6 timmars arbetsdag, krav från Västerbottens Socialdemokrater

Nej, det är inget aprilskämt:

Västerbottens Socialdemokratiska Partidistrikt har med röstsiffrorna 84 mot 76 beslutat att anta 6-timmars arbetsdag som ett långsiktigt mål att arbeta efter.

Förslaget kommer ursprungligen från Umeås socialdemokratiska kvinnoklubb och blev först antaget i januari av Umeås Socialdemokratiska Arbetarekommun. Kritiken från högerkanten lät sig inte väntas.

Moderata kommunalrådet i Umeå Anders Ågren for direkt ut med osanning på sin blogg och påstod att Umeås Socialdemokrater avsåg att tvinga folk att gå ner i lön. Socialdemokraternas förslag till arbetstidsförkortning innebärande 6-timmars arbetsdag förutsätter givetvis bibehållen lön. Om nu Ågren är emot lönesänkningar, så är det i första hand moderaternas samarbetspartier Centern och Folkpartiet han ska rikta sin kritik mot, då dessa partier har aktivt gått ut och förespråkat lägre löner.

Men hur ska denna reform finansieras? Är inte befolkningsutvecklingen sådan att antalet personer som går ut i pension ökar? Vi blir allt färre som befinner oss i arbetslivet och som ska försörja allt fler som går ut i pension. Ja, förvisso, men detta argument bortser ifrån en liten detalj:

Det är inte hur många som finns i arbetskraften jämfört med hur många som ska försörjas som avgör huruvida ett samhälle har råd. Det är snarare hur mycket som de som finns i arbetskraften producerar jämfört med hur mycket som befolkningen i samhället konsumerar, som är det avgörande. Vi är visserligen färre som finns i arbetskraften, men var och en av de som är i arbetskraften producerar allt mer.

Idag, 93 år efter att vi införde 8-timmars arbetsdag har vi en bnp per capita som är 9 ggr så högt. Sverige har inte haft så mkt resurser som det har idag. Idag, 43 år efter att vi sänkte arbetstiden till 5-dagars arbetsveckan, har vi en BNP per capita som är dubbelt så högt som då. Vi producerar per person alltså dubbelt så mkt som 1971, är det då rimligt att vi jobbar lika mkt som 1971?

Idag har Västerbottens socialdemokrater beslutat sig om att ställa sig bakom kravet om 6-timmars arbetsdag. Ingen av oss som satt på distriktsårskonferensen där detta beslut togs tror att denna reform går att genomföra idag, eller imorgon. Men idag lägger vi alltså första tegelsten för att påbörja bygget av ett nytt samhälle, där arbetslivet är till för människan och inte människan till för arbetslivet.

Förslaget skickas vidare till partiets kongress och där avgörs om partiet nationellt kommer att anta förslaget som sitt eget.

 

Etiketter: , , , , , ,

13 kommentarer

 1. Alejandro Caviedes

  Svar till Thomas Nordvall (2012-04-04 16:27)
  Produktivitet är hur mkt som produceras per arbetad timme. Att vi sänker arbetstiden innebär inte att produktiviteten sänks. Tvärtom så är produktivitetshöjningar en förutsättning för arbetstidsförkortningar. Vi har kunnat sänka arbetstiden såväl 1919 som 1971 samtidigt som vi kunnat höja lönerna just för att vi producerar allt mer per arbetad timme. Ekvationen är inte svårare än så.

 2. Boende i Västerbotten

  Socialdemokraterna, framförallt i Västerbotten, håller på att gräva sin egen grav. Ni är absolut inga bra förespråkare för S.

  Ni hävdar att allt ska blir bättre genom att öka lönekostnader på cirka 30% för landstinget. Hur tänker ni? Ni har nyss, på grund av kostnadsskäl, dränerat sjukvården i inlandet just på grund av för höga kostnader.
  Ni har längre ingen trovärdighet. Bara flumma på tillsammans med Mp:s Winroth är inget framgångskoncept. Det kan jag lova dig.

 3. Thomas Nordvall

  Nä, men isåfall måste ju produktiviteten öka i den utsträckning som arbetstimmarna minskar trots bibehållen lön. I detta fall skulle det betyda 33% ökad produktivitet. Skulle du klara av 33% fler besök inom hemtjänsten?

  I de branscher och arbeten där man skulle kunna öka produktiviteten genom att sänka arbetstimmarna så skulle det ju vara jättebra, men då är det upp till arbetsgivaren att kalkylera fram en sådan lösning! Att lagstifta om det innebär bara en stor kostnad och en sämre arbetsmarknad för alla! Vet inte riktigt hur ni tänkte finansiera detta heller men………

 4. Landstingsanställe

  Du är välkommen att rationalisera på sjukstugorna i länet så att vi kan behålla vår lön på 30% kortare arbetstid.
  Att ett sånt förslag kommer från (s) i dessa tider tyder på okunskap. Det du refererar till håller absolut inte eftersom vårduppgifter går inte att rationalisera nämnvärt.

  Vet du vad en USKA har i lön? Vet du vad landstingsbudgeten är? Vet du hur förhållandena är bland personal i landstinget? Din utläggning tyder på att du inte vet.

 5. Alejandro Caviedes

  Svar till Thomas Nordvall (2012-04-06 15:11)
  Du argumenterar som om 6-timmarsdagen ska genomföras direkt. Istället är den en vision att förverkligas på lång sikt. Om en sänkning av arbetstiden från 8timmars-dag till 6-timmars dag förutsätter en produktivitetsökning med 33% (8/6 = 1,33), så innebar sänkningen från 6-dagars arbetsvecka till 5-dagars arbetsvecka en produktivitetsökning med minst 20% (8/6=1,20). Enligt ditt resonemang skulle vi alltså behövt öka produktiviteten inom offentlig sektor med 20% för att överhuvudtaget jobba 5 dagars-vecka som vi gör idag. Tror du att personalen på hemtjänsten springer 20% snabbare idag än folk sprang på 60-talet då vi jobbade 6 dar i veckan? Men ändå lyckades sossarna sänka arbetstiden till 5-dagars arbetsvecka!

  Att öka produktiviteten med 33% är inte orealistisk inom ekonomin i stort. Från 1971 till idag har t ex produktiviteten ökat med 50%. Däremot, så ökar inte produktiviteten lika lätt inom offentlig sektor, som består av mänskliga tjänster. Men när produktiviteten ökar inom industrin, frigörs arbetskraft som sedan absorberas till mer arbetsintensiva branscher:

  Sedan 1965 har andelen sysselsatta inom industrin minskat till förmån för tjänstesektorn, som idag har störst andel sysselsatta. Det kallas för strukturomvandling. När industrin tack vare nyare teknologi kan producera allt mer på mindre tid, minskar deras behov av arbetskraft, och gör det möjligt för tjänstesektorn att anställa fler. Det är produktivitetsökningar inom industrin som finansierat såväl den privata som den offentliga sektorn och gjort det möjligt att sänka arbetstiden för samtliga branscher. Detta är en långvarig process.

  Från ena dagen till den andra går det inte att öka produktiviteten med 33%, inte heller att öka sysselsättningen inom offentlig sektor med 33% från ena dagen till den andra. Men att tro att det inte går att på lång sikt omfördela arbetskraft från industri till tjänstesektorn för att minska arbetstiden är att bortse från verkligheten!

 6. Alejandro Caviedes

  Svar till Boende i Västerbotten (2012-04-06 09:12)
  Om du läser bloggen så ser du klart och tydligt att 6-timmars arbetsdag är inget som är tänkt att genomföras nu, utan snarare en långsiktig vision som ska förverkligas på lång sikt.

 7. Alejandro Caviedes

  Svar till Landstingsanställe (2012-04-12 10:36)
  Jag vet mkt väl vad en uska har i lön och vad landstinget har för budget. 6-timmars arbetsdag är inte tänkt att genomföras genom rationaliseringar inom vården. Mest troligt kommer det att krävas att bemanningen ökar med minst 33%.

 8. Peter Byström

  Precis som ni skriver så är det intressanta vad man producerar. Så i det här fallet med kortare arbetsdag utan höjda kostnader för arbetsgivaren. Då måste vi på något sätt kompensera med sänkt skatt för de som arbetar 6 timmar, och med det så måste vi få in mer skatter på annat håll.
  När man har dessa funderingar om mindre arbete så ska man ha i åtanke att det finns små företag som jobbar på en väldigt snäv marginal redan idag.

 9. Alejandro Caviedes

  Svar till Peter Byström (2012-09-24 11:21)
  Med ökad produktivitet behöver inte en arbetstidsförkortning innebära ökade kostnader.

  Om en arbetstidsförkortning följs av en motsvarande skattesänkning i samma storlekskostnad har vi inte vunnit någonting, då det vi vinner på ökad fritid förlorar vi på minskade välfärdstjänster.

  Kan givetvis tänka mig att det finns företag som inte kan hålla takten i produktivitetsökningen, som skulle få ökade kostnader efter en arbetstidsförkortning utan att kunna kompensera det med ökad produktivitet. Så var det med en del företag när arbetstiden sänktes till 8 timmar, och återigen när den sänktes till 5-dagars arbetsvecka. Men idag är vi lyckliga att vi slipper dessa olönsamma företag som inte kunde hålla utvecklingstakten. Det finns inget egenvärde i att behålla dem.

  Ett annat faktum du missar är den arbetskraft som frigörs från industrin när arbetstiden förkortas, som kan absorberas upp av tjänsteföretagen. Förutsättningen för tjänstesektorns tillväxt är faktiskt industrins frigörande av arbetskraft.

 10. Pingback: Försöksverksamhet med förkortad arbetstid vid socialdemokratisk valseger | Alejandro Caviedes (s)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>