Brottmålen i Umeå ökar mest i hela landet

Färsk statistik visar att brottmålen ökar runt om i landet, och mest ökar de i Umeå. En ökning av brottmålen i Umeå första halvåret 2018 med nästan 50 procent, jämfört med samma tidsperiod förra året. En av anledningarna till den kraftiga ökningen uppges vara att polisen jobbar mer effektivt och att det börjar bli ordning efter omorganisationen. Detta enligt en artikel på vk.se (bild ovan- foto: Emil Langvad/TT) som publicerades i måndags, och i papperstidningen dagen efter.

Detta understryker vikten av att stärka hela den svenska rättskedjan: Polisen, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket och Kriminalvården. Varje länk i rättskedjan måste fungera och ha nödvändiga resurser.

En kommentar

 1. Lars Flemström

  Det var inte länge sedan – tvärtom, helt nyligen – som Morgan Johansson sa att han ska lyssna med Moderaterna. Vi lär se mindre av den samförståndsandan ju närmare valet vi kommer, men förhoppningsvis återkommer den efter vale, oavsett vem som vinner valet.

  På nyheterna idag sa Morgan att antal fängelseplatser kan behöva utökas från 4000 till 5000. Alltså en ökning med 25 %. Och detta enbart som en följd av att fler grips. Men snart är de ute igen, och begår nya brott, och grips igen.Polisen har fortsatt fullt upp, men vi kan väl inte öka antal poliser in absurdum? Förvisso behövs fler poliser, men håller ökningen av antal poliser jämn takt med ökningen av antal brottslingar på fri fot? Och antal skjutningar bara ökar, trots alltfler gripanden av grova brottslingar.

  Och beror dessa fler gripanden verkligen på att polisen har blivit med effektiv. Polisen har ju helt slutat ingripa mot lindrigare brott, såsom cykling på trottoarer och grova brott som är mindre grova än mord, t.ex våldtäkter, läggs på hög tills de blivit för gamla för att utredas effektivt. Många unga individer har lång brottskarriär bakom sig, första gången de grips. Den yngste gripne för det senaste dubbelmordet i Örebro, är bara femton år. Är det inte dags att sänka åldersgränsen för straffbarhet från femton till tolv år. Jag har därmed inte föreslagit att så unga personer ska sitta på samma fängelser som äldre brottslingar.

  Man får se upp så att anstalterna inte blir förbrytarskolor, där äldre brottslingar lär upp yngre. I den svenska lagstiftningen finns redan en hel palett med åtgärder som kan sättas in. Den paletten kan behöva utökas ytterligare. All ”vård” kan inte ske på frivillig bas, eftersom även minderåriga brottslingar, som exempelvis har placerats i fosterhem, rymmer och är tillbaka på gatan och begår nya rån bara efter några dagar. Och den 31-årige huvudmannen vid de senaste skjutningarna i Örebro hade redan tidigare stått inför rätta för mord, men blivit frikänd. Borde inte han ha suttit i fängelse, trots den friande morddomen, för sina övriga brott? För hans brottsregister var väl ändå inte helt tomt?

  De, som grips och döms till fängelse måste sitta inne längre, så att polisens resurser kan användas även för att bekämpa den lindrigare brottsligheten. Det är ju så polisen kan arbeta förebyggande, att även personer som ännu inte har begått de mest avancerade typerna av brott grips och får en påföljd, som avhåller dem från att begå nya brott- helst för gott, men åtminstone under en tid framöver. Hur många fängelseplatser kommer då att behövas? Det behövs både fler fängelser och mer specialiserade fängelser. Och all anstaltsvistelser, som är påföljder för brott, ska finansieras av staten, och inte bestämmas av snäva kommunala budgetramar.

  Om 2 /3-delsfrigivningen slopas, så leder redan detta till en 50 %-ig ökning av behovet av antalet fängelseplatser, d.v.s. från 4000 till 6000. Om ungdomsrabatten för brottslingar mellan 18 och 21 år slopas, så behövs dubbelt så många fängelseplatser för den åldersgruppen. Detta indikerar att det verkliga behovet snarare är över 7000 än de 5000, som Morgan gissat på. Vi måste också börja diskutera en överflyttningen av straffen för utländska brottslingar till deras hemländer.

  Det är inte acceptabelt att svenska fängelser fungerar som rekryteringsanstalter för terrorism och annan internationell gängbrottslighet. Och det är inte heller acceptabelt att utländska brottslingar väljer att begå sina brott i Sverige, även därför att straffen är mildare här än i hemländerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>