De oförsäkrade

 För två dar sen gick en dokumentär på SVT som avslöjade hur Försäkrakingskassans rutiner vid arbetskadeanmälningar drabbar kvinnor som jobbar inom vård och omsorg.

          Tydligen följer Försäkringskassan den gamla lagstiftningen som stiftades1993 när den dåvarande borgerliga regeringen skärpte regelverket, vilket har lett till att bland vårdpersonalen är det bara 1 av 10 av de som söker ersättning för sin arbetsskada som får sin anmälan godkänd – jämfört med varannan bland byggnadsarbetarna. Bland de inom vården som söker ersättning för förslitningsskador är det bara 2 av 100 som får det beviljat, jämfört med 1 av 3 bland byggnadsarbetare.  Som vi kan se i dokumentären, så försvarade den dåvarande moderata riksdagsledamoten Mona Saint Cyr det nya regelverket med att kvinnorna inte borde kommit ut på arbetsmarknaden.

          Trots att regeringen Persson (s) kom fram med ny lagstiftning år 2002 för att lösa problemet, har Inspektionen för Socialförsäkringen hittat att Försäkringskassan fortfarande idag inte följer den nya lagstiftningen. Kvinnor inom vård- och omsorgssektorn står i praktiken oförsäkrade mot arbetsskador.

          Se hela dokumentären här

 

Etiketter: , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Krister Klermalm

  Sådant här diskriminering och orättfärdigande beslututövning av välfärdens försäkringarna ska stävjas.
  Tänk sådan liv det kan bli bara av att skärpa socialförvaltningens skuld till ekonomisk utsatthe i trångmål, inte gör rättsäkra handläggningar.
  Det är uppbenbara rättvise brott när vi ser alltihop rent konventionsmässigt på hur det sköts. Du ska kunan gör jämlikhets arbete utan att fälla för det när regelverken bryter jämlikhets och rättvise principen.

 2. Helene Johansson Wifvesson

  Jag är den person i programmet som var drabbad av ofrivillig barnlöshet. Fast det kom 6 år efter olyckan och jag har 2 biologiska döttrar i övre tonåren. Läs gärna försäkringsläkarens yttrande på Facebook, ”Arbetsskadade” Lägg märket till att han inte ens nämner olyckan och de 5 operationerna, han skriver bara lögner om mig som person och går emot alla läkarintyg och journaler och ändrar min diagnos. Jag fick rätt till slut, men hur kan något sådant här konstigt ens inträffa???

  • Helene Johansson Wifvesson

   Hej igen!
   Och det jävligaste i det hela är att Försäkringskassan fortsätter att anlita denne oseriöse rådgivare. Rådgivarna fattar inga beslut, men handläggarna har ingen medicinsk utbildning, så de litar blint på rådgivaren.

   Vi är många som drabbats av denne oseriöse rådgivare, och det är skandal att FK använder sig av honom. Om en person har genomgått 5 operationer på grund av en olycka, är det då inte rimligt att rådgivaren skriver om detta i sitt yttrande och vad man hittade vid operationerna? Tydligen inte, och därför blev en svår nervskada efter 25 år. Fantastiskt, eller hur?

   Sydsvenskan har granskat rådgivaren, och FK skulle också göra en granskning. Men så länge FK utreder sig själva så kommer denne rådgivare att få fortsätta att missbruka skattemedel. http://www.sydsvenskan.se/malmo/forsakringslakare-granskas-/

   I ett ärende fick en man starkström genom hjärtat i en olycka på jobbet. Detta omvandlade rådgivaren till svagström, och mannen fick ingen arbetsskadelivränta, trots svåra kroniska hjärtproblem. När mannen visade ett expertintyg på att det faktiskt var starkström, så kallade kassans läkare det för ”icke kvalitetssäkrat”. Då kommer naturligtvis frågan om vilka intyg som ska behövas i ett arbetsskadeärende, när inte ens expertutlåtanden duger? Till och med Försäkringskassans vaktmästare kan skilja på stark- och svagström! Även i mitt ärende ratades alla expertutlåtanden. Jag har läst flera av denne läkares yttranden plus de försäkrades journaler. Förutom direkt kränkande formuleringar, så uttalar han sig ofta mot vetenskap och beprövad erfarenhet.

   I ytterligare ett ärende skrev läkaren ”Samhällssystem och samhällets accepterande av arbetsskador spelar en stark roll för att avgöra utgången av posttraumatisk fibromyalgi” Så det är inte medicinska bedömningar utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet som rådgivaren ska hålla sig till? I samma yttrande skriver han: ”Den försäkrade har en del problem, bortsett från arbetet” Och så fortsätter det: ”NN genomgår skilsmässa , hon är kränkt i äktenskapet. När hon blev sjuk förstod den tidigare maken henne inte alls, han menade att det bara var att skärpa sig. De hade även småbarn och den före detta mannen var otrogen” I min kontakt med NN så hävdar hon att detta yttrande är ytterst kränkande och inte stämmer med verkligheten. Hon har god kontakt med exmaken och lever i ett lyckligt förhållande med en ny man. Någon kränkning känner hon inte till. Här hittar kassans läkare åter på problem som den försäkrade inte har, jag har sett det i många av läkarens yttranden, däribland mitt eget. Visst är det tragiskt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>