Manifestationen i Umeå till minne av Kristallnatten

kristallnatten2019

Idag har jag deltagit vid Manifestationen i Umeå till minne av Kristallnatten.

Bifogar nedan det tal som jag höll för Moderaternas räkning. (OBS! Det talade ordet gäller).

 

Vänner!

Det har gått 81 år sen Kristallnatten inträffade den 9 november 1938 i Tyskland. En natt där synagoger brändes ned, judiska butiker fick skyltfönster krossade, människor fick sina hem vandaliserade och hundratals judar mördades. De förbrytelser som under de kommande åren skedde har alltsedan dess fått symbolisera människans ondska och människans förmåga att göra omänskliga gärningar.

För två år sedan besökte jag själv förintelselägret Auschwitz i Polen. Det borde fler göra i dessa dagar av historielöshet. Den kanske enskilt tydligaste symbolen för antisemitism, folkmord och terror i vår värld. Det fanns också andra läger: Dachau, Majdanek, Treblinka m.fl. Läger, vars enda syfte var slavarbete och utrotning.

Det finns många lärdomar att dra av det som skedde under Förintelsen. Men sak tronar högst av dem alla: Låt oss aldrig glömma. Är det något som vi, oavsett vilken bakgrund vi har, är skyldiga dem som föll offer för nazisternas barbari – så är det att inte glömma det som skedde.

Antisemitism finns än idag. Tyvärr är den på frammarsch. I december 2018 publicerade EU:s byrå för grundläggande rättigheter en undersökning som visade på en ökad otrygghet bland Europas judar. Undersökningen byggde på svar från 16 000 judar inom EU. 90 procent upplevde att antisemitismen hade ökat de senaste fem åren. 85 procent såg antisemitismen som ett stort problem.   Ungefär samma siffror när man tittar på de nedbrutna siffrorna för Sverige.

Detta måste tas på allvar! Man vittnar om trakasserier, hot, våld och förolämpningar i vardagen. Sociala medier fylls av antisemitiska inlägg, människor med judisk bakgrund utsätts för hot och trakasserier. Man möts av antijudiska yttringar på offentliga platser. I Europa, i Sverige, i Umeå.

Vi lever i en värld där hat och våldsextremism hela tiden finner nya uttryck. Detta måste bekämpas. Oavsett vilka grupperingar som är ute efter att mörda och fördriva oliktänkande. Oavsett det gäller nazister, vänsterextrema eller för den delen radikala islamister. Staten borde förbjuda deltagande i våldsbejakande organisationer.

Att samlas, påminna och uppmärksamma Kristallnatten en dag som denna är viktigt. Vi skall ta kampen. Vi ska stå enade i vår front mot antisemitism. Umeå ska stå samlat på judarnas sida.

Tack för ordet!

4 kommentarer

  1. Peter

    Jätte bra att du skriver om det här på din blogg.
    Tråkigt bara att inte VK skriver någonting om manifestationen!
    Själv så är jag nöjd med evenemanget trots kylan och blåsten.

  2. Jörgen K

    För drygt en vecka sedan korsade jag Rådhustorget med Kippa, två tillfällen på den korta sträckan hann två rikta glåpord, den ena en yngre kvinna med palestinaschal och den andra en man med mycket besvär med det Svenska språket.

    Så ja, Umeå har problem.

  3. Bergis

    Varför är du så ängslig? Ungdomarna i Israel har för länge sedan lämnat förintelsen bakom sig och har annat att tänka på. Det är bara politiker i västvärlden som ältar det här fortfarande i ett försök att plocka politiska poänger. Väljarna genomskådar det.

    • Jörgen K

      Bergis har bergis aldrig ens varit i Israel, än mindre än bott och verkat där så redan där är hans åsikter lika som han tidigare försökt torgföra, unkna och förminskande.

      Israeliska ungdomar är i allra högsta grad fullständigt medvetna om sin historia, långt mer troligtvis än de flesta andra, oavsett var du än tittar i världen.

      Det är och förblir en bedrövlig debatt då från socialdemokraterna och vänsterut är försvaret för de antisemitiska yttringar närmast total.

      Sett till antalet uppskattade hatbrottsanmälningar 2018 ligger de antisemitiskt motiverade på knappt tre hundra. Detta är i sin tur ungefär lika många som de kristofobiskt motiverade, ungefär hälften så många som de islamofobiskt motiverade, och drygt en tredjedel så många som de som de med sexuell läggning som motiv. Det är en intressant proportion. Det är ju högst betydligt färre judar än både hbtq-personer, muslimer och kristna…..

      Never forget, https://www.yadvashem.org/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.