Sören kommer aldrig att bli bortglömd

Idag hade jag tänkt skriva om min bloggs födelsedag, men det får ge vika för nyheten om Sören WIbes bortgång, som jag betraktar som en stor förlust för såväl Umeå som hela Sverige. Jag fick träffa honom för första gången på den tiden då han fortfarande var med i Socialdemokraterna. Han ledde partiets Aftonskola, med syfte att förbereda medlemmar för att ta på sig kommunala uppdrag och dylikt. Verksamheten hade varit inaktiv länge och han skulle då få den på fötterna igen. Jag minns att vi hade många diskussioner om skatter, välfärd och integration på våra träffar…

          … och om EU givetvis. EU var den frågan han brann mest för. Detta och så kärnkraften. Tillsammans med ssu:aren från Umeå Mattias Mattsson var han aktiv i EU-kritiska Socialdemokrater, som han var ordförande för. Hans aktiva insatser var en stor anledning till att Nej-sidan vann EMU-folkomröstningen. De som träffat honom och sett hans personliga karisma förstår varför. Utan ngn personvalskampanj annat än några hemmagjorda lappar som ett gäng ssu:are från Umeå på eget initiativ satte upp på träden i skogen mellan Universitet och Nydala, tog han sig in i riksdan år 2002 med nästan 10’000 personkryss, trots att han låg på icke-valbar plats: 10nde på listan. Med 13,7% av partiets röster i vår valkrets, så var han en av de tio st i hela landet som tog sig in i riksdan via personval.

          Som Jonas Sjöstedt beskriver honom på sin blogg, så var han ngt av en partilednings mardröm: han vågade stå upp för sina egna åsikter utan att vara rädd för partipiskan. Det finns många som innehar denna egenskap, men inte många av dem åtnjuter ett så förankrat stöd bland massorna att de kan räkna med folkets stöd när de går emot den gängse linjen. Detta är vad som särskilde Sören Wibe.

          År 2009 upplevde partiet en stor förlust när Sören valde att lämna Socialdemokraterna då Lavaldomen visade att EU utgjorde ett hot mot den svenska välfärdsmodellen. När vi gick med i EU, försäkrade regeringen Carlsson (s) oss om att fackets rätt till stridsåtgärder och vår kollektivavtalsmodell inte skulle hotas. När Lavaldomen nu visat att detta inte riktigt stämde, fick han nog av partiets oförändrat positiva inställning till EU och valde att avgå. Kort därefter gick han med i Junilistan som han sen blev ordförande för, ett beslut jag har svårt att förstå eftersom detta parti inte är vänster. Men JL, som närmast kan ses som ett enfrågeparti som enar såväl höger- som vänstersinnade eu-kritiker, stod närmast den åsikten han mest brann för. En del i partiet tyckte han svek oss, men vi var många fler som liksom honom kände oss svikna av hur partiet valde att hantera Lavallfrågan. Trots allt, så visade Lavaldomen att Sören hade rätt i sin kritik.

          Sören, nu lämnar du oss för andra gången, den här gången definitivt. Du kommer att vara saknad, men aldrig kommer du att bli bortglömd.

Läs även: Andreas inlägg om Sörens bortgång, Lennarts kommentarer på VK,  och Connys inlägg.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. amir sadr

  Som ung Iransk student på 70-talet, och Sören Sveriges yngta professor på den Nationalekonomiska podiet, en sträng finansminister, och ännu strängare statsfinanser,IES, EG,och den Svenska IB,en av Socialdemokratinns många smutsiga inrikesaffärer, trodde mig på ett bättre värld genom den politisk sociala demokratin och Sverige som förebild.
  Att människan bör ihågkommas inte enkom för sitt stora insats utan för de små människorna.
  Han var med och konfiskerade min tro på demokrati och egendom (Nanna, Orientmattor,Fruktcentralen,Korven,,,,)
  Att betrakta Socialdemokratin som en skott ur roten a

 2. amir sadr

  Alltså Socialdemokratin som en skott ur roten av den Sociala facismen, som i sig saknar ideologísk grund, och de sista andetagen för mönstret hörs på långt håll.
  Lobotomotisering, kastrering och de många andra vidriga övergrepp SOC.DEM. genomfört, borde motivera den nya generationen att slå upp Invandringspolitikens lägg och peka på de ruttna gubbar o tanter som förjuger sig i historie.
  Ta o läs dig på vilken övergreppsideologi dú idkar. Den Sociademokratiska mörkläggning av dess historia är invecklad, Sören Wibe var med i den lokala planet och bär en stor skuld för det.

 3. Hårt arbetande

  Amir Sadr. Tycker det är ofint att kasta skit på en död person. Sossarna är definitivt inte mitt favoritparti. Sören var en duktig politiker och även om han inte hade varit det så är det skamligt att uttrycka sig som du gör nu.

 4. Mikaela

  Det som Amir Sadr skriver låter som något Maria skulle ha skrivit. Det är precis samma stil: långt, osammanhängande och obegripligt. Jag tror inte att Amir Sadr finns på riktigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>