Mer ordning och reda i skolan!

skolaelev

I dagens Folkbladet har jag fått följande insändare publicerad. Läggs som vanligt upp på bloggen.

Mer ordning och reda i skolan!

Svenska klassrum präglas av för mycket stök och för lite ordning och reda. Sverige tillhör de OECD-länder med högst andel sena ankomster och OECD har tidigare rekommenderat att Sverige behöver mer arbetsro för att öka skolresultatet. Låt lärare vara lärare. Vuxenvärlden måste återta kontrollen i skolan – i klassrummen, i korridorerna. En del i detta är att införa ordningsomdömen.

I media kunde vi tidigare i år läsa om en skola i Malmö där en lärare lyft ut en stökig elev ur klassrummet. Eleven anmälde detta till Skolinspektionen, och eleven fick 25 000 kr i skadestånd (!) för kränkning. Det här är inget unikt fall. Tyvärr verkar elever ha rätt att störa en lektion hur mycket som helst, men tydliga åtgärder från läraren kan ändå leda till att eleven får skadestånd. Helt bisarrt.

Kränkningsanmälningar från elever/föräldrar mot lärare haglar, och maktbalansen i skolan har förskjutits. Enligt en undersökning har 40 procent av lärarna hotats med anmälningar. Vad kan och vågar lärarna göra numera, utan att riskera okynnesanmälningar och annan trams.

Skriv om skollagen. Ge lärarkåren befogenheter att upprätthålla ordningen i klassrummen. Inför ordningsomdömen för alla elever. Lärandemiljön ska vara stimulerande, trygg och i klassrummen ska det vara lugn och ro.

Stök, skolk och oordning i klassrummen ska inte accepteras. Nu får det vara slut med detta flum, som förstör lärandemiljöerna i Sveriges skolor. Återupprätta ordningen. Återupprätta kunskapsskolan.

Anders Ågren

Förbundsordförande, Moderaterna i Västerbotten

2 kommentarer

 1. Oberoende Politisk Bedömare

  Hur tänker Moderaterna att elever med NPF-diagnoser ska ges betyg i Ordning och Uppförande? Var vill Moderaterna dra brtygskriterierna för E,C och A-nivå i betygen?
  Hur tänker Moderaterna att detta ska samspela med Sollagen krav på en skola för alla (och då även elever med diagnoser)?

  Tre korta mycket enkla frågor som i Moderaternas populism lyser med sin frånvaro.

  Så Anders, svara på ovanstående,

 2. Brorson

  Flera motioner till moderatstämman i höst vill avskaffa eller inskränka public service. Partisekreteraren verkar nästan generad och lugnar den intervjuande TV-journalisten med att det bara handlar om effektivisering, att public service bara ska bli smalare och vassare-.Varför?

  Fullt friska och arbetsföra personer mitt i livet ska inte leva på bidrag. De får väl byta jobb, som de inte kan konkurrera med andra journalister på en oberoende mediamarknad. Skattefinansierad indoktrinering i vänsterflum och mord hör inte hemma i en demokrati. Realistiska instruktioner i hur man berövar andra livet hör inte hemma i underhållningsprogram. Har public service ingen skuld alls till våldet i samhället. Eller till klimatångesten bland barn och unga?

  Att sossarna vill ha kvar public service är inte ens partitaktik, så illa som S har blivit behandlade av public service, utan är ren nostalgi. Drömmen om den objektiva Sanningsmyndigheten i det totalitära samhället.

  Som det politiska inflytandet över public service drar SD högsta strået. Har ingen lagt märke till TV-journalisternas underdåniga fjäsk för Åkesson, efter att i det närmaste ha mobbat SD nät partiet inte hade så många riksdagsmandat som nu?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>