Mitt besök på KGB-museet i Vilnius

Under lördagen besökte jag KGB-museet I Vilnius som är en av Vilnius större sevärdheter. Vilnius gamla KGB-häkte vittnar om en grym och fasansfull tid i Litauens historia. Museet är uppdelat i tre olika våningar med häktet och fängelsecellerna placerade i källaren av museet. Det var framförallt politiska förbrytare som togs in till häktet. Häktet har lämnats i nästan samma skick som ryssarna en gång lämnade häktet, vilket skapar extra starka intryck. I början av häktet finns små celler där de nyintagna kunde sitta i timmar innan deras registrering var klar.  

Under min vandring genom den långa korridoren passerar jag mängder med celler och det ofattbara blir helt plötsligt verklighet. Miljön och levnadsförhållandena är så primitiva att det är svårt att förstå vilken verksamhet som en gång bedrivits här. Jag passerar häktets grymmaste cell som kallas för tortyrcellen, här tog man in de häktade och torterade de under timmar, och för att säkerställa att inte de andra intagna skulle höra den intagnes skrik och rop på hjälp har man madrasserat väggarna inne i cellen.
Verksamheten i häktet vittnar om att ryssarna till stor del ägnade sig åt mental nedbrytning. I en av cellerna tvingades de intagna balansera på en platta och varje gång den intagna somnade så föll personen ner i iskallt vatten. Många av de intagna avrättades inne i häktet, men om man överlevde tiden i häktet så skickades man oftast till något arbetsläger. Det kunde dock dröja länge innan man fick besked om förflyttning.
Efter några timmar i häktet vänder jag hemåt och öppnar dörren till frihet, en frihet som många litauer aldrig fick uppleva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.