Viktigt vara en attraktiv arbetsgivare

En viktig del i kommunens attraktivitet är att vara en god arbetsgivare. Vi står inför stora rekryteringsbehov. Sveriges Kommuner och Landsting har pekat ut nio strategier för att klara kompetensförsörjningen: Använd kompetens rätt, bredda rekryteringen, låt fler jobba mer, förläng arbetslivet, visa på karriärmöjligheter, skapa engagemang, nyttja tekniken, marknadsför jobben, underlätta lönekarriär.

Sjukfrånvaron är ett misslyckande. Mellan åren 2011 – 2016 ökade sjukskrivningarna hos de anställda inom Umeå kommun. För 2017 så landade sjukfrånvaron dock på 6,9 % vilket är en minskning från 7,3 % föregående år. Sjukskrivningarna är förenade med stora kostnader.

Faktorer som enligt forskningen påverkar hälsan negativt är små möjligheter att påverka arbetssituationen kombinerat med höga krav och bristande stöd i arbetet.

Ledarskapets betydelse och ansvar, på olika nivåer i kommunen, måste särskilt uppmärksammas under kommande år. En strävan måste vara att få mer självbestämmande för personalen ute i verksamheten, så att de bättre kan styra över sin arbetssituation. Fysisk aktivitet på arbetstid är positivt för hälsan, och vi vill därför införa möjligheten för personalen att träna på arbetstid.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.