Affärsguide och tips

Därför Borde Du Anlita Konsult Till Ditt Företag

Av , , Bli först att kommentera 1

discussion-1874792_1920

En konsult är någon som besitter expertkunskaper inom ett visst område. Det är väldigt vanligt att företagsägare tar hjälp av konsulter för att förbättra möjligheterna att gå med vinst. Det finns många positiva exempel på hur konsulter kan hjälpa till med att effektivisera företag, ta fram nya koncept och strategier. Äger du ett företag och funderar på om att ta in konsulter är något för dig? Här kan du läsa några av de vanligaste anledningarna till att företag anlitar konsulter och vad de faktiskt kan erbjuda och förbättra med en verksamhet och företag.

Få någon med erfarenhet från många företag

En fördel konsulter har är att de ofta har erfarenhet från många olika företag. Med andra ord har de koll på vad som verkligen fungerar. Detta betyder också ett mer effektivt arbete då konsulten kan sätta igång direkt, något som sparar dig pengar. Konsulter har också generellt en bättre kunskap och erfarenhet inom olika området. Alltså vad det är som är bevisat fungerar bäst, gärna med stöd av den mest aktuella forskningen inom ekonomi, företagande och organisationsstruktur. Det gäller också att ha tillräckligt hög kompetens för att kunna anpassa metoder till rätt organisation. Vad som kan ses som bäst för en firma behöver inte nödvändigtvis vara rätt väg att gå för en annan. Med andra ord är det inte bara att kopiera något som en annan firma gör för att kunna bli framgångsrik. Det krävs rätt person som applicerar metoderna på rätt sätt.

Få ett nytt perspektiv

Även om du är jätteduktig på att driva företag och har goda kunskaper i hur man driver ett framgångsrikt företag så finns det en anledning att ta in en utomstående – för att få ett nytt perspektiv på situationen. Inom skribentyrken brukar man tala om att man behöver ett andra par ögon på en text för att kunna hitta förbättringsmöjligheter. När det kommer till företagande gäller exakt samma regel. Att ta in någon som kommer utifrån gör att man kan få ett nytt perspektiv på affärsstrategin. Konsulten kan då se något som du i egenskap av VD inte ser. En bra konsult ska ha förmåga att kunna vara objektiv, analytisk och transparent; egenskaper alla företag behöver.

Få hjälp under en specifik period

Ibland behövs det extra hjälp under en specifik tidsperiod. I sådana lägen passar det utmärkt med en konsult. Då behöver du inte oroa dig över anställningsvillkor och liknande. När behovet av den extra hjälpen tar slut tar även konsultens uppdrag det. Det kan också röra sig om ett projekt som kräver en specifik kompetens som inte annars finns i företaget.

Specialistkompetens

En fördel med konsulter är att du snabbt och enkelt kan få tag på en specialistkompetens. Det kan röra sig om en ny sorts teknik eller liknande där du behöver hjälp under en tillfällig period. Det kan vara väldigt svårt att lyckas anställa någon med lång arbetserfarenhet och lämplig kompetens. Då är det betydligt enklare att få tag i en passande expertkonsult, särskilt om arbetet bara behövs under en tillfällig period.

Gott om kompetens i hela landet

Oavsett var din firma är belägen finns det goda möjligheter till att hitta rätt konsult. Konsultbranschen i Sverige är väldigt stor och inte minst kompetent. Väldigt mycket kan dessutom skötas online, vilket gör det enklare för dig som har en firma långt utanför de större städerna att hitta ett passande konsultföretag. När det gäller storstäderna är det ännu lättare, ifall du exempelvis letar efter ett bra konsultbolag stockholm.

En katalysator för förändring

Att genomföra förändringar känns ofta jobbigt. Anställda på ett företag kan ha blivit vana vid att allt ska skötas på ett särskilt sätt. Det är inte ovanligt att anställda (även ägare) på ett företag har svårt att se att det finns behov av förändringar, även när det visat sig vara absolut nödvändigt. Det är i sådana fall som en konsult gör sig extra bra. En konsult kommer in utifrån och kan påpeka att det behövs förändringar och även veta hur dessa förändringar ska göras för att det ska bli så lite friktion som möjligt.

En konsult kan sprida kompetens

En konsult som besitter särskild kompetens kan komma in på ett företag och lära upp de anställda hur ett nytt system ser ut eller hur man ska arbeta på ett sätt som är så effektivt som möjligt. När konsulten sedan lämnar kommer förhoppningsvis företaget att ha en personalstyrka som då besitter nödvändig och specifik kunskap som konsulten lärt ut. Att ta in en konsult kan alltså vara ett bra sätt att öka kompetensen i allmänhet på företaget.

Att anlita en konsult har sina fördelar, en utomstående person med spetskompetens kan bidra till att ditt företag effektiviseras och att lönsamheten ökar. En konsult kan dessutom se vilka förändringar som kan tänkas behövas samt föreslå strategier och koncept för företagsutveckling. Att anlita en konsult kan vara nyttigt för både etablerade företag men även små företag som eventuellt är i uppstarten och vill ha någon med expertis och kunskap.

Bli först att kommentera

Få ditt företag att växa med hjälp av digitala nyhetsbrev

Av , , Bli först att kommentera 1

email-1975018_1280

Funderar du på om digitala nyhetsbrev kan vara något för din verksamhet? I nästan alla fall är e-postmarknadsföring en bra väg att gå. Att kommunicera med dina kunder via mejl stärker relationen mellan er, och med en förbättrad kundrelation följer en rad andra vinster. Här är de främsta fördelarna till varför du ska satsa på att sprida information via mejlen.

Det finns många anledningar till att implementera epostmarknadsföring i ditt företag. Den största och kanske främsta anledningen är att e-postmarknadsföring verkligen når ut till dina kunder, då det är ett effektivt kontaktsätt. Mer än 90 procent av den svenska befolkningen använder i dagsläget e-post och eftersom kunderna redan finns i ditt nätverk är de normalt sett redan positivt inställda till ditt företag och att du kontaktar dem. Att du håller kontakten med dina kunder och informerar om vad som händer i företaget är ett tecken på att du bryr dig om dem. Detta främjar relationen mellan dig och kunderna och gör att du känns både pålitlig och lojal.

Något du ska tänka på är dock alltid att stämma av med dina kunder om du har deras tillåtelse att skicka ut nyhetsbrev. De flesta anser att oönskade mejl som dyker upp i tid och otid är skräppost, och anmäler dem som spam. Det är därför bättre rent etiskt om du låter kunderna själva anmäla sig till nyhetsbrevet innan du börjar med utskicken. Så länge mottagarna själva valt att få breven visar nämligen resultat på att de gärna läser dem. När du sedan har fått prenumeranter är det viktigt att du lägger krut på brevens innehåll. Det ska vara relevant information du delar, så att kunderna vill veta mer varje gång nyhetsbreven ramlar in i inkorgen.

Ökad försäljning

Att få en ökad försäljning är alltid målet med marknadsföring, inte bara med nyhetsbreven utan med hela marknadsföringen i sig. När relationen mellan säljare och köpare förbättras leder det oftast automatiskt till att ett köp, ett mersälj eller ett avslut sker fortare eller mer frekvent. Dessutom lär du få goda rekommendationer av kunden om de litar på dig, är återkommande och vet vad du sysslar med. Dessa goda rykten kan snabbt sprida sig både inom branschen och i andra sammanhang, vilket kan leda till helt nya konverteringar och kontakter.

Mer trafik till hemsidan och sociala medier

Vissa av besökarna har en tendens att inte besöka din hemsida igen. Vore det inte bra att därför skicka ut en påminnelse då och då? Ett nyhetsbrev är ett fantastiskt sätt att påminna dina kunder om verksamheten. När du skickar ut nyhetsbreven är det även viktigt att alltid inkludera uppgifter om din hemsida som direktlänkar till nytt innehåll eller länkar till produkter och tjänster som du säljer. Driver du en webbshop är nyhetsbrevet en fantastisk kanal för att ge extra fokus åt en speciell produkt eller ett specifikt erbjudande. Även symboler i mejlen som tar kunden direkt till dina sociala medier är relevant att ha med. När en person prenumererar på nyhetsbrev från ditt företag är det nämligen mer troligt att han eller hon även kommer att följa dig via andra kanaler.

Det kostar ingenting

Faktum är att nyhetsbrev är det mest kostnadseffektiva sättet att få trafik och att sprida information. Att regelbundet mejla ut dem kostar i grunden ingenting. För de företagare som vill ta det steget längre finns även en rad e postprogram och nyhetsbrev program där man kan skapa email automatiskt. Detta kan man göra genom att designa en mall som det sedan enkelt går att fylla i med information varje gång det är dags för nya utskick. Detta är en god idé då en snygg design på dina digitala nyhetsbrev lockar fler mottagare till att verkligen läsa och inte bara skumma igenom informationen.

Bättre informationsflöde

Att information når ut både snabbare och tydligare är en av de stora fördelarna med e-post som kommunikationssätt. Det går snabbt att skicka mejl och mejl har en hög läsfrekvens. Att informera kunder och kanske också leverantörer om vad som händer på företaget gör att de alltid är uppdaterade och inga missförstånd behöver ske. Samtidigt som detta har du även möjlighet att få gratis feedback på din information om mottagaren vill dela något av värde eller tycka till om någon förändring gällande ditt företag. Det bästa av allt är att denna tvåvägskommunikationen inte är något tvång, utan sker helt och hållet på mottagarens egna villkor.

Bli först att kommentera

5 anledningar till att ge ditt barn en smartphone

Av , , Bli först att kommentera 0

image

I takt med att smartphones blivit ett näst intill måste för de flesta av oss har även tekniken i barnfamiljens hem blivit mer synlig. Med allt från skolarbete till filmer och spel via applikationer har de mobila enheterna fått en bredare användarmassa. Det kan vara lätt att säga ”det var bättre förr” när barnen mest lekte och skötte skoluppgifterna via penna och papper – men faktum är att samhället är i ständig utveckling och i tider har nya generationer förändrat vad som tidigare varit ”det rätta”.

En smartphone är idag utan tvivel ett viktigt inslag även för barn i deras vardag då det inte bara är ett sätt för dig som förälder att få något gjort. Idag finns ett oändligt antal appar och spel riktade till barn i olika åldrar. Som alltid finns det mängder som inte är mycket att hurra för, men definitivt ett stort urval smarta och nyttiga läromedel samt nöjen.

1 Tekniken är i ständig förändring

Som förälder vet du hur snabbt det går i svängarna när det kommer till teknik i dagens samhälle, det gäller att inte hamna för långt efter då det snabbt kan krångla till en hel del i ens inrutade vardag. Just därför är det A och O att barn redan i tidig ålder slussas in i teknikens värld och att de blir involverade i hur saker och ting utvecklas och förändras.

Anledningarna till att man bör ha en smartphone är många och när det kommer till dina barn likaså. Det är så klart svårt att säga vilken som är bästa mobilen just nu att köpa till barn, men med tanke på att barn kanske inte är lika ”snälla” mot sina mobiler som en vuxen, har så klart priset betydelse. ZTE smartphone har av många blivit utsedd som den bästa android telefonen och det har nog en hel del att göra med tillverkarens fokus på användarvänlighet före märkesstatus.

2 Skolan och webben

Även du som är ung förälder är säkert förvånad över hur snabbt saker och ting har utvecklats inom den svenska skolvärlden från när du själv satt bakom bänken. Idag sker i stort sett allt via webben där eleverna hittar information från skolan om exempelvis skoluppgifter, skriver arbeten samt ämnar in läxor till sina lärare. Skolan erhåller med datorer i de flesta fall idag, men det är ändå en hel del saker man kan behöva fixa på egen hand – då är en smartphone eller surfplatta en nödvändig apparat.

3 Låt dina barns intressen bli läromedel

Det finns riktigt bra appar med nischat innehåll tänkt i första hand som underhållning för barn men som samtidigt har en lärande funktion. DNA Play är ett bra exempel på appar av detta slag där barnen genom att välja och manipulerar dna bygger fram monster i spelet. Ändrar barnen något i dna-kedjan ger det ögonhöjande resultat på det slutliga monstret och det skapar en nyfikenhet hos barnen om att veta mer om hur det egentligen hänger ihop.

Låt säga att ditt barn har en användarvänlig zte smartphone dit du laddar ner DNA Play, då innebär det att ditt barn har möjlighet att leka och lära på en och samma gång oavsett var ni befinner er. Utmärkt för den långa bilresan men även som en spännande aktivitet för dig och ditt barn.

4 Låt kreativiteten spira

Att väcka dina barns kreativitet kan även det ses som anledningen till att man bör ha en smartphone tillgänglig för alla familjemedlemmar. Det finns snygga och välgjorda musikappar som på ett seriöst sätt introducerar ditt barn till musikskapandets värld. Loopimal heter en av dessa appar som blivit en hit bland många musikälskande barn där man på ett enkelt men inspirerande sätt får börja treva sig fram i att skapa musik.

Alla ritprogram som finns tillgängliga för smartphones är ypperliga som lek och underhållning för dina barn då de många gånger innehåller funktioner som påminner mycket om dagens designprogram för datorer. En smartphone från ZTE är det bästa valet för barn när det kommer till att skapa på skärmen då dessa mobiler erbjuder en användarvänlig yta och ett system där man smidigt navigerar sig fram.

5 Låt inga tankar gå förlorade!

Med en smartphone tillhanda kan även barnen få känna sig delaktiga i veckoplaneringen inom familjen, det kan exempelvis handla om att dela dokument mellan familjemedlemmar där veckans måltider finns planerade eller hur många dagar det är kvar till den kommande semestern. Barn mår bra av att känna sig ansvariga och delaktiga, med praktiska program som exempelvis Mental Note kan dina barn både anteckna och spela in ljud direkt i sin mobil.

Bli först att kommentera
Etiketter:

Molntjänster – Ett Mycket Bra Sätt För Företag Att Lagra Data Och Information

Av , , Bli först att kommentera 0

molntjänster2

Att använda sig av molntjänster av olika slag är ett mycket bra och effektivt sätt att lagra och bevara information och dokument. Att använda sig av det så kallade molnet är ett nytt och innovativt sätt att arbeta. Molnet och de tjänster som finns tillgängliga via denna kanal blir fler och fler och de redan befintliga utvecklas och förbättras kontinuerligt.

Inom företagsvärlden har det dock länge förekommit en hel del missuppfattningar om den här typen av tjänster. En av de vanligaste myterna när det kommer till företag och deras användning av molnet inkluderar bland annat att det inte skulle vara tillräckligt säkert att använda molnet för företag när det kommer till lagring av information. Det sägs att man som företagare riskerar att förlora kontrollen över den information man väljer att placera i molnet. En annan vanlig missuppfattning eller förutfattad mening är att dessa tjänster helt enkelt inte passar för användning i den bransch där man etablerat sig eller är kompatibelt med den egna verksamhetens inriktning.

Denna inställning borde ändras då det inte ligger några som helst sanningar eller fakta bakom dessa myter. Felaktiga uppfattningar eller helt enkelt otillräcklig kunskap har skapat en mycket negativ bild av företags möjligheter att använda sig av molntjänster. Många borde dock tänka om på den punkten. Utvecklingen har nämligen visat att det ofta är mycket fördelaktigt för företag att omstrukturera vissa delar av verksamheten och börja begagna sig av molnet på fler sätt i den dagliga driften av verksamheten.

Visst kan det kännas onödigt krångligt eller som ett omfattande och tidskrävande projekt att flytta över delar av ett företags verksamhet till ett nytt forum men fördelarna som man kan vinna genom att göra den ansträngningen överstiger verkligen nackdelarna.

Fördelar med molnet

För det första så är molntjänster såklart tillgängliga på ett helt annat sätt än andra lagringstjänster, vilket är en av de bästa anledningarna att använda sig av molnet. Tack vare dessa tjänster kan alla medarbetare komma åt det de behöver var de än befinner sig. Tjänsterna är också mycket flexibla och som företagare är det enkelt att utforma tjänster som passar företaget och dess behov. Man väljer till exempel själv hur mycket lagringsutrymme som behövs och skulle detta behov förändras med tiden är det lätt att utöka eller dra ifrån. Dessutom erbjuder de flesta större leverantörer möjligheter att lägga till andra tjänster så som e-posthantering, ordbehandlings- och kalkylprogram och möjligheter till chatt- och videosamtal. Genom att använda sig av dessa tjänster har man allt man behöver för att sköta arbetet på ett och samma ställe – det hela är faktiskt mycket smidigt.

Gamla myter inte sanna

De gamla, och som det visat sig, mycket seglivade myterna om otillräcklig säkerhet håller inte heller när det gäller dagens tjänster. Även här är leverantörerna mycket seriösa och de inser ju också att det allra viktigaste för dem är att kunna garantera sina kunders säkerhet och integritet. Eftersom de oftast har större resurser än små eller medelstora företag har de också möjlighet att tillhandahålla säkerhetslösningar av helt annan kvalitet och omfattning än vad många enskilda företag själva kan åstadkomma.

Molntjänster håller alltså mycket hög kvalitet, erbjuder en rad olika tjänster och användningsområden och ser dessutom till att högsta säkerhet bevaras. Man skulle därför kunna misstänka att det är en dyr historia att använda sig av molnet men det stämmer inte, ofta blir det faktiskt betydligt billigare i längden.

Bli först att kommentera

Vikten av hantering av mobila enheter (MDM)

Av , , Bli först att kommentera 1

mdm

Oron med att kunna hålla mobila enheter säkra har varit den främsta drivkraften för utvecklingen av Mobile Device Management (MDM). De flesta lösningar erbjuder datakryptering, lösenordsskyddsfunktioner och möjlighet att fjärrlåsa en enhet om exempelvis en anställd lämnar företaget eller redovisar sin enhet som förlorad eller stulen. Det finns också funktioner som kan stänga en enhets kamera, Wifi eller Bluetooth utanför säkra områden.

Att på rätt sätt hantera basdata som kundprofiler, produkter och värdepapper är lika viktigt som att hantera processhändelser och inte alltid så enkelt, men det sätts oerhörda krav på noggrannhet. MDM har förmågan att säkra, övervaka, hantera och stödja mobila enheter. I allmänhet innebär detta fjärrdistribution av applikationer, data och inställningar för alla typer av mobila enheter som smartphones, surfplattor och bärbara datorer. Genom att optimera funktionaliteten i mobila enheter och samtidigt styra och skydda data och konfigurationsinställningar för alla mobila enheter i ett nätverk, sänks supportkostnaderna och riskerna för affärssäkerheter sänks. Hantering av mobila enheter innebär också förmågan att hantera mobila appar som finns på varje enhet. Du kan distribuera, hantera, blockera eller ta bort oseriösa appar på enskilda eller grupper av enheter, vilket garanterar att produktiviteten blir hög.

En MDM-lösning gör också att du exempelvis kan ladda ner information från alla tillgängliga källor, konsolidera data, aggregera all information som rör en viss enhet till en enda skiva, identifiera de senaste och pålitliga värden för varje attribut, ta bort dubbla poster, förbättra datakvalitet i varje del av din IT-struktur och förbättra effektiviteten i manuell datahantering.

Mdm lösningar för företag kan också hjälpa verksamheten att hålla en inventering av alla enheter som används och även spåra kostnader i samband med deras användning. Att tillåta personalen att använda enheten efter eget val ökar inte bara de anställdas tillfredsställelse och produktivitet, utan det kan spara ditt företag pengar på enhetens anskaffningskostnader också. 

Som naven i informationsinfrastrukturen syftar denna lösning till att ge korrekta och pålitliga affärskritiska basdata, så att du, med hjälp av detta kan styra, validera och hålla data upp-to-date. Endast en väl utformad och genomförd korrekt lösning kommer att kunna göra hela systemet effektivt.

Bli först att kommentera

Affärsnyttan av M2M-teknik

Av , , Bli först att kommentera 1

M2M-kommunikation1Maskin till maskin (M2M) är ett brett namn som kan användas för att beskriva en teknik som möjliggör nätverksanslutna enheter att utbyta information och utföra åtgärder utan hjälp av människor manuellt. M2M-kommunikation tillåter affärsföretag att överföra data från en enhet till en annan. Denna komplexa teknik har tagit näringslivet med storm och hjälper företag att förbättra och öka sin operativa effektivitet och förvaltning över hela linjen. M2M-kommunikation kan användas för att få omedelbar feedback på hur en viss fjärrtillgång används, vilka funktioner som är mest populära och vilka problem, som fel/haverier som vanligtvis uppstår. Denna information är användbar för att korta ledtiden till en förbättrad eller uppdaterad version eller erbjuder förebyggande tjänster, vilket ger en konkurrensfördel. När den appliceras på människor, kan M2M kommunikation bidra till att skydda ensamarbetare eller utsatta barn. Den kan också användas för att hitta en försvunnen person och för att hjälpa till att förbättra liv genom att säkerställa rätt mediciner tas.

Vilka branscher är mest sannolikt att dra nytta av denna teknik? I dagens uppkopplade värld kan nästan alla branscher gynnas av M2M-tekniken. Allt från stora övergripande tillverkare som vill spåra statusen för deras produkter, till konstruktion, teknik och jordbruk. Vissa branscher använder M2M-enheter för att övervaka användningen av dyr utrustning. Ofta används M2M kommunikation för fjärrövervakning. Exempelvis kan en automatiserad distributör meddela ägarna när produkterna börjar ta slut. M2M kommunikation är alltså en viktig aspekt av lagerhantering, fjärrkontroll, robotik, trafikkontroll, logistiktjänster och telemedicin. Den utgör grunden för ett begrepp som kallas Internet (IoT). Detta verktyg ger också en möjlighet för förebyggande underhåll. Genom att samla in data från de inbyggda M2M-enheterna, kan exempelvis tillverkarna identifiera eventuella underliggande problem i maskinens prestanda – detta minskar inte bara antalet haverier, utan innebär också att tekniker tillbringar mindre tid att diagnostisera problemet. Bilindustrin har också avslöjat stora fördelar förknippade med M2M kommunikation, vilket leder till en ny generation av trådlöst anslutna fordon som är tillförlitliga att utföra aktiviteter såsom: fjärrmotordiagnostik och automatisk nedladdning av systemuppgraderingar. Det har också växt fram en stor efterfrågan bland företag som vill veta mer om M2M-teknik, i relation till stora dataanalyser. Organisationer vill använda sig av detta för att göra det möjligt för dem att uppnå ett bättre affärsresultat.

Bli först att kommentera

De största fördelarna för PBX-baserade telefonsystem

Av , , Bli först att kommentera 3

mobil växel2

För att hänga med i den stora konkurrens som råder i hela världen, gäller det att som företag ständigt se över sina kostnader och göra vad man kan för att minska dem. Varje del av en verksamhet förväntas att dra sitt strå till stacken. Man drar ner på personal, minskar kontorsutrymme och så vidare. Telefonin är inte undantagen och här finns det verkligen mycket att hämta. Kommunikationen mellan varandra inom ett företag, externa partners och framförallt kunder är a och o. Fler och fler går därför över till en molnbaserad mobil växel.

Genom sin mobila växel har anställda möjlighet, via sin mobiltelefon, att ta emot samtal, överföra samtal och spela in sina samtal oavsett var de befinner sig, vilket ger ett företag och deras kunder intrycket av att företaget aldrig är borta från kontoret. Användare kan också spela in sina samtal för senare hämtning via en portal för webbanvändare. En stor fördel för de som är på resande fot är att de kan undvika dyra roamingavgifter genom att använda fjärrsamtal kopplade till funktionen.

Att integrera en mobil växel i ditt nuvarande kommunikationsnät är inte så komplicerat som vissa kanske tror. Traditionella telefonväxlar var dyra. Installationen var komplicerad och involverade placeringen av fysiska ledningar i hela organisationen. Detta elimineras med en mobil växel. Genom att välja att använda molnbaserad PBX i näringslivet betalar du bara för de linjer som du behöver vid den tidpunkten. Dessutom är installation och programkostnader mycket mindre. För de företag som redan har en telefonväxel installerad, läggs en mobil växel läggs enkelt till i denna. Mobila PBX system är vanligen prissatta på prenumerationsbasis, vanligtvis betalar man per användare och månad. Tillsammans med de många fördelarna med att använda Mobile PBX, är det ganska lätt att installera på grund av den minimala mängd ny hårdvara som krävs.

En annan stor fördel just med den molnbaserade PBX-lösningen är tillgängligheten. Om en aktiv server går ner, är systemet omedelbart ansluten till en fungerande webbplats igen. Detta fungerar genom att molnbaserade PBX telefonens system körs från molnet ibland med geografisk redundans. Denna förändring kan ske så snabbt, kanske ditt företag inte ens märker att systemet varit nere.

Bli först att kommentera

Fiberoptik – vad är det och vad kan det göra för dig och ditt företag?

Av , , Bli först att kommentera 1

Bild: Rob Pongsajapan

Du har säkert ställts inför frågan om ni har fiber eller inte. På kontoret eller hemma, det kvittar. Det är (förmodligen) samma typ av fiber som åsyftas. Om det inte rör sig om flingor. Då är det något annat.

Om du inte har fått frågan än så kommer du nog att få den inom en relativt snar framtid, och det kan vara bra att ha lite på fötterna för att inte bli helt omsprungen i samtalet. Här följer en kort sammanfattning av vad det är man pratar om.

Trots att fiberoptik börjat dyka upp bland operatörernas termer först under se senaste åren har det varit en del av ditt dagliga användande av internet under en rätt lång tid. Åtminstone en liten bit av din väg till servern du anslutit till har nästan alltid burits av fiberoptik. Vad som på senare år börjat dyka upp är erbjudanden om att få fiber ända fram till huset. (fiber-to-the-home eller FTTH) Till skillnad från till exempel ADSL som rör sig åtminstone bitvis genom det fasta telenätet ger alltså FTTH fiberoptik ända fram till huset och eliminerar därmed den avsevärt största flaskhalsen när det kommer till anslutningshastighet – koppartråden som går från din närmaste kopplingscentral till ditt hus.

Denna sista bit från kopplingscentralen delas dessutom av alla de andra abonnenter som befinner sig i din närhet. Ni delar på anslutningen den sista biten, och det får plats avsevärt mycket mer trafik i en meter fiberoptisk kabel än i en meter koppartråd. Rent krasst blir det så att oavsett hur hög bandbredd du betalar för så kan du aldrig få tillgång till hela så länge någon annan i din närhet också vill ha tillgång till sin hela bandbredd. Ni kommer alltid att slåss om utrymme i den sista sträckan från kopplingscentralen till huset. Fiberoptiken råder bot på problemet på ett väldigt effektivt sätt: det ökar transportmöjligheterna till och från kopplingscentralen. Tänk dig en gångbro:

Om tio personer ska gå över en bro som inte är bredare än en person kommer alla att begränsas till den framförvarandes hastighet, men om bron är bred som elva personer i bredd kommer det finnas utrymme för den som vill att springa rakt över.

Riktigt så enkelt är det förstås inte, men du förstår poängen.

Om du och ditt företag känner att ni inte vill samsas med andra om tillgänglig bandbredd kan det alltså vara så att ni ska överväga att skaffa en fiberoptisk nätverksanslutning. Inom en snar framtid kan det till och med vara så att du och ditt företag behöver det för att inte hamna på efterkälken.

Bli först att kommentera

Avancerat mobilt nätverk kostar

Av , , Bli först att kommentera 1

Telekommunikation förbrukar enorma mängder energi och fattiga länder saknar ofta tillförlitlig kraft. En smutsig hemlighet, när det gäller mobilkommunikation, är att den använder mycket el. Det är också till och med ibland så att den drivs med enorma tankar diesel, särskilt i fattiga länder. Men ny forskning visar att det är möjligt att bygga komplexa nätverk som drivs med förnybara eller andra strömkällor, utan behov av backup från elnätet eller dieselbränsle.

Små sändare, som kallas små celler, kommer att ge en stor del av kapaciteten för framtida nät. Dessa små celler kan vara bundna till små vindkraftverk eller solpaneler och batterier, eller till och med inkluderas sina egna inbyggda strömkällor och batterier. Men svängningarna i den el som genereras vid varje cell skulle kunna göra, de nätverk de tjänar, mindre tillförlitliga.

För att kunna lösa detta och att förebygga behovet av sådana nät har forskare vid University of Southern California och Samsung utvecklat en modell som tar hänsyn till hur snabbt varje liten cell eller annan trådlös enhet kan samla in och lagra energi (inbegripen uppskattning för lokal sol och vind exponering). Modellen tar även hänsyn till hur mycket ström varje cell använder när den är aktiv och även den förväntade efterfrågan. Forskarna har fastställt att sådana nät skulle kunna blomstra med bara ett par små celler, än vad som annars skulle behövas för att kompensera för celler som har slut på ström.

Modellen är fortfarande teoretisk och kräver en praktisk demonstration, men arbetet är ”mycket viktigt”, säger Jeff Reed, chef för trådlösa forskningscentrum vid Virginia Tech. Han fortsätter: ”Ett av de främsta hindren för att inrätta moderna kommunikationer i tillväxtländer är att hitta en stadig ström.”

Världen är idag beroende av avancerat mobilt nätverk. Vissa beräkningar menar att tele står för 1 procent av mänskliga koldioxidutsläpp och att energiförbrukningen för telekommunikation kommer att tredubblas under de närmaste åren. På vissa marknader står redan energirelaterade kostnader för så mycket som hälften av en mobiloperatörs kostnader. ”Vi måste fortsätta att driva förbättringar av energiskördsteknik, energilagring och batteriteknik. Men den större effekten kommer från minskad energiförbrukning av nätverksutrustning i sig ”, säger Thierry Klein, nätverksenergiforskningsprogram ledare på Alcatel-Lucents Bell Labs.

Bli först att kommentera

Hej världen!

Av , , 1 kommentar 0

Välkommen till Västerbottens-Kuriren – Bloggen. Det här är ditt första inlägg. Redigera eller radera det. Sen är det bara att börja blogga!

1 kommentar