In your face!

kommunals s-föreningDet är inte ofta jag blir skadeglad, men när jag blir det, då har jag goda skäl! Jag lär mig otroligt mkt av att läsa kommentarer som folk lämnar på min blogg, särskilt de kritiska. Ibland har jag fått ändra uppfattning i en viss fråga efter att jag läst andras kommentarer. Men som bloggare så råkar jag även för en hel del internettroll. Ett av de jag råkat ut för är signaturen ”A bus for you”, som i inlägg efter inlägg envisas med att påstå att Socialdemokraterna är emot att krav på personalövertagande ska ställas i samband med upphandlingar av kollektivtrafiken.

Förra året blev jag kontaktad av min partikamrat Bertil Holmberg, numera pensionerad busschaufför. Han ville ha min hjälp att få med sig partiet att inför kommande upphandling av lokaltrafiken driva kravet att entreprenören måste överta den befintliga personalen. Som det ser ut idag så kan busschaufförerna sällan känna sig trygga i sin anställning, eftersom varje gång som ett upphandlingsavtal går ut, så är det inte säkert att de får behålla sina jobb vid entreprenörsbyte. Så ser situationen ut i de kommuner och landsting som lagt ut kollektivtrafiken på entreprenad (vilket är nästan alla). Bertil hade då en motion om detta, som han ville att vi skulle driva i partiet, och det gjorde vi. Han skickade in den via Haga s-förening och fick även stöd av Kommunals s-förening.

När motionen behandlades av repskapet (Socialdemokraternas högsta beslutnade organ på lokal nivå), var det flera kommunalarbetare som argumenterade för den. Vi fick även stöd av många andra socialdemokrater med facklig bakgrund, och vi fick faktiskt igenom den. Därmed fick de Socialdemokrater som sitter i Umeå Kommunföretag (UKF) i uppdrag att se till att få in en formulering med krav på personalövertagande i upphandlingsunderlaget. Lennart Holmlund såg inte till att styrelsen för UKF tog beslut om ngn specifik formulering, men han såg i alla till att beslut togs om krav på personalövertagande, vilket var det väsentliga. Jag är kritisk till att han inte helt följde repskapets beslut, eftersom det skapade onödig oro. Kommunal Umeå Trafik anordnade t.o.m. en demonstration. Många undrade om tjänstemännen skulle formulera en skrivning i avtalet som faktiskt innebar krav på personalövertagande. Samtidigt så togs det ett tydligt beslut att detta krav skulle ställas, så jag personligen var helt övertygad om att det skulle bli så och t.o.m. bloggade om detta.

Vid det här laget kanske ni undrar vad allt det här har att göra internettroll och med att jag är skadeglad. Signaturen A bus for you envisades med att påstå att inget krav på personalövertagande skulle komma i upphandlingsunderlaget. Jag blir så förbannad för i egenskap av ordförande för Kommunals s-förening så stred jag för den här frågan och lyckades faktiskt få igenom den i Socialdemokraternas repskap… och så kommer ngn j-a anonym signatur och påstår att Socialdemokraterna är emot det?! Det är inte precis för att jag njuter av tråkiga möten som jag är medlem i ett politiskt parti, utan det är för att jag vill påverka människornas vardag och se till att fackföreningsrörelsens krav blir verklighet!

Igår rapporterade Sveriges Radio om att anbudsunderlaget nu är klart och att krav på personalövertagande finns med. Till detta troll så säger jag: ”In your face! Du får nu hitta en annan lögn att sprida istället!”

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. bussforyou

    Jag är inget internettroll, och med facit i hand får jag be dig om ursäkt Alejandro. Ja det är som du säger. Turerna i upphandlingen har skapat onödig oro bland personalen pga otydlighet.

    • Alejandro Caviedes (inläggsförfattare)

      Må så vara, men jag har skrivit flera ggr att det faktiskt togs beslut att personalövertagande ställs som skallkrav. Ser faktiskt ingen anledning att påstå att varken Kommunal eller Socialdemokraterna var emot att ställa detta krav. Tvärtom så har Kommunal Umeå Trafik och Kommunals socialdemokratiska förening kämpat för att få igenom det här, och även lyckats med det. Kommunals s-förening har dessutom gått ännu längre och drivit frågan även för regional busslinjetrafik och också fått gehör av Västerbottens socialdemokratiska partidistrikt, så det är inte bara Umeås lokaltrafik som får personalövertagande som villkor för upphandling, utan även Västerbottens regionala busslinjetrafik. Det lönar sig att kämpa. Det gör skillnad!

  2. Pingback: Detta är inte socialdemokratisk politik | Alejandro Caviedes

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>