Skadlig svensk flygskatt

I dagens VK skriver jag tillsammans med gruppledarna för de övriga Allianspartierna i Umeå om det negativa med införandet av en svensk flygskatt. Bifogas nedan.

Skadlig svensk flygskatt

I VK (7/9) angriper Thomas Sandberg vår syn på införandet av flygskatt. Men en svensk flygskatt gör ytterst lite för klimatet. Sveriges andel av den internationella flygtrafiken är minimal. Den potentiella utsläppsminskningen är 0,2 procent av Sveriges totala utsläpp.

Ett gott företagsklimat och en växande ekonomi bygger på kontinuerliga kontakter och goda kommunikationsmöjligheter. Norge är ett exempel där flygskatt införts med nedlagd flygplats, nedlagda flyglinjer och förlorade arbetstillfällen som följd. Sverige är ett av Europas länder med de längsta avstånden. Flyg är helt nödvändigt för många människor. En näringspolitik i vårt avlånga land ska inte omfamna symbolpolitik.

Flygskatten är symbolpolitik. Den extra kostnaden på biljetten för att flyga från Arlanda till Visby, blir densamma som att flyga från Arlanda till Lissabon. Den svenska flygskatten beskattar resan, inte utsläppet från den. Det måste vara samma villkor för alla länder.

Det enda flygskatten gör är att straffa svenska resenärer och fortsatt ignorera att Sveriges andel av flygtrafiken i världen är oerhört liten. Flygbolagen arbetar redan med forskning kring förnyelsebart och flera flygbolag går redan med biobränsle inblandat i flygbränslet. Utvecklingen går framåt och gemensamma krafttag krävs – inte riktad symbolpolitik.

 

Anders Ågren, kommunalråd (M)

Peder Westerberg, gruppledare (L)

Mattias Larsson, gruppledare (C)

Veronica Kerr, gruppledare (KD)

En kommentar

  1. Hans Forsberg

    Rekommenderar läsning av debattartikel i DN av forskare och rektorer från KTH och Chalmers som seriöst värderar flyget och vårt flygresande.
    Ånyo ett utslag av populism som inte är värdigt en seriös debatt
    Vänligen Hans Forsberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.