Fördubbla bostadsbyggandet i Umeå!

I Umeå råder bostadsbrist. Vi vill skapa förutsättningar så att branschens aktörer kan möta umeåbornas önskemål, både gällande bostäder som efterfrågas och vilken typ av kommun som människor vill bo i. En angelägen utmaning är möjligheten för unga som ska flytta hemifrån, att faktiskt komma in på bostadsmarknaden.

De kommande åren måste bostadsbyggandet fördubblas från dagens omkring 1000 bostäder till 2000 per år. 2017 färdigställdes närmare 1000 bostäder, men det är sämre än både år 2015 (1260 bostäder) och 2016 (ca 1300 bostäder). De privata aktörerna och det kommunala bostadsbolaget AB Bostaden måste hjälpas åt. Vi har sedan tidigare börjat inrikta oss på kortare tid för markreservation. Flexiblare och mer generella detaljplaner med optimal volym och användning är också en viktig förutsättning.

Kommunen behöver en långsiktig planering där det alltid finns en ”bank” med byggklar mark så att marknaden uppmuntras till att bygga efter invånarnas behov. Blandat boende i olika områden är eftersträvansvärt.

Vi anser att det kommunala bostadsbolaget har en central roll att spela, när det gäller nyproduktion av hyresrätter. Vi vill successivt avyttra ytterligare delar av fastighetsbeståndet för att möjliggöra dels ökade underhållsinsatser, dels ökad nyproduktion.

Vi ska fortsätta förtäta och bygga centralt. Men trots den täta stadens fördelar är den svår att förverkliga p.g.a. otidsenliga regler. De normer och krav som nu finns gör det svårt att bygga den typen av miljöer som många efterfrågar. Därför måste hämmande regler och t.ex. strandskydd ifrågasättas. Moderaterna i Umeå vill ta bort lokala ”kvadratmeterregler” som styr storleken på friyta mm och ersätta dem med kvalitetskrav. En stads charm handlar om en mångfald i byggnationen. Höga och låga hus ska kunna samsas och skapa variation. Både ålder och stilar ska tillåtas att variera.

Sävar, Holmsund/Obbola och Hörnefors ska fortsätta att växa. Umeås kommundelar erbjuder en attraktiv livsmiljö och utgör ett viktigt fortsatt område för utveckling. AB Bostaden ska i alla lägen beakta möjligheten till nyproduktion och bygga lägenheter utanför de centrala stadsdelarna. Det kan handla om kommundelscentra, men även i byar med omland som exempelvis Tavelsjö, Sörmjöle, Bullmark, Botsmark, Yttersjö, Hissjö, m.fl. Fler områden måste öppnas upp för bostadsbyggande.

En kommentar

  1. Kim

    Jag vet inte om det är okunskap eller bara en osaklig retorik, men här är ett grovt fel.
    ”De privata aktörerna och det kommunala bostadsbolaget AB Bostaden måste hjälpas åt.”

    Både Bostaden och de privata aktörerna står på kö för att få bygga. Kapital finns. MEN! Umeå kommun får inte fram byggbar mark. Prata med Skanska, Riksbyggen, OF, NCC, PEAB, Selbergs, HSB, Rikshem, Baltic, Lerstenen, Mofab osv osv – de vill alla bygga mer, men har ingen mark.

    Efterfrågan på mark har funnits sedan början av 2000-talet. Det har under samma tid pratats om en ”markbank”, men inga partier har någon verkstad!

    Då det gäller byggregler visade tyvärr Alliansen sin färg under 8 år. Även under deras 8 år tillkom fler och fler regler isf tvärt om. Nu har tomatsalladen haft fyra år på sig och bara åstadkommit samma sak. Hela bunten bara snackar om enklare regler MEN ingen gör något. Och framförallt – förenklas en regel försvåras 3 samtidigt. Summan? Dyrt och krångligt!!!

    AB Bostaden kommer att tvingas ha samma hyror i Tavelsjö, Sörmjöle, Bullmark, Botsmark, Yttersjö, Hissjö som i centrala stan på nybyggt. Då de uppenbarligen har tufft att få folk att betala priset i centrala delar – vad får er att tro att någon vill betala 10-15′ för en trea i Yttersjö???

    Och detta tjat om strandskyddet som något hinder för mycket byggande. LÖJLIGT! Det hindrar en försvinnande liten del. Det är politikers okunskap med många krångliga och dyra regler samt oförmåga att ta fram byggbar mark som hindrar. Där är hindren för volymbyggande.

    Lycka till i valet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.