Bekämpa islamistiska extremister, nynazister och extremvänstern

IMG_3075

Extremismen är på frammarsch i Sverige. Islamister, nynazister och vänsterextrema som bejakar våld och hotar demokratin. Dessa krafter måste bekämpas.

Igår kom Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och vår partisekreterare Gunnar Strömmer med ett välkommet förslag, nämligen att göra det kriminellt att aktivt delta i eller stödja våldsbejakande organisationers verksamhet. Ett sådant förbud måste vara tydligt avgränsat och endast omfatta aktivt deltagande i organisationer/grupperingar som begår mycket allvarliga brott.

”Att stärka demokratin – men också rättsstaten och den enskildes fri- och rättigheter – har länge varit helt centralt för moderaterna och för våra liberalkonservativa värderingar. Det är extra viktigt just nu när de principerna utmanas både i Sverige och i Europa. Verkliga principer prövas inte i högtidstal, utan i praktisk politik.”

Enligt SÄPO består de extrema våldsbejakande miljöerna av ca 3 000 personer i vårt land. Av dem är omkring 2 000 våldsbejakande islamistiska extremister och resten tillhör antingen nynazistisk vit makt-miljö eller den yttersta vänstern. Enligt SÄPO är hotet störst från de islamistiska extremisterna, men aktiviteten bland nazister ökar också.

Ett förbud mot deltagande i våldsbejakande organisationers verksamhet kommer naturligtvis inte lösa alla problem med extremismen. Men det kommer att försvåra för dem, och blir också en tydlig signal att demokratin kommer att försvaras och är redo att slå tillbaka mot de krafter som hotar vårt samhälle.

En kommentar

  1. Lars Flemström

    Detta var ett välkommet besked från M, och jag hoppas verkligen att de socialdemokratiska kandidaterna till riksdagen i årets val, tycker detsamma. Men jag vet att många socialdemokrater har svårt att erkänna att så här är det. Och därför uppskattar jag verkligen att ett både stort och seriöst parti går före.

    Jag har för vana att i anslutning till andras utspel bifoga egna synpunkter och förslag, utan att alltid förvänta mig att de ska falla i god jord. Ibland gör de det. Jag har haft långa egna kommentarer om brott ock straff på Jan Nilssons blogg. Tvärtemot de flesta debattörer anser jag inte – med ett fåtal undantag – att de lagstadgade maxstraffen bör höjas. Men att de bör utdömas i fler fall än nu – och framför allt minst 90 % av de utdömda fängelsestraffen ska avtjänas i fängelse. För vissa brottslingar kommer det att leda till mer än dubbelt så lång tid i fängelse jämfört med nuvarande praxis.

    Jag är också motståndare till att somliga brottslingar ska kunna berövas friheten på upp till livstid för brott med lägre straffvärde än så, under förevändning att brottslingen skulle vara en vårdbehövande sjukling. Jag tycker att saker ska kallas vid sina rätta namn. Internering i samhällsskyddsintresse är internering. Om Akilov hade tagit fel gata, hade kanske ingen dött och ha hade kanske fått fängelse under några månader för vårdslöshet i trafik. Jag anser han i så fall borde ha dömts till internering under minst 30 år som en extra påföljd.

    Och detta utan att någon doktor hade behövt ljuga ihop att han begått brottet under påverkan av psykisk sjukdom. Extrema politiska åsikter är ingen sjukdom. De kan t.o.m. vara fullt adekvata mot bakgrund av extremisternas egen omvärldsbild, exempelvis att ”väst” bedriver ett utrotningskrig mot muslimvärlden, med rapporter om amerikanska eller ryska bombningar av muslimska samhällen som bevis. Dessa personer blir inte mindre farliga för att vi kan förstå hur det tänker (om vi försöker sätta oss in i deras tankevärld) – snarare tvärtom. Därför måste vi skydda oss från dessa personer.

    Sverige kan inte fortsätta att vara ett land, där man ostraffat kan begå handlingar, som är förbjudna i andra länder. Med EU:s öppna gränser och fria rörlighet, kan andra länders medborgare åka till Sverige och delta i demonstrationer, som är förbjudna i deras hemländer. Deras utövande av dessa (i deras hemländer) brottsliga handlingar skyddas av svensk polis. Polisens uppgift borde vara att bekämpa och inte att främja brott? I stället griper polisen personer som ”tar lagen i egna händer” för att polisen inte gör det.

    Förutom att vissa brott kan begås helt lagligt – och med polisskydd – i Sverige, är risken att åka fast för handlingar, som är olagliga även i Sverige, förhållandevis låg, vartill de utdömda straffen är jämförelsevis milda och inte ens behöver avtjänas till mer än halva eller 2 / 3-delar av strafftiden. För en brottslighet som inte hindras av nationsgränser är svenskar de bästa brottsoffren. För den politiska brottsligheten, den våldsbejakande extremismen, är Sverige ett idealiskt land som hjärnkontor och viloläger. Man planerar brotten i Sverige, men begår dem i andra länder, för att inte väcka den björn som sover.

    Tyvärr finns bland oss svenskar, och inte minst på den vänstra planhalvan, en falsk självbild att vi är så duktiga, så att vi klarar sådant som andra inte klarar. Och att vi därför kan fortsätta som förut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.