Sänk kommunalskatten i Umeå!

Tidigare i veckan presenterade Alliansen i Umeå vårt gemensamma förslag till budget för kommande år. Jag är mycket nöjd över att vi kunde enas om en skattesänkning som en del i detta, förvisso lägre än vad den var när vi moderater gick fram med egen budget tidigare år.

Skatten i Umeå är omkring två kronor högre än flertalet jämförbara kommuner. Det innebär att en genomsnittlig familj i Umeå där två vuxna arbetar betalar ca 11 000 kr mer per år i skatt, än dem som bor i jämförbara kommuner. Umeåborna borde kunna kräva betydligt mer av service och välfärd med tanke på hur mycket mer pengar de betalar in jämfört med människor som bor i andra kommuner runt om i landet. För trots betydligt mer pengar som betalas in i skatt, så är det svårt att påvisa någon generellt bättre kvalitet i vår verksamhet.

Det finns ingen koppling mellan hög kommunalskatt och hög kvalitet i verksamheterna. Oftast glöms det bort i den allmänna debatten att människor med små inkomster är de som beskattas allra hårdast. Kommunalskatten slår hårdast mot dem med låga inkomster, eftersom dessa har små marginaler. Små marginaler innebär att enskilda människor och familjer har små möjligheter till besparingar i hushållsekonomin. Därigenom leder skatten till ett ökat beroende av politiska beslut.

Skatten i Umeå är högst om vi betraktar landets 20 största kommuner. Västerbottens läns landsting har dessutom under de senaste tjugo åren höjt skatten vid ett flertal tillfällen. Senast år 2012, 2016 och 2017. Det drabbar alla kommuner i länet negativt. Successiva skattehöjningar påverkar incitamenten till arbete och investeringar, och därmed tillväxt och välstånd, negativt. Höga skatter leder till lägre tillväxt, ekonomisk ineffektivitet och högre arbetslöshet. I vårt förslag för år 2019 sänker vi skatten i Umeå kommun med 10 öre och ambitionen är att återkomma med skattesänkningsförslag även kommande år. Det finansieras bl.a. via ramsänkningar – jmf S/MP – för kulturnämnden, tekniska nämnden, samt kommunstyrelsen.

En kommentar

  1. MB

    Skatter kan vi leva med så länge pengarna går till vård, omsorg och skola. Behövs det kan vi betala mer skatt för det. Däremot inte till kultur, skrytbyggen mm. Ni moderater har tydligen bara skattesänkningar och privatiseringar och utförsäljning av statliga äganden i agendan år efter år, tröttsamt är det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>