I väntan på vintern

Av , , Bli först att kommentera 4

Första december och ingen riktig vinter i länet!

Här vid kusten påminner klimatet mer om västkusten än norrland. Skidåkningen blir också "drabbad". I fjol hade jag åkt ca 30 mil vid samma tid. Klimatet svänger verkligen. Har delvis kunnat kompensera genom att köra röjsåg nästan varje dag denna långa höst.  "Skogs-gymmet" är riktigt bra och man kan ju direkt se resultat av ansträngningarna i form av vackra nyröjda ungskogar !

Fjällen har äntligen fått vinter så det duger för start av skidanläggningarna – men det satt långt inne. Det var en otroligt vacker och lång höst i fjällen.

Här nedan en bild från Marsliden i månadsskiftet okt-nov. Morgondimmorna skingras över den spegelblanka Marssjön av det första solljuset. Satsfjället i förgrunden väntar på den riktiga snön medan högfjällen i väster under natten pudrats vita av den första snön. Inte undra på att konstnärer som Folke Ricklund inspirerats av vår vackra natur och årstidernas växlingar.

 Morgondimman skingras över Marssjön

Vita vilda vackra vintern..

Av , , Bli först att kommentera 4

Min tid på året infaller sedan plogkäpparna satts ut efter Gräsmyrvägen..det  "Åke Petterson-Nåwska landskapet"  återkommer varje år..

Gårdsgruppen hemma i byn

Tack för de välsignade årstiderna. Förvintern mellan allhelgona och Lucia har ett speciellt ljus och kontraster mellan ljus och mörker med en rofylld dager – en utdragen skymning råder hela eftermiddagen och blir magisk i de rosaskimrande solnedgångarna. Vid fullmåne blir naturupplevelsen speciellt stark.

Fullmåne över Hjåggsjöbygden

Vintern är vild och vacker. Det vi skandinaver kallar vinter upplever de flesta europeer som exotiskt, farligt och lockande oväder. Visst kan vintern vara hård och bjuda på tuffa förhållanden. Men vi här uppe har lärt oss att klara vardagen (utom SJ) och aven njuta av snön och utelivet. Det gäller bara att vara förberedd och ha bra utrustning. Själv älskar jag att ta på mig underställ,skaljacka,Tegsnässkidorna  och åka ut i snöstromen! En vit och spännande värld finns därute. Att ha skidspåren vid husknuten är ett privilegium – utnyttja det – snö är gratis!!

Skidspåren börjar vid husknuten

Det var goda nyheter i tidningen i veckan om Västerbottningarnas fina hälsa och att vi åker så mycket skidor. Förslaget att bygga fyra mil skidspår inne i Umeå är perfekt.

 Spåret genom hästhagen ner mot sjön...

Jag tillhör dem som gärna tar en långlunch för att komma ut skidspåren en stund mitt på dan. Skidkulturen är viktig att göra tillgänglig för så många som möjligt. Idag var jag nere på stan och kompletterade glidvallaförrådet och blev då vittne till hur en pappa köpte första paret skidor till sitt barn. De var inflyttade från södra sverige och ville njuta av den vita vintern som börjat så bra!

Uteaktiviteter varje dag är nog det bästa för folkhälsan!! Även om det bara är en 20 minuters promenad på lunchen!! Bra att goda motions- och utevanor grundläggs redan i barndomen.

Vintern bjuder på en vit, vild och spännande version av landskapet som många av oss tycker är det vackraste som finns. Jag gillar till och med snöröjning – det är faktiskt avkopplande efter en dag vid datorn.

För oss som bor på landet är kontakten med djuren och fåglarna daglig underhållning. Spårsnön gör alla aktiviteter synliga. Fågelbord och viltvård intresserar många. I går hade vi besök av en Sibirisk nötkråka i ett av fågelborden.

Sibirisk nötkråka

Vi har en foderplats för rådjur uppe i granskogen mellan sommarladugården och bagarstugan där rådjuren gärna uppehåller sig vintertid. Rådjuren gillar högstammig granskog med blåbärsris och fri sikt från foderplatsen. Foderautomaterna sköter sig själva, men påfyllning, tillsyn och rengöring behövs. På nätterna kommer rådjuren in i trädgården och under äppelträden söker de fram fallfrukt som blivit kvar under snön.

Foderautomaten är en populär mötesplats för rådjuren. Har även sett hackspettar som använt den som fågelbord!

En viltsten är också ett uppskattat inslag på foderplatsen. Viltvård är en intressant vinteraktivtet!!

Viltstenen är populär..

Ut och njut av vintern – på det sätt du själv gillar!!  Skogslandet är underskattat och har mycket exotiskt att erbjuda vinterturisten. Jag tror att vinterturismen verkligen är en utvecklingsbar näringsgren för Norrland – här finns hur mycket pengar som helst att hämta genom samarbete och ökad kunskap om vad besökarna uppskattar!

Får man bjuda på en nattlig skid- eller skotertur i fullmåne….

Fullmåne över skidspåren..

Snabbt åldrande småkommuner i Norrland – en politisk utmaning!

Av , , 4 kommentarer 3

Valresultatet börjar nu ge utslag genom att nya majoriteter av styrande formas i våra kommuner. Sveriges urstarka ekonomi och vår starka export grundad på basnäringarna gör att vi ändå klarat oss hyggligt i Norrland – om man jämför med en allt skakigare omvärld.

I Norrland valde folket lite förenklat mer socialism som lösning på framtidens utmaningar. I storstäderna går trenden åt andra hållet – där vill väljarna ha mer framtidsinriktade och flexibla lösningar för samhällets utveckling. Det ska bli intressant att följa hur de accelerande utmaningarna med avtagande skattekraft och åldrande befolkning tacklas i Norrlandskommunerna under kommande mandatperiod. 

För att ta en titt in i framtiden är det nyttigt att följa utvecklingen i Japan – landet som åldras snabbare än något annat land hittills i historien – med stora konskvenser för ekonomi och samhälle.

För att se hur det blir i större skala inom en snar framtid kan man följa små Japanska landsortskommuner. Vissa kommuner har genom kraftig strukturomvandling och försvunna omoderna jobb halverat sin befolkning.

Många orter med samma befolkningstal som Umeå har tappat halva befolkningen sen 60-talet. De unga flyr till städerna för utbildning och framtid i moderna jobb. Av de som finns kvar är mer än hälften över 65 år. I kommunhusen har arbetsstyrkan mer än halverats. Pensionsskulder och kommunala lån till nu överdimensionerade investeringar ska betalas av allt färre arbetsföra. Besparingarna får våldsamma konsekvenser. Bibliotek läggs ner, idrottsanläggningar och kulturbyggnader läggs i malpåse. Grundskolor är nu bara en sjättedel mot vad de var för några årtionden sen – osv. Trots allt finns framtidstro – japaner ger inte upp i första taget!

Hela Japan är på väg mot demografisk total obalans. Det är den i särklass mest "snabbåldrande" nationen i världen. Det första stora landet som faktiskt krymper rekordsnabbt av naturliga orsaker. Medianåldern är 44 år och gemomsnittlig livstid 83 år.

Födelsetal på 1,4 barn per kvinna är också bland de lägsta i världen. Resultatet om man ser 40 år framåt blir att befolkningen kommer att minska med 38 milj från nuvarande 127 miljoner invånare. År 2050 kommer 40 % av befolkningen att vara över 65 år!

Att vara kommunalpolitiker med den inverkan demografin har på skattekraften i ett sånt perspektiv verkar minst sagt problematiskt. Japan är fullt av orter med samma problembild. Ändå har landet bara börjat resan mot denna demografiska framtid.

Utvecklingen accelererar – mellan 2000 och 2005 minskade befolkningen på landsbygden och  mindre orter med över 10 milj !! Det är bara storstäder som Tokyo som växt på senare år, men även dessa storstäder kommer raskt att börja åldras och krympa om några årtionden.

Det värsta är att den arbetande befolkningen mellan  15 och 64 har krymt sedan 1996. På några årtionden kommer Japan arbetskraftsmässigt att vara tillbaka på samma nivå som före andra världskriget. 2050 kommer arbetande befolkningen att vara mindre än den var 1950. För att behålla ekonomisk kraft måste alltså produktiviteten öka snabbare än arbetskarftsbortfallet. Det blir svårt att klara – med följd att ekonomin börjar krympa.

2012 kommer den stora kullen av japanska baby-boomen födda 1947-1949 att gå i pension. Då kommer den stora smällen. Grundvalarna i Japans socialförsäkringssystem kommer att skakas. Kostnader för pension, sjukvård, äldreomsorg befaras nå rekordnivåer.

Japan kommer att bli det första riktigt stora "testlandet" på hur stora länder kan hantera åldrande och minskande befolkning. Västeuropa har idag många problem – hur blir det då när befolkningspyramiden vänds till V-form ? Vad händer när hårt arbetande generationer lämnar över till allt färre med andra värderingar?

Det  går inte att sticka huvudet i sanden. Många av Sveriges små landsortskommuner har samma utveckling. En mandatperiod på fyra år är kort. Dessa frågor kräver långsiktiga lösningar och gemensamma tag för att tackla. Arbetskraftsbrist gör att det krävs mångfald, innovativa och flexibla lösningar av alla de slag för att klara kommunal grundservice och sjukvård i framtiden.  Kommer det att finnas någon som svarar när man ringer ambulansen?

Det behövs samarbete över de förlegade block- och kommungränserna samt övergripande planering på lång sikt för att nå acceptabla lösningar – finns den insikten och viljan verkligen hos oss Norrlänningar idag?

Visst – alla vet väl om utvecklingen, men de vet inte riktigt vad som ska göras. Helt klart är att det knappast går att lösa med föråldrad politik – nytänkande krävs.

Det finns ändå flera skäl att tro att vi Norrlänningar ska klara utmaningen.

De urstarka basnäringarna skapar skattekraft och är motor för utveckling av mindre företag runt de stora "loken" i ekonomin. En ny generation politiker kanske kan släppa de gamla "tvångslåsningar" i syn på entreprenörskap, företagande och andra välståndsskapande drivkrafter samhället behöver för att utvecklas och förnyas.

De som vill ha makten i framtiden måste nog låta skaparkraften flöda för att klara utmaningarna.

Min egen lilla hemkommun Vännäs borde ha möjligheter att växa eftersom vi ligger mitt i en hyggligt utvecklad tillväxtregion – men det är inte självklart om allt fortsätter i gamla hjulspår och övergripande mål är att inte förändra något.

 Det ska bli intressant att följa utvecklingen – både här hemma och i Japan!

– Kanske läge för Norrlandskommuner att satsa på Japanska vänorter?

 

 

Nytt politiskt landskap öppnar sig..

Av , , 4 kommentarer 7

Intressant att ta del av alla internationella och nationella kommentarer till valresultatet. The Economist hade två artiklar om Sverige i veckan. När hände det senast. Ser fram mot kommande analytiska artiklar.

 När allt kladdas mot mitten blir periferin tydligare, både på höger och vänstersidan.

Den liberala kompassen blir allt värdefullare!

Hur tänkte (s) ? Det ska bli intressant att se hur s-ledningen hanterar läget.

S tidigare vinnande strategi förutsatte en tydligt utstakad gräns mot vänsterpartiet.

Den har nu suddats ut. Det verkar finnas 3 s-varianter, en helröd=v som sköter utrikespolitik mm, en grön=mp som håller i de moderna miljö- och företagarfrågorna och så resterna av gamla s – vad står den delen för idag verkar folk i främst storstäderna undra? I Norrland verkar vi tycka att det är bra.

Kommunistiskt stöd i riksdagen har s gärna tagit emot tidigare, men något kommunistiskt inflytande över regeringspolitiken har inte varit tänkbart över huvud taget. Den tydligheten har svenska folket kunnat lita på i alla tider.

Men i samma stund Sahlin och Ibbe desperat beslöt att att försöka regera tillsammans med ett av Västeuropas minst reformerade gamla kommunistpartier började massor av rädda medelklass- och mittenväljare stötas bort av kommunisthotet. Det torde avgjort valet i förra söndagen, säger många bedömare.

S övergav helt sin tidigare vinnande strategi. Men inte nog med det. Partiet blundade också för en tydlig läxa från det förflutna. S har alltid gått tillbaka när man slarvat med tydlighet mot vänsterpartiet.

Övertydlig  var den undersökning från United Minds som i veckan redovisades på DN Debatt: hela 32 procent av de tidigare S-väljare som bytte block gjorde det på grund av  Lars Ohly och Vänsterpartiet.

Sedan finns nya dimesioner som inte kan "låsas in" som höger eller vänsterfrågor. En del partier verkar ha bortsett från dessa nya strömmningar.

I en global värld, där alliansens Sverige framstår ett trovärdigt ekonomiskt föredöme, blir begrepp som klass och klyftor luddiga. Människor har en tydlig egen uppfattning och kan via nyhetssändningar och nätet ha en klar egen uppfattning om vad som är relevant politisk informaton och vad som verkar vara mindre relevant.

Folk är inte dumma…

Tack alla som kämpat på med valaktiviteterna i Vännäs

Av , , 7 kommentarer 7

Valresultaten visar att det behövs mer av bra liberal framtidsinriktad politik. Tack alla som hjälpt till att sprida och synliggöra de liberala grundvärderingarna och alliansens syn på välfärdens kärna.

Stora delar av valrörelsen har gjort tydligt att kommunismen fortfarande har fotfäste i Sverige. SD:s framgångar visar också att det finns stort behov av  att jobba hårt med integrationsfrågor och att praktiskt tillämpa de socialliberala grundvärderingar de flesta svenskar delar.

Det håller inte längre att bedriva gammeldags politik för särintressen. Att återvinna (recycla) 15 år gammal politik, med politiker som stod på toppen för 15 år sen, har inte visat sig vara något som svenska folket vill ha. Undantaget är Norra Norrland där förändringsbenägenheten verkar låg. Är det verkligen rätt taktik – att möta framtiden genom att vägra tänka nytt??

Glädjande är att många unga under valrörelsen har visat stort intresse av att vara med och driva en modern liberal allianspolitik för 2000-talet. Folkpartiet har mycket att erbjuda de som vill vara med och forma framtidens samhälle.

Umeåregionen har alla möjligheter att bli ett tillväxtområde format av socialliberala värderingar.

Uthållig jobbpolitik, en bra skola, fungerande integrationspolitik och social grundtrygghet baserad på ökad valfrihet är fyra hörstenar i framtidens samhälle – men det krävs en hel del nytänk för att komma vidare. Här behövs nya unga krafter i alla partier. Välkomna till Folkpartiet!

Fp:s pendeltågsatsning skapar tillväxt i ”Stor-Umeå”

Av , , 2 kommentarer 5

Folkpartiet vill införa pendeltåg på sträckan Vännäs – Umeå – Holmsund.  Tänk dig att kunna kliva på ett bekvämt tåg mitt i Vännäs och sedan vara i Umeå centrum på mindre än 20 min! Tågen ska naturligtvis stanna i Vännäsby också.

Fp:s pendeltågsförslag

 

Den 30 aug lanserade Folkpartiet en pendeltågssatning som behövs för Stor-Umeås och regionens utveckling. Med satsningen tas ett stort steg mot att nå storstadens fördelar men slippa nackdelarna. En modern miljövänlig tillväxtskapande investering.

Folkpartiet i Västerbotten vill att två nya pendeltågslinjer startas. En mellan Vännäs och Holmsund och en annan mellan Vindeln och Nordmaling, även den går via Umeå med stopp på småorter som Tvärålund och Tväråbäck. En ny av- och påstigningsplats behövs – Umeå Västra – för att utveckla pendlingsmöjligheterna från Klockarbäcken, Umedalen och västra tillväxtområdena.

Mejlboxen är full med ilskna skrivelser från Vännäsbor som är mycket missnöjda över tågsituationen. Det måste vara feltänkt att satsa massor av miljarder på en modern järnväg och sedan köra förbi flera mindre attraktiva orter med större tåg.

Folkpartiet föreslår att begagnade tåg från andra regioner köps in. De borde gå att få loss för 12-14 miljoner kronor styck. Faktiskt småpengar i sammanhanget. Satsningen kan finansieras till hälften med statliga pengar och resten av kommunerna och med biljettintäkter.

En sådan pendeltågssatsning är ett sätt att kraftigt öka attraktionskraften för de mindre orterna i Umeåregionen. Arbetskraftsförsörjningen i hela regionen underlättas av att ett stomtrafik med storstadslika förhållanden skapas.

Nya attraktiva områden för boende kan erbjudas.  Jämställdheten gynnas genom att kvinnodominerade arbetsplatser som NUS blir så tillgängliga. Studenter kan också bo i orter som Vännäs och Vännäsby och enkelt ta sig till och från Universitetet. Liljaskolans personal och 1200 elever kan bli en ännu tillgängligare resurs för regionen. Orter som Vännäs, Nordmaling och Vindeln gynnas kraftigt av att arbetspendlingen underlättas.

Pendeltågen skulle bli ett nytt välbehövligt miljövänligt "blodomlopp" i regionen.

Gamla järnvägsknuten Vännäs behöver denna satsning. Vännäs är en järvägsknut och ska så förbli!

 

Pendeltåg och tillväxt – träffa Folkpartiet vid ICA i Vännäs idag 15-18 och lörd 10-15

Av , , Bli först att kommentera 8

Idag har vi besök i valvagnen i Vännäs av riksdagsledamot  Maria Lundqvist Brömster, Maria sitter i sociala utskottet, kom och prata äldreomsorg, LSS, regional utveckling eller annat med henne! Vi har "torgmöte" där vi diskuterar olilka frågor.

Vi kommer också att diskutera hur Vännäs och Umeåregionen ska kunna växa!

Vännäs har med vänsterstyre stått och stampat i 10 år.  Det behövs en ny modern liberal inriktning mot att verkligen vara med och bygga "Stor-Umeå".  Konsten är att släppa de gamla strukturerna och verkligen våga tänka nytt.

Pendelaffisch

Pendeltågstrafik som byggs ut eftersom är en viktig  tillväxtfaktor.

Vid en presskonferens den 30 aug på Östra Station i Umeå presenterade Folkpartiet ett konkret förslag på hur detta kan gå till. Fp:s länsordförande Nicke Grahn driver trafikfrågorna med framgång i Landstinget.

Två korsande linjer Vännäs – Holmsund och Vindeln – Nordmaling som fångar upp småorter på hållplatser där emellan gör de stora arbetsplatserna i Umeå tillgängliga med "Storstadsstuk". Även nöjes- och kulturlivet blir åtkomligt för unga och gamla!!

Reginatåg i Vännäs

Kom och diskutera och  tala om hur du vill att Vännäs ska förändras för att Växa!

Välkommen till Valvagnen vid ICA i Vännäs.

Skolinspektionen stöder Folkpartiets kunskapspolitik

Av , , 3 kommentarer 6

Skolinspektionen rapporterar idag till regeringen om stora brister i många av landets skolor. Dagens Eko har idag detta som huvudnyhet. Till exempel vet inte lärare vad de ska lära ut, elever får för dålig undervisning och betyg sätts orättvist.

Eleverna måste få chansen att nå målen. Det ska inte vara ett lotteri att gå i skolan.

Folkpartiets systematiska kvalitets- och kunskapspolitik är nödvänding för bestående förändring. Folkpartiet och Alliansen behöver flera mandatperioder för att säkra en långsiktigt hållbar kunskapspolitik.  

Kvalitetsarbetet i Vännäs och Umeåregionen måste fortsätta utvecklas. För Folkpartiet är skolan viktigare än särintressen. En bra skola är vår viktigaste investering och viktigaste tillväxtskapande åtgärd.

Att återföra skolans ansvarsområde från kommunala fritidspolitiker politiker till staten skulle förhindra många kollapsade budgetarbeten i småkommuner som Vännäs och säkra likvärdiga villkor för eleverna.

Småkommunernas attraktionskraft på skolans område skulle också bli rättvisare och långsiktigt hållbart. En bra föräkring mot orättvisor.

Välj fp:s skolpolitik

För tio år sen larmade Skolverket om att var tionde elev i grundskolan inte klarar godkänt för att komma in på gymnasiet. Ungefär samtidigt kom en annan undersökning som visade att ungefär var tionde elev inte får tillräckligt med stöd i skolan.

De problem som konstaterades för många år sedan, en hel del av de problemen kvarstår tyvärr. Det ges inte tillräckligt stöd till elever att nå upp till godkänt och det har de rätt att få.

På tio år har det inte blivit bättre.

I en rapport där Skolinspektionen sammanfattar sina erfarenheter från granskningar av över ettusen skolor förra året – radas bristerna upp: Här några exempel:

  • Kunskapsresultaten är för dåliga. Ibland ger skolorna inte ens eleverna chansen att nå målen.
  • Undervisningen anpassas inte till eleverna.
  • Undervisningen följer inte målen i kursplaner och läroplaner.
  • Många lärare vet inte vad dom ska lära ut, en del använder bara läroböcker som gör att undervisningen aldrig kan ge höga betyg.
  • Betyg sätts orättvist.
  • För lite högskoleutbildad personal gör att förskolor mer handlar om barnpassning än pedagogisk verksamhet.
  • Det framstår som ett lotteri om det ska gå bra för en elev i skolan. Om eleven har turen att få en välutbildad, engagerad lärare som kan sitt ämne, om rektorn på skolan är en duktig pedagogisk ledare, och om skolan bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete. Tre faktorer för framgång, som Skolinspektionen pekar ut.

    Nu genomförs Folkpartiets och alliansens skolpolitik med flera stora förändringar av skolan. Lärare ska legitimeras, det kommer nya kursplaner som blir enklare att förstå, det blir en ny lärarutbildning och det har kommit en ny skollag. Den ger bland annat elever rätt att gå till domstol och överklaga om de inte får det stöd de har rätt till.Det är ungefär 200 000 anställda i sektorn från barnomsorgen och upp till och med gymnasiet. Det gör att det tar lång tid att påverka.

Vem är det som har ansvaret för att många skolor inte är tillräckligt bra?        Ansvaret är, enligt den lagstiftning som finns, uppdelat mellan huvudmän, rektor och lärare. Det är viktigt att betona att det är flera, lärare har sin del av ansvaret, rektorn har sin del av ansvaret och den kommunala huvudmannen som  har det övergripande yttersta ansvaret.

Valet känns inte så svårt om du tycker skolfrågorna är viktiga…..

Läs mer: Skolinspektionens kommentar   där finns länk till rapporten i pdf.

Tre viktiga skäl att rösta på Folkpartiet både i kommun- och riksdagsvalet

Av , , 1 kommentar 7

Rösta på Folkpartiet och Alliansen den 19 september

Dimma över Hjåggsjön en septembermorgon

För skolans skull. Folkpartiet behövs för en skola med fokus på kunskap, arbetsro och bättre villkor för kunniga lärare. Vi inför tidigare betyg och satsar på att ge stöd så tidigt som möjligt till de elever som behöver det. Det behövs en sammanhållen skolpolitik – det räcker inte att genomföra förändringar i riksdagen – det är i kommunerna förändringarna ska märkas i praktiken. Vår fina skola i Vännäs ska bli ännu bättre.

För de äldres skull. Vännäs äldreomsorg har tagit stora investeringar för att kunna bereda plats för det ökande antal äldre som behöver boende och omsorg på olika sätt. De anställda inom omsorgen gör ett fantastiskt jobb. Det är en utmaning för lokalpolitikerna och de som verkar inom omsorgen att fortsätta utveckla alternativ som passar lokalt. Folkpartiet har alltid värnat om äldreomsorgen. Med ett ökat antal äldre blir utmaningen allt större och ska hanteras på lokalplanet.

Det är här i välfärdens kärna – vården, skolan, omsorgen – Folkpartiet har sin starkaste tradition.  finns, även om klåfingriga rikspolitiker utmanar det kommunala självstyret med detaljregleringar i dessa frågor.

Skolan och omsorgen om barn och gamla finns i topp när väljarna i olika undersökningar listar valets viktigaste frågor.

För jobbens skull.  Med Folkpartiet i alliansregeringen breddas jobbpolitiken. Det blir  fler lärlingsjobb för unga och fler förbättringar för de för jobben så viktiga viktiga småföretagen. Det ger fler människor en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.

Dessutom behöver vi behålla kärnkraften så vi minskar utsläppen och får tillgång till billig och miljövänlig energi. Det behöver basindustrin för att skapa fler jobb.

Här i Umeåregionen och i Västerbotten betyder basindustrin mycket även för alla småföretag som på olika sätt är leveratörer bidrar med tjänster till  storföretagen inom basnäringarna.

Rösta på Folkpartiet för en bra balans mellan välfärds- och tillväxtpolitik – båda områdena behöver fortsätta utvecklas på både riks- och lokalplanet.

Skoldebatten talar för sig själv..

Av , , 3 kommentarer 8

Kvällens TV-debatt om skolpolitiken talar för sig själv. Känns märkligt att behöva försvara en allmän önskan att eleverna ska få ut ännu mer av sin tid i skolan.  Alla ska genom skolan få maximal möjlighet att öka sina livschanser.

De skillnader det röda laget försöker uppförstora känns bara konstiga. Svenska folket vill ju ha en bred samling kring skolpolitiken. Det vill nog egentligen alla utom Ohly verkar det som. Mona S såg plågad ut av behöva positionera sig tillsammans med vänsterpariet som är emot det mesta i den nya skolpolitiken. Mot betyg. Mot läxor. Mot fritt skolval. Mot vinster. Mot …. alla kvalitetshöjande faktorer verkar det som.

Klippen med Dogge sade det alla svenskar verkligen tycker – vi vill ha en ännu bättre kunskapsskola för alla – med betyg, trygghet och ordning. Det vinner alla på.

Det behöver inte kosta mer att vilja lite mer. Föräldrar, lärare och skolledning måste tillsammans bli tydligare och coacha barn och ungdomar mot ännu bättre resultat. Vill man verkligen så kan man.

Tycker man det är valet lätt – folkpartiet garanterar att skolfrågorna finns med i "förarsätet"