inte alls igen sig i bilden som gavs, trots att det var han själv och Socialdemokraterna som först offentligt uppmärksammade den oroande utvecklingen.

Man bara för att Moderaterna släppte en film om det hela – som fick stor spridning på Facebook –  så valde (S) i Umeå strategin att plötsligt förneka problemen. De existerade plötsligt inte, utan var ett uttryck för att Moderaterna ville “sprida skräck och oro”. Trots att Hans Lindberg själv var den som först tog upp den eskalerande brottsligheten.

För att få klarhet i varför Socialdemokraterna gjort denna helomvändning, så har jag idag lämnat in en enkel fråga till Lindberg. Den kommer att behandlas på KF nästa måndag. Bifogas nedan i dess helhet.

 

Fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

Ägnade du dig åt svartmålning av Umeå hösten 2017?

I september var Hans Lindberg (S) den förste politikern att offentligt uppmärksamma de tendenser till social oro som hade noterats i vissa bostadsområden i Umeå (VK-blogg 28/9.) Han underströk att kommunen i samarbete med polisen måste agera kraftfullt. Bl.a. nämndes kartläggning av individer med koppling till våldsbejakande religiös extremism.

I en annan blogg (VK 27/10)”Åtgärder mot social oro” utvecklade Lindberg (S) problemen: ”Tendenser till social oro har konstaterats av polis, affärsidkare och lokalbefolkning. Det finns även tendenser till en önskan om att skapa lokala förhållande som påminner om storstäders förorter – en form av förortsromantik. Jag kan konstatera att narkotikahandel utgör en ekonomisk motor som ledande personer använder för att rekryterar ungdomar inom dessa områden till kriminalitet. Jag kan även konstatera en våldsbrottslighet kopplat till narkotikahandel och jag ser en risk för radikalisering.”

I den efterföljande fullmäktigedebatten var vi helt överens om vikten av att ta krafttag, och satsa mer resurser på UmeBrå för att stävja utvecklingen.

I början av mars 2018 släppte vi moderater en film, där dessa problem uppmärksammades. Punkterna i texten som lästes upp var ordagrant från UmeBrås egen beskrivning av läget: Våldsbrottslighet, utpressning, bilbränder, bilstölder, knarkhandel. Ungdomar som rekryteras av äldre brottslingar till kriminalitet. Ökad risk för radikalisering.

I den efterföljande debatten svängde Lindberg emellertid fullständigt: Han kände inte alls igen sig i beskrivningen, han menade att vi moderater svartmålade Umeå – och att allt handlade om att ”vinna röster genom att sprida skräck och oro”.

Trots att Lindberg själv var den förste att uppmärksamma problemen, trots att han själv varnat för samma saker under hela hösten 2017! Men när vår moderata film lades ut, så var plötsligt detta att betrakta som svartmålning.

Med anledning av detta har jag följande fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Linberg (S):

  • När du på din blogg och i fullmäktiges talarstol vid flertalet tillfällen hösten 2017 varnade för tendenser till social oro i vissa bostadsområden i Umeå – ägnade du dig då åt svartmålning, och ett försök till att ”vinna röster genom att sprida skräck och oro”?

Umeå 2018-04-19

 

Anders Ågren

Kommunalråd, M

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.