Egenvårdsråd på fler språk

Av , , 1 kommentar 7

Har just interpellerat i Landstingsfullmäktige om att översätta egenvårdsråd till fler språk, detta för att få tryggare och kunnigare patienter. Det i sin tur, tror jag leder till färre besök inom vården. Det finns ju som bekant många tillstånd som skulle kunna behandlas hemma och inte är akuta att söka vård för.

Därför finns en hel del information på landstinsplattformen 1177.se men det finns inte alls mycket översatt där. Jag hoppas på förbättring av detta. Inte bara för att patienten ska kunna läsa detta själv utan även för att jag som vårdpersonal ska kunna skriva ut information till patienten eller åtminstone berätta var den finns att läsa, för att man ska kunna ta till sig informationen igen. Det är ju inte alltid lätt att komma ihåg vad doktorn/sjuksköterskan sagt när man gått från vårdcentralen.

//Alex

1 kommentar

Fullmäktigedag och doroteaockupanter.

Av , , Bli först att kommentera 10

Idag sammanträder landstingsfullmäktige i Umeå, ett 30-tal Dorotea och Åselebor har åkt hit för att protestera och lyssa på debatten! Jätteroligt med många åhörare fast tråkigt att det är ett så tråkigt beslut som lett fram till att man åkt hit. Man har, om det undgått någon ockuperat sjukstugan i protest mot neddragning av vårdplatser.

För mer bakrund till den som är intresserad av detta finns mer läsning här, på ockupanternas sida på fb .

 

Eller här på Doroteabloggen.

 

Ett par bilder; Samtliga snodda från Olle Edblom.

Jag har smakat bakelsen! Den var jättegod ska tilläggas, tack så mycket!

Detta är gänget som mötte oss när vi kom hit i morse.

//Alex

Bli först att kommentera

Vi ger oss inte!

Av , , Bli först att kommentera 27
Alliansen kommer inte att låta frågan om ambulanser och sjukvårdsplatser kallna! Den här gemensamma interpellationen lägger vi till nästa landstingsfullmäktige!
 
Vad blir konsekvenserna för sjukvården med Socialdemokratin och Miljöpartiets förslag till sparpaket?
 
 
Landstinget i Västerbotten har ett stort behov att effektivisera och spara i verksamheten för att få en ekonomi balans och för att kunna erbjuda god vård med hög kvalité även i framtiden. Alliansen har haft alternativa budgetförslag under de senaste tio åren som tydligt visat en annan väg med ett större ansvar för ekonomin.
 
Att i det här läget behöva lägga ett stort sparpaket beror mångt och mycket på det bristande ekonomiska ansvarstagande från Socialdemokratin deras senaste 20 åren vid makten.
 
Alliansen har som utgångspunkt att den viktigaste prioriteringen som landstinget måste utgå ifrån är att ta ansvar för ekonomin och prioritera vård före sådant som inte är det. Det handlar om att minska kostnader för administration, lokaler, centrala anslag, projekt och allt som inte är direkt sjukvård som t.ex. kultur.
 
Nu har sparpaketet från majoriteten verkställts i Hälso- och sjukvårdsnämnden och i landstingsstyrelsen. Från Alliansen sida har det efterlyst tydligare och bättre beslutsunderlag med rimliga konsekvensbeskrivningar. Något som fortfarande saknas. Därför anser vi det viktigt att få svar på följande frågor:
 
1.      Hur ska ambulanssjukvård tryggas på i Malå, Åsele och Robertsfors som nu blir utan ambulans?
 
2.      Hur ska akutsjukvården kunna garanteras i Sorsele och Dorotea där sjukstugan nu blir utan akutplatserna?
 
3.      Hur ska de svårt sjuka äldre tryggas geriatrisk kompetens då ansvaret flyttas över från specialistsjukvård till primärvård?
  
4.      Hur ska psykiatrin kunna erbjuda god vård för de svårt psykiskt sjuka då platserna ska reduceras där det redan idag råder en mycket stor överbeläggning?
 
 
 
Niklas Sandström (M)                               Marianne Normark (FP)
Oppositionslandstingsråd                            Gruppledare
 
Olle Edblom (C)                                        Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare                                              Gruppledare
Bli först att kommentera

Nästan 500 personer

Av , , Bli först att kommentera 22

Nästan 500 hundra sorselebor (fick uppgift om att det var 476 st, plus människor som tittade på) gick i går ut och manifesterade mot nedläggning av vårdplatserna, det är arga, besvikna och ledsna människor jag möts av idag på sjukstugan där jag gör min praktik. Man känner att man under gårdagens möte med Peter Olofsson inte blev lyssnade på, inte fick svar på sina frågor och inte blev tagna på allvar!

Det är bekymrande, jag förstår om man tappar förtroendet för politiken och för politikerna, där jag själv då inkluderas… Varför kan man inte från majoritetens sida backa och tänka om i den här frågan, göra en ordentlig analys av vad det här kommer att innebära och exakt vad den eventuella besparingen kommer att bli. Självklart krävs det kraftiga åtgärder med den ekonomi som landstinget har, men jag tror inte alla att det här är en så speciellt bra idé och jag ställer mig fortfarande frågande till om det verkligen blir en besparing och om den i så fall är värd den försämrade patientsäkerheten och medborgarsevicen som det faktiskt innebär.

//Alex

Bli först att kommentera

Fackeltåg

Av , , 1 kommentar 18

Ikväll, med start kl 16  går det ett fackeltåg i Sorsele mot folkets hus i protest mot neddragning av vårdplatser på sjukstugan, efter detta ett öppet möte i folkets hus med utfrågning av Peter Olofsson. Själv ska jag representera centerpartiet och oppositionspolitiken i detta tåg, trots att tågande i sig inte riktigt är min grej, men ibland kan även jag göra undantag om saken är god nog, vilket det absolut är i detta fall! Även cred till våran gruppledare Olle Edblom som snabbt agerat i frågan och direkt visat att centerpartiets ståndpunkt är att behålla en god service och tillgänglighet i hela länet! Själv vill jag återigen flagga för gruppen Nej till nedläggning av vårdplats i Sorsele&Dorotea o ambulans i Åsele&Malå  på facebook, som man kan gilla om man vill, där har jag även försökt att samla lite aktuella klipp från vk.se och några blogginlägg för den som vill läsa mer.

//Alex

1 kommentar

Nej till nedläggning av vårdplats i Sorsele&Dorotea o ambulans i Åsele&Malå

Av , , 1 kommentar 28

Konstaterar att jag är sämst i världen på att göra facebook grupper… gissat att jag retat gallfeber på minst 250 pers som blivit tillagda och borttagna, samt gjorda till aministratörer för samma grupp under loppet av tre timmar, men nu har jag fixat det med! Nu finns det i alla fall en gilla-sida som heter 

Nej till nedläggning av vårdplats i Sorsele&Dorotea o ambulans i Åsele&Malå

Den kan man gilla om man vill!

// Alex

 

1 kommentar

Stekt fläsk

Av , , Bli först att kommentera 14

Jag skulle vilja bo i ett hus av stekt fläsk, gud vad gott det är =) Åt raggmunkar till lunch, det är riktig mat det!

//Alex

Bli först att kommentera

Ii otenki desu ne!

Av , , Bli först att kommentera 7

Möte med Primärvård och Folkhälsonämnden Södra Lappland. Platsen för dagen är Åsele, fantastiskt väder. Eller Ii otenki desu ne, som man säger på Japanska.

Får just nu en dragning om ett foskningsprojekt om ungas sex och hälsa, finns att läsa på ungkab.se

//Alex

 

Bli först att kommentera

Kakor och sparförslaget.

Av , , Bli först att kommentera 11

Det blev kakor på BondesökerfruTVkvällen =) åt sju eller kanske åtta, möjligen nio stycken!

Måste ju även kommentera neddragning av akutplatser i Sorsele och Dorotea, nu har jag inte ännu hunnit höra hela S och Mp:s förslag men det är låter ju i mina öron vansinnigt! Är det något som borde göras är det ju istället att mer resurser flyttas till primärvården, just för att undvika att patienterna behöver åka in till sjukhus. Ju mer man kan göra och förbygga i primärvården ju bättre är det, och dessutom hörde jag när vi var på besök på en av sjukstugorna att akutplatserna på sjukstugorna är billigare jämfört med på sjukhuset, alltså borde man ju snarare vilja utöka platser och tidigare ta hem patienten till den egna sjukstugan på hemmaplan, det tror jag definitivt är bättre för patienten och är det då dessutom bättre ur ett ekonomiskt perspektiv så är det väl så man ska tänka.

Antar att jag kommer att komma tillbaka mer om detta ämne senare, nu får ni hålla tillgode med ett par orediga och kortfattade tankegångar.

Blir intressant att höra om nån tar upp det här på Fop-mötet i morgon.

//Alex

Bli först att kommentera

Uppladdning

Av , , Bli först att kommentera 8

Laddar inför Bonde söker fru  i kväll med att kolla in ´förra veckans avsnitt och pestopasta. Undrar om kakor igår i kolla på TV-konceptet eller om jag ska ta med lite Brieost. Hittade förresten en bok på maxi som heter "Ingen måltid utan ost", prcis vad jag brukar säga =P.  

//Alex

Bli först att kommentera