Cloudberry Village AB lån….

Hej

Här kan ni läsa om kommunstyrelsen beslut i sin helhet ang lånet till Cloudberry Village AB i Kittelfjäll.

Notera att kommunstyrelsen var enig i sitt beslut. Protokollet är justerat av undertecknad och Rickard Norberg (KD)//ÅN

Ks § 225       Dnr10/Ks344             940
Nyemission Cloudberry village AB
 
Ärendebeskrivning
Ks 2010-11-03
Sedan en tid tillbaka har pågått förberedelser för och genomförande av en nyemission i Cloudberry Village AB. Emissionen är ännu inte fulltecknad. I dagsläget har inte tillräckligt antal investerare alt. tillräckligt stort kapital kunnat anskaffas för att slutföra emissionen
 
Bakgrunden till företagets verksamhet i Vilhelmina kommun är ett tilltagande intresse för den turistiska verksamheten i Vojmådalen och då främst i Kittelfjäll. Bolagets avsikt är att förvärva samtliga aktier i AB Fjällaktiviteter, som bedriver hotellverksamhet med vintersportanläggning i Kittelfjäll. Cloudberry Village AB äger sedan tidigare fastigheter i Kittelfjäll och exploaterar dessa genom att bl a uppföra hus för försäljning och uthyrning. Bolaget planerar att utöka sin verksamhet till att omfatta hotellverksamhet med skidanläggning. Bolaget planerar omfattande upprustning av bef hotellanläggning i Kittelfjäll samt nyanläggning av lift i området.
 
Det kommunala intresset är påtagligt vad avser Kittelfjällområdet. Ett omfattande planeringsarbete har pågått under en längre tid och ett tiotal detaljplaner är inne i en genomförandeprocess i Kittelfjäll. En fördjupad översiktplan har dessutom tagits fram för att ge stöd för den exploateringsverksamhet som delvis tagit sin början i området, men som förutsätts öka i intensitet de närmaste åren.
 
Kommunens framtida åtaganden i utbyggnaden av nödvändig infrastruktur kommer att bli betydande. Utbyggnaden av vatten- och avloppsledningsnätet kräver stora resurser. Utredning om hur framför allt avloppsvattenreningen ska säkras, pågår sedan en tid tillbaka. Investeringsvolymerna kommer att bli påtagliga.
 
Det engagemang kommunen nu avser att träda in i, kan sägas vara början på ett långsiktigt kommunalt engagemang i övre Vojmådalen. Det kommunala initiativ som nu föreslås och som kan komma att öka i framtiden, är inte främst att bedöma som ett kommersiellt sådant, utan ska snarast ses som ett initialt bidrag i syfte att starta en över tiden positiv utvecklingsprocess i området. Den utveckling som förväntas har givetvis turismen som en given tillväxtbransch, men effekterna på andra näringar kommer att vara påtagliga.
 
Kommunens medverkan i detta specifika ärende är bara en del av de åtaganden kommunen kommer att behöva göra för att avkastningen, eller återbetalningen om man så vill, av de omfattande investeringar som måste ske i området, ska kunna säkras över tiden. Kommunens medverkan är också en medveten markering i förhållande till andra investerare med intresse att engagera sig i olika projekt i övre Vojmådalen.
 
I samband med detta arbete har Cloudberry Village AB ansökt om ett tillfälligt lån hos Vilhelmina kommun om 1,0 Mkr ( en miljon kronor ) för att kunna erlägga handpenningen i samband med förvärvet av inkråmet i AB Fjällaktiviteter innefattande bl a Hotell Kittelfjäll med ingående inventarier och varulager, skidliftar och åtkomst av servitut för kommande skidanläggningar.
 
Som säkerhet för detta lån har erbjudits pant i fastigheterna Malgovik 1:97, 1:98, 1:99, 1:100 och 1:101. Det utrymme som där står till förfogande är överhypotek i pantbrev som innehas av Handelsbanken. Pantbrev finns uttagna om sammanlagt 11~767~000 kronor. Kvarvarande låneskuld mot vilken Handelsbankens pant ska svara uppgår till 2~050~000 kronor.
 
Den totala arealen för fastigheterna uppgår till 8 539 m2 och fastigheternas sammanlagda taxeringsvärde uppgår till 1~086~000 kronor.
Yttrande i ärendet avges av Åke Nilsson, Margaretha Löfgren, Mikael Österberg, Rickard Norberg, Lars Eliasson, Mattias Ihrström, Anita Johansson, Gunilla Prång, Ewa Hed och Katharina Hahlin.
 
Tommy Streling yrkar ajournering av sammanträdet under 15 minuter.
 
Kommunstyrelsen beslutar att ajournera sammanträdet mellan kl 15.00 – 15.15.
 
Det bör i sammanhanget noteras att fortsatta kommunala engagemang i samband med den turistiska utvecklingen i Kittelfjäll givetvis kommer att underställas en mycket noggrann beredning.
 
KOMMUNSTYRELSEN BESLUTAR
 
att för att lägga grund för en positiv turistisk utveckling i Kittelfjäll
utge ett kortfristigt lån om 1,0 Mkr till Cloudberry Village AB, och
 
att som säkerhet för lånet godta den pant som erbjudits i fastigheterna Malgovik 1:97,1:98, 1:99, 1:100, 1:101.
 
Paragrafen förklaras omedelbart justerad.
—-