Är Expressen verkligen din rätta arbetsplats?

Läser Anna Dahlborgs ledare i Expressen angående hennes syn på staten kontra civilsamhället. Hon ger sig på kristdemokraterna och centerpartiet som hon anser tagit en position till höger om moderaterna i denna fråga.

Har läst hennes ledare under senare tid och märkt att hon positionerar sig väl långt till vänster i sin syn på välfärdssamhället. Hon grundar sina påståenden på väl enkla antaganden. 

Aldrig har så mycket resurser satsats inom äldreomsorgen och sjukvården i vårt land som det nu görs. Aldrig någonsin har rättighetslagstiftningarna (som ger lagstadgad rätt till välfärd för utsatta grupper) varit så många som nu. Aldrig har statsbidragen varit så höga till kommuner och landsting som under denna regering…osv osv. Allt under socialminister Göran Hägglunds ledning.

Vi alla vet samtidigt att oavsett tillgången till resurser landar det ändå på den enskilde människan som ska effektuera välfärden, hur kvaliteten uppfattas av den som har behovet. I skolan är det rektors ledning och lärarens utövande som mest bidrar till resultatet för eleverna. Likaså mötet mellan läkaren, hemtjänstutövaren och patienten eller den behovsprövade äldre damen i det egna hemmet.

Visst ska vi ha bra välfärd serverad av det offentliga men om det leder till att vi tar bort allt ansvar för varandra från civilsamhället kommer samhället att successivt gå under. För varje steg staten tar in på civilsamhällets domäner trycks ansvaret för varandra ett snäpp tillbaka. Steg för steg blir attityden att "någon annan" tar inte ansvar. I detta fall staten, kommunen, landstinget etc.

"Någon annan" har till slut ansvaret för det mesta. Ett sådant samhälle tar bort det sociala viktiga kittet mellan oss människor, nedmonterar det personliga ansvaret och resultatet blir samtidigt ett kallare och kostsammare samhälle att leva i.

Nä, Anna Dahlborg, du är ute på svag is i dina ledare. Är Expressen verkligen din rätta arbetsplats?

 

 

 

 

 

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. lf

    Med denna blogg markerar Sellström tydligt att de som arbetar på Expressen skall rätta in sig i ledet.
    Vi vet också att det är den enskilda människan som skall effektuera välfärden säger Sellström.Man har svårt att hänga med.
    Men om det är så då frågar jag mig Vad har vi politiker till.
    I det samhälle som jag växt upp var solidaritet ett honnörsord där vi med starka politiska beslut byggde det solidariska samhället.Nu är solidaritet närmast ett skällsord hos borgarna.
    I dag har det visat sig att många anhöriga tar ledigt för att ta ansvar för en anhörig,eftersom det inte finns plats på äldreboenden.Man måste ta ledigt från jobbet.
    När Sellström kommer i samma situation då hoppas jag att han tar ledigt från sitt riksdagsjobb och tar ansvar för sitt civilsamhälle.

  2. Lennart

    En petitess i sammanhanget – men du har i ditt blogginlägg faktiskt döpt om Anna Dahlberg.

    Ett tag trodde jag det var en annan artikelförfattare än den Anna jag ofta irriterat mig på… och det för att jag tyckt att hon stått väldigt långt till höger i sina åsikter!

    Och så är det väl med alla politiska texter… det som anses rätt och det som anses fel ska mestadels ses i relation till den egna politiska värdegrunden…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.