Sjukförsäkringen blir bättre

Kristdemokraternas har haft en stenhård ambition angående den nya sjukförsäkringen.

Vi är nöjda först när ingen faller mellan stolarna helt enkelt. Vi har drivit på om detta inom regeringen. Detta har nu resulterat i en hel del förändringar till det bättre. Läs på DN debatt.

Den sjukförsäkring som infördes 2007 är i grunden en bra sjukförsäkring. Vi har nu ett påtagligt förbättrat sjukförsäkringssystem som hjälper människor tillbaka till arbetslivet i en omfattning som saknades i det gamla systemet.

Oavsett innebär alla reformer i denna storleksordning att det blir fel ibland eller att en del kommer i kläm. Därför går nu en mängd förbättringsförslag ut på remiss i syfte att minimera risken för att människor inte får den hjälp de behöver.

Tidsplanen är att beslut ska kunna fattas i riksdagen i höst och att förändringarna kan börja gälla fr o m 1 januari 2012.

Etiketter: , ,

6 kommentarer

  1. Leif

    Det tog alltså 4 år för er att fatta att det var fel. Imponerade hur sega Alliansen är egentligen. Visst man borde jubla åt beskedet men ni har tagit så lång tid på er så det enbart blir pinsamt och att man blir förbannad!

  2. JonasE

    Som vanligt så bommar Alliansens företrädare en av det viktigaste problemen med dagens sjukförsäkring: FK bedömmer arbetsförmåga mot fiktiva arbeten, men sjuka och AF måste ju utgå från de arbeten som verkligen finns, för det borde väl vara verkligheten som gäller??.
    Så länge som man inte kommer tillrätta med denna motsägelsefulla situation, så kommer man alldrig att får ordning på sjukförsäkringen!!.

  3. Krister Klermalm

    ”Sjukförsäkring förbättring! Vad go dröj, din plats i kön är”

    Citat – Oavsett innebär alla reformer i denna storleksordning att det blir fel ibland eller att en del kommer i kläm.

    Detta har kunnats göras innan införandet av sjukförsäkringen – i att hindra fler blir utslagna ur systemena, nä ni körde över remissinstanserna ändå allt för eran prestige med ”arbetslinjen”. Nu går förslagen igenom instanserna igen i onödan. Tidsplanern är redan spräckt för de drabbade som både har hammat på bar backe och tagit sina liv redan. Ni Måste klubba igenom mycket tidigare än så.

  4. Galen Pannan

    Jag kan inte annat än hålla med Krister Klermalm. Galen Pannan har vittnat flera som ”fallit mellan stolarna”, en av dem står mig väldigt nära. Vet du vad han gör nu? Han går hemma helt utan inkomst medan hans fru får jobba in och jobba övertid för att få ekonomin att gå ihop. Han kommer aldrig att kunna jobba, det vet specialisterna som skrev hans sjukintyg, men försäkringskassan ser annorlunda. De lever under existensminimum. Roligt va?

    Det behövs en förändring. NU! Ni var väldigt snabba på att tillsätta den nya arbetslinjen när ni kom till makten, men inte hade ni i åtanke då att man kanske bör begrunda både två och fem gånger innan man skrider till verket.

    Det är bra att sjukförsäkringen blir bättre men det kan inte vänta. Det handlar om människor, deras liv och deras livskvalité.

  5. Krister Klermalm

    Kommer desssa som har hamnat utanför sjukförsäkringen en kompensation för sveda och värk av att återfå sin fullständiga rättigheter till sjukersättning och det
    ekonomiska borfallet av utebliven sjukersättning.
    Hur ställer ni till dessa som har hamnat i ekonomiska trångmål som har hamnat i bar backe och fått betalnings-anmärkning av bristande handläggning ifrån eran politiska beslut i sjukförsäkringen? Någon upprättelse borde dem få.
    Istället för femte skatteavdrag kan de här pengarna går till dessa som förtjänar en värdigare bemötande än vad hittills ni har gjort.

  6. Läsare

    Stenhård ambition räcker inte. Du behöver kunskap och – som Einstein framhöll – fantasi för att lyckas. KD behöver en motsvarighet till Toyotas berömda snöre för att snarast upptäcka fel, professionellt utformade kvalitetssäkringsprocesser och en beredskap för att hantera brister. När Toyota upptäckt säkerhetsbrister i 26 bilar återkallades över åtta miljoner bilar för undersökning och eventuell åtgärd. Den ”ädelstenshårda” ambitionsnivån behöver KD visa. KD behöver också lära sig att garantera patienternas säkerhet när system som påverkar vårdresultat utarbetas – nu uppmärksammade fel är ingen överraskning utan kunde förutses av professionella ”systemutvecklare”.

    Först steget är systemtester och förståelse för systemfel:

    1. Var uppstår bristerna?
    Rita gärna upp nuvarande försäkringsproduktionsprocess på papper. Vilka medverkar? Hur stor är sannolikheten att personer med hälsotillstånd som inte prioriteras får ersättning? Ledtrådar:
    – Fyra av tio ställda diagnoser betraktades som felaktiga i en studie,
    – i 16 av 20 studerade domar angående sjukersättning saknades tydlig bevisvärdering,
    – fyra av tio beslut om återkallade ”anvisningar” hos Arbetsförmedlingen ändrades i annan instans 2010 och
    – när 37 socialsekreterare bedömde identiska ansökningar om ersättning biföll ungefär hälften och resten avslog.
    Nu ska utrymmet för individuella bedömningar bli större. Hur påverkar det rättssäkerheten?

    2. Vilka faller mellan stolarna?
    Tänk dig att du har besökt ett fjärran land tillsammans med nära och kära och att alla utom du har dött i en tsunami, som du överlevt med nöd och näppe. Du har en ospecifik diagnos, eftersom forskning om det som du råkat ut för inte prioriterats och kunskapen hos läkare är begränsad. Därför får du varken rätt vård eller betald tid för hälsoarbete, som särskilt behövs nu när du får ansvara för behandlingen. Vad önskar du att riksdagen ska besluta i en sådan situation?

    Einstein fantiserade och ”upptäckte” relativitetsteorin. Vad upptäcker du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.