Idag blev det klart att jag lämnar Umeå och politiken

Av , , Bli först att kommentera 1

I dagens VK kan man läsa att jag lämnar Umeå och mina politiska uppdrag. Anledningen till att jag väljer att lämna politiken är pågrund av mitt nya arbete på den internationella avdelningen vid landstinget i Västernorrland. Mitt nya arbete kräver att jag är partipolitiskt obunden och därför väljer jag nu att lämna mina uppdrag för Centerpartiet. Jag har lärt mig oerhört mycket under mina aktiva år och dessa kunskaper kommer att vara oerhört värdefulla i mitt nya uppdrag. 

Det känns oerhört spännande och utmanande att återigen få möjlighet att arbeta med EU och dess koppling till regional utveckling. Den här gången kommer jag att arbeta för Mid Sweden som är Jämtland och Västernorrlands gemensamma Europakontor.

Jag vill passa på och tacka alla som har stöttat och hjälpt mig under de år som jag varit politiskt aktiv inom Umeå kommun. Det är många fantastiska människor som jag har fått möjlighet att träffa och lära känna och vem vet kanske möts våra vägar även i andra sammanhang.  

ÅTERIGEN STORT TACK TILL ER ALLA !

 

Bli först att kommentera

Åter i Umeå och Västerbotten

Av , , 1 kommentar 1

Jag är nu åter i Umeå och Västerbotten och det har blivit dags att summera vistelsen i Litauen och Vilnius. Tiden i Vilnius har varit oerhört lärorik och utvecklande för mig som person. Att ha fått möjlighet att arbeta med diplomaterna på ambassaden har gett mig helt andra perspektiv på olika samhällsproblem.  

De baltiska länderna står inför många spännande utmaningar och jag tror att mycket kommer att hända i regionen inom de närmsta åren. Litauen är ett oerhört intressant land att lära känna och även om inte utvecklingen har kommit lika långt som i Sverige så kan jag varmt rekommendera ett besök på andra sidan Östersjön. I mina ögon så är Vilnius ett utmärkt resmål så här i semestertider.

Jag vill också passa på och tacka alla ni som följt ambassadbloggen under våren. Att intresset för de baltiska länderna skulle vara så här stort, hade jag inte ens vågat drömma om. För min egen del väntar nu några veckors ledighet i Umeå och Västerbotten innan det är dags för nästa stora utmaning.

Önskar alla en skön sommar och en trevlig semester.

 

1 kommentar

Sverges nationaldag

Av , , Bli först att kommentera 1

Idag är det Sveriges nationaldag och självklart ska den firas. På svenska ambassaden firar vi nationaldagen imorgon måndag. Det kommer att bjudas på sång, tal och folkdräkter från Västerbotten.

 

Bli först att kommentera

Examensdag på ambassaden

Av , , Bli först att kommentera 1

Idag har jag avtackats för mina insatser på svenska ambassaden i Vilnius. På måndag firas Sveriges nationaldag och sedan åker jag hem till Sverige. Jag ser nu framemot nya spännande utmaningar.

Jag har lärt mig oerhört mycket under min tid på svenska ambassaden i Vilnius och hoppas att fler tar chansen och åker utanför Sveriges gränser. Möjligheten finns, nu gäller det bara att anta utmaningen.

Trevlig helg  

 

Bli först att kommentera

29 maj kommer Europe till Umeå

Av , , Bli först att kommentera 1

Nu på lördag är det dags för Nordic Rock 2010 på stadskajen i Umeå. Umeborna kan se framför sig en helkväll med storheter som bland annat Europe. Nocturnal Rites kommer dessutom under sin spelning att hedra minnet av Ronnie James Dio som avled den 16 maj. Många låtar av Ronnie James Dio kommer förhoppningsvis att leva kvar under flera år framöver.
Alla kommer säkert ihåg låten "Holy Diver"

Härnedan kan ni läsa programmet:

18:00 Entrén öppnas
18:30 April Divine (Stora scenen)
19.15 Coldspell (Tältscenen)
20:00 Nocturnal Rites (Stora scenen)
21.00 Naughty Boys (Tältscenen)
22:00 Skid Row (Stora scenen)
23.15 Riff Raff Ruff (Tältscenen)
00:15 Europe (Stora scenen)

 

Bli först att kommentera

Norges nationaldag 17:e maj

Av , , Bli först att kommentera 2

På måndag är det Norges nationaldag och självklart ska vi fira vårt kära grannland. Personligen kommer jag att fira Norges nationaldag på den Norska ambassaden här i Vilnius. Ni har väl inte glömt bort texten till nationalsången: Ja, Vi Elsker Dette Landet…………

Bli först att kommentera

Snart kommer jag hem till Umeå och Västerbotten

Av , , Bli först att kommentera 1

Min tid på den svenska ambassaden i Vilnius håller nu på att närma sig sitt slut och i början av juni kommer jag hem till Sverige och Umeå.

Min tid på ambassaden har varit oerhört lärorik och innehållsrik och som ni förstår är det svårt att nämna allt som jag lärt mig under min tid i Vilnius. Om jag ändå ska nämna något särskilt så måste jag passa på och nämna alla intressanta och spännande människor som jag fått möjlighet att träffa och utbyta tankar och erfarenheter med. Att få möta och upptäcka nya kulturer och traditioner gör verkligen att man växer som människa.

Jag ser nu framemot att komma hem till Sverige och påbörja nya spännande utmaningar.

Bli först att kommentera

Björklövens konkurs

Av , , Bli först att kommentera 1

Idag blev det klart att Björklöven Ab går i konkurs. En förlust inte bara för hockeyklubben utan också för Umeå och regionen. Vi är många som upplevt många fantastiska och spännande ishockeymatcher med Björklöven och jag hoppas verkligen att klubben kommer tillbaka. Mitt förslag är att vi vänder blicken mot Skellefteå och tar del av deras framgångsrika koncept. För jag lovar att vi är många som saknar de klassiska mötena mellan Björklöven och Skellefteå Aik.

 

 

Bli först att kommentera

Mitt besök på KGB-museet i Vilnius

Av , , Bli först att kommentera 2

Under lördagen besökte jag KGB-museet I Vilnius som är en av Vilnius större sevärdheter. Vilnius gamla KGB-häkte vittnar om en grym och fasansfull tid i Litauens historia. Museet är uppdelat i tre olika våningar med häktet och fängelsecellerna placerade i källaren av museet. Det var framförallt politiska förbrytare som togs in till häktet. Häktet har lämnats i nästan samma skick som ryssarna en gång lämnade häktet, vilket skapar extra starka intryck. I början av häktet finns små celler där de nyintagna kunde sitta i timmar innan deras registrering var klar.  

Under min vandring genom den långa korridoren passerar jag mängder med celler och det ofattbara blir helt plötsligt verklighet. Miljön och levnadsförhållandena är så primitiva att det är svårt att förstå vilken verksamhet som en gång bedrivits här. Jag passerar häktets grymmaste cell som kallas för tortyrcellen, här tog man in de häktade och torterade de under timmar, och för att säkerställa att inte de andra intagna skulle höra den intagnes skrik och rop på hjälp har man madrasserat väggarna inne i cellen.
Verksamheten i häktet vittnar om att ryssarna till stor del ägnade sig åt mental nedbrytning. I en av cellerna tvingades de intagna balansera på en platta och varje gång den intagna somnade så föll personen ner i iskallt vatten. Många av de intagna avrättades inne i häktet, men om man överlevde tiden i häktet så skickades man oftast till något arbetsläger. Det kunde dock dröja länge innan man fick besked om förflyttning.
Efter några timmar i häktet vänder jag hemåt och öppnar dörren till frihet, en frihet som många litauer aldrig fick uppleva.
Bli först att kommentera

Litauens självständighetsdag

Av , , 1 kommentar 1

Igår firade Litauen sin självständighetsdag här i Vilnius. Den 11 mars 1990 blev Litauen en självständighet stat. Ni kommer säkert ihåg att jag i tidigare bloggar beskrivit att Sovjetunionen valde att ockupera Tv-tornet här i Vilnius under 222 dagar. Detta hör dock numera till historien. Igår kunde man se flaggor och vimplar på gator och torg runt om i Vilnius. Folk visade igår upp en enorm stolthet och glädje över sitt land. Måste erkänna att även jag berördes lite extra när hundratals människor stämde upp och sjöng de litauiska sångerna.

Tack för en fantastisk dag Lietuva.   

1 kommentar