5 tips till er som ska flytta ihop!

Att flytta ihop med den man älskar är ett stort steg i livet som innebär att många beslut skall tas samtidigt som många frågor uppkommer. Låt oss därav gå igenom 5 viktiga punkter att tänka på när du ska flytta ihop med din partner.

  1. Huvudregeln är att ni som sambor är självständiga individer som äger det ni införskaffar. Den som köpt bohag eller bostad är därför att anse som ensam ägare till egendomen i  fråga, men om bohaget och bostaden däremot är gemensam kommer den att delas genom bodelning om ni går skilda vägar. Lättast är därför att hålla reda på era gemensamma och enskilda inköp genom att skaffa kvitton eller annan bevisning som visar vem som införskaffat egendomen. Dessa kan ni sedan skriva upp på en lista och underteckna. Större och dyrare köp ska helst införskaffas tillsammans.
  2. Sambor ärver inte efter varandra, vilket innebär att ni vid ett dödsfall kommer få behålla hälften av de gemensamma egendomarna. För att ge varandra ett större skydd rekommenderas att ni upprättar ett testamente. Gemensamma barn eller barn som är den avlidnes har dock alltid rätt till sin laglott.
  3. Båtar och bilar ingår inte i bodelningen mellan sambor då de inte ses som gemensamma egendomar. Värdet kan dock delas om båda står med på lånen eller om det finns kvitton som visar att båda parterna betalat för egendomen. Spara därför all dokumentation som rör betalning av dessa egendomar.
  4. Sambor är inte förmånstagare till varandra försäkringar, det är därav av stor vikt att ni hör av er till försäkringsbolagen och diskuterar en lösning som passar er.
  5. För gemensamma lån är båda parterna återbetalningsskyldiga vilket innebär att du kan bli tvungen att betala ränta samt amortering på lånet om din partner inte kan betala tillbaka sin del av lånet. För att vara på den säkra sidan rekommenderas därför att du inte tar ett gemensamt lån med din partner om du vet att hen inte kan betala tillbaka sin del av lånet.
Etiketter: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se