Vad tycker personalen om privatiseringar inom äldreomsorgen?

Lite intressanta fakta:

Enligt forskningen så är en majoritet av befolkningen negativt inställd till att äldreomsorg ska bedrivas i privat regi. Intressant är att personalen inom äldreomsorgen är statistiskt sett ännu mer negativa till det, och ännu mer intressant är att privatanställd äldreomsorgspersonal är ytterligare mer negativt inställda.

          Detta finns att läsa på sidan 230-231 i forskningsrapporten ”Konkurrensens konsekvenser, Vad händer med svensk välfärd?”, som genomfördes på uppdrag av SNS, som knappast kan anklagas för att vara vänstervriden.

          Om det är ngn som har insyn i hur privata företag inom vård och omsorg sköter sig så är det deras anställda. När t.o.m. de som jobbar där är negativt inställda till att privata företag ska driva äldreomsorg, då måste det vara ngt helt galet med hur vården bedrivs i privat regi.

          Är det inte dags att kommunen tar tillbaka ansvaret över äldreomsorgen? Privata vinstintressen ska inte styra äldreomsorgen. Bort med Carema, Attendo mfl. De har ingenting här att göra!
 

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Inga-Britt Gustavsson

  Vet ej hur ni har det med privatiseringen i Umeå , här i Lidköping har man än så länge lyckats stå emot ..
  Enligt min åsikt aka det inte förekomma alls !
  Varför kan inte Sossarna vakna upp nån gång !!!!

 2. Alejandro Caviedes

  Svar till Inga-Britt Gustavsson (2011-12-12 19:24)
  Sossarna i Umeå införde kundval i hemtjänsten förut för att kommunen skulle ha andra aktörer de kunde jämföra sig med för att förbättra kvaliten. Sen införde man LOV:en. Sen finns det ett antal boenden som lagts ut på entreprenad. Skräddaren är inte den enda.

  Jag tycker som du. När kommer partiet att vakna? All vård och omsorg borde drivas av det offentliga. Vi är i alla fall på god väg när kommunen återtar driften av Skräddaren, och nu när Juholt uttalar sig offentligt mot vinsterna i vården.

 3. Urban Bengtson, idékonsult

  Men stämmer det ”att privatanställd äldreomsorgspersonal är ytterligare mer negativt inställda”?

  I rapporten står det: ”kanske mer förvånande – att personal i »entreprenadiserade« kommuner var mer negativa till privatisering än personal i »traditionella« kommuner.”

  Detta är ju inte privatanställd personal utan personal allmänt i sk entreprenadiserade kommuner. Så det säger inget om att de som är i privata omsorgen är mer negativa. Det sägs inget om var de är anställda, privat eller offentligt.

  Det är viktigt att man citerar rätt när man hänvisar till forskning, så att man inte drar fel slutsatser. Än viktigare som politiker då man representerar väljarna.

 4. Alejandro Caviedes

  Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2011-12-12 22:11)
  Personalen inom äldreomsorgen överlag är negativt inställd till privatiseringar. Men i de kommuner där äldreomsorgen (helt eller delvis) satts ut på entreprenad så är personalen ännu mer negativt till privatiseringar. Vad tror du förklarar skillnaden? I ena fallet jobbar alla kommunalt, medan i andra fallet finns det respondenter som jobbar privat och drar upp statistiken över antalet som är negativt inställda.

  Om jag citerar ordagrant från texten, då blir textmassan mycket större. Hellre gör jag en sammanfattning som bevarar andemeningen. Den som vill kan alltid gå till källan, då jag faktiskt satt upp länken till den.

 5. Alejandro Caviedes

  Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2011-12-12 22:11)
  Jag har inte ens skrivit ngt citat. Jag har refererat till vad som står i undersökningen med egna ord. Hade det varit ett citat, så hade det stått inom citationstecken.

 6. klok vänstervän

  Privat äldreomsorg slimmar sin bemanning. Det heter att ”vi har den bemanning som verksamheten kräver” och tänk att bemanningen alltid ligger lägre än övriga äldreboenden i kommunen och alltid lägre i den verksamhet man tar över. Inte en slump precis utan det är så man gör vinst. Kapa kostnader. Inte kan man höja intäkterna, om inte parboende isåfall. Deltid och sämre arbetsmiljö också såklart. Vid övertagande följer merparten av personal inte med av ovan nämnda anledningar. Chef som tänker vinst ist för på boende och personal. Det är tyvärr chefens jobb. Jag kan inte förstå att man kan vara chef i privat äldreomsorg. Ideologi, värderingar och egen profit går inte ihop med verksamhet där bemanning är en avgörande faktor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>