Konkret förslag från M om hur ett nationellt tiggeriförbud ska utformas

Tidigare idag presenterade Moderaterna på riksplanet hur ett nationellt tiggeriförbud konkret skulle kunna utformas. Nu är det hög tid för Socialdemokraterna att ta emot den utsträckta handen och göra upp med oss moderater.
Förslaget innebär i korthet:
– Ett nationellt förbud mot tiggeri införs direkt i strafflagstiftningen.
– Polisen får möjlighet att avvisa tiggare från platsen.

Läs mer om Moderaternas förslag här: 

https://moderaterna.se/sa-vill-moderaterna-utforma-ett-nationellt-tiggeriforbud

Under den här veckan har jag för övrigt varit nere i Stockholm, på möten med SKL. Här nedan med Vellinges kommunstyrelseordförande Carina Wutzler (M) – Vellinge kommun har ju visat vägen och tagit beslut om ett lokalt tiggeriförbud. Frågan ska dock avgöras slutligt i Högsta förvaltningsdomstolen. Moderaterna i Umeå driver också frågan om lokalt tiggeriförbud. Men bäst av allt vore naturligtvis ett nationellt tiggeriförbud. Därför är det bra att Moderaterna så tydligt driver denna fråga även på nationell nivå. 6 av 10 svenskar vill ha ett tiggeriförbud. Bara 2 av 10 vill fortsätta tillåta tiggeri.

En kommentar

  1. Lars Flemström

    I TV-presentationen av förslaget sades det att förbudet inte kommer att gälla tillfälligt tiggeri i en nödsituation, exempelvis om någon har tappat sin plånbok. Det är viktigt att detta undantag finns med, eftersom det då inte finns något vettig anledning att motsätta sig förslaget.

    Enligt polisens definition är tiggeri detsamma som att be om ekonomiskt bistånd till sig själv utan motprestation. Den som vill hjälpa en tiggare, kan ju själv stå med bössan på samma plats där tiggaren brukade sitta och skicka de insamlade pengarna till den f.d. tiggaren i Rumänien eller Bulgarien. Men kommer någon att dessa ”godhjärtade” människor, som försvarar tiggeriet, att göra det? Vem försvarar de, som motsätter sig tiggeriförbud`Sin egen rätt att lätta sitt samvete utan någon nämnvärd uppoffring eller tiggarnas rätt till ett drägligt liv?

    Ja, jag tycker att andra partier bör stödja M-förslaget. som det nu är utformat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.