Kommunal Umeå manifesterar mot privatiseringar

gvI lördags deltog Kommunal Umeå i Manifestationen för Gemensam Välfärd tillsammans med RFSL, Jordens Vänner, Socialistiska Läkare och Socialistiska Sköterskor. Manifestationens paroller var: utveckla välfärden, stoppa vinsterna och nej till nedskärningar.

Anledningen till att Kommunal Umeå deltog är att vi tycker att det räcker nu! Den svenska välfärdsmodellen som facket varit med och kämpat för, är snart ett minne blott, och detta tänker vi inte acceptera!

Vårt socialförsäkringssystem skyddar oss inte längre. Till följd av nedskärningar i sjukförsäkringssystemet står tusentals människor utan ngt skydd: utförsäkrade! Efter nedskärningar i a-kassan så står 60% av de arbetslösa utan arbetslöshetsersättning!

Nedskärningar och privatiseringar hänger ihop: en sämre sjukförsäkring leder till ökad efterfråga på privata sjukförsäkringar, och det vet ni vad det innebär: de som har högre risk att drabbas av sjukdom betalar mer. Alla våra medlemmar har inte råd till detta! En sämre arbetslöshetsförsäkring leder också till ökad efterfråga på privata lösningar, men våra medlemmar har inte råd till detta! Sänkta pensioner har ökat efterfråga på privata pensionslösningar, men alla har inte råd till detta heller!

När människor måste betala extra för att skaffa sig privata försäkringar, är det klart att de tänker: varför ska jag betala skatt och finansiera ett offentligt försäkringssystem som uppenbarligen inte räcker till? Med nedskärningar och ökat antal privata lösningar minskar viljan att betala skatt. Med mindre skatt följer sämre välfärd, och med sämre välfärd, följer än mer efterfrågan på privata lösningar. Till sist har vi hamnat i en ond spiral som undergräver hela vårt välfärdssystem! På Kommunal Umeå anser vi istället att välfärd ska vara till för oss alla och inte bara för dem som har råd att skaffa sig det lilla extra!

Vi hör ibland frågan: varför förespråkar Kommunal en non-profit linje inom välfärden, när de har medlemmar inom den privata sidan? Men Kommunal är inte emot privata arbetsgivare inom välfärdssektorn per se. Vi har ingenting mot föräldrakooperativ inom barnomsorgen bara för att ta ett exempel. Men när skattepengar som vi betalat tillsammans för att finansiera välfärd för oss alla, går till att betala ut vinster till privata aktieägare, istället för att betala ut rimliga löner till dem som arbetar, eller istället för att spenderas på att höja personalbemanningen till en rimlig nivå, … ja då säger vi bestämt NEJ från Kommunal Umeå!

Att tillåta att våra skattepengar hamnar i skatteparadis, samtidigt som personalen inom skola, vård och omsorg går på knäna för att de inte hinner göra vad de ska, då de är för lite personal, är ett hån mot våra medlemmar, mot brukarna, mot skattebetalarna och mot medborgarna! Kommunal Umeå deltog i manifestationen för att vi vågar stå för en välfärd för alla som fördelas efter behov och inte efter plånbok.

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>