Refused för enpartistat?

Blev förbluffad över på vilket sätt Refused agerade när de mottog regeringens hederspris för en tid sedan. Respekten för folkvalda regeringar måste alltid finnas där oavsett vad man har för politisk åsikt.

När man så läser dagens VK måste man ju fråga sig om bandet rent ut sagt är odemokratiskt och för enpartistaten? Vad kan man annars tro utifrån det gitarristen Jon Brännström säger. Att han överhuvudtaget inte vill befatta sig med hederspriset bara för att han får det av en borgerlig regering.

Att åka runt i olika länder som styrs av politiska partier både på höger- och vänsterskalan och tjäna en massa pengar, det går bra. Men att ta emot ett pris av en borgerlig regering som vill hylla ett band som bidrar till att sätta Sverige på den musikaliska världskartan, det är förfärligt.

Demokratin och respekten för den sträcker sig inte längre än vår egen uppfattning om den. Refused har nu visat var dom står.

 

Etiketter: , , , ,

74 kommentarer

  1. Daniel

    Skitprat. Inte behöver man respektera en regering man inte stödjer. Det är bara ännu mer borgarsnack där ni vill att man automatiskt ska stå med mössan i hand inför ”bättre folk” och liknande 1800-talsidioti. Jag har ingen respekt för borgare eftersom ni bara är egoister som försöker behålla all makt till en liten elit.

    Dags att öppna ögonen och inse att era åsikter ni representerar är förlegade och att ni själva bör omgående ändra era åsikter till mer gångbara.

  2. Patrik

    Hahahahahaha sämsta försöket att ta billiga poäng!

    Är väl helt upp till bandet om de vill ta emot ett pris? Sluta.

    Skulle aldrig vilja ta emot ett pris av svin som gör mitt liv så mycket sämre.

  3. Patrik

    Var tvungen att skriva igen då jag blev provocerad av ditt resonemang.

    Så för att vi lever i en kapitalistisk värld så får vi inte använda någon av dess produkter och medel för att förespråka ett annat samhälle? Vem fan är det som förespråkar enpartistat? Ditt dubbeltänk är skrattretande och skrämmande.

    Det är du och det samhälle du förespråkar som är de sanna antidemokraterna.

  4. Leif

    Sluta grina och inse att det är hellre folk som hugger handen av sig än att hälsa på en borgare. Då ni för en sådan politik måste ni ju inse att folk skyr er som pesten

  5. Mattias

    ”Vad kan man annars tro utifrån det gitarristen Jon Brännström säger”

    Du kan börja med att rikta din kritik rätt.
    Det är precis som du själv säger Jon Brännström som framfört sin åsikt och förklarat varför han personligen inte vill ta emot priset. På vilket sätt har gruppen Refused med ovanstående citat visat var de står?
    Att generalisera som du nu gjort är vanskligt. Jag får förmoda att du inte vill ta ansvar för samtliga KD-politikers på facebook framförda åsikter?
    Om inte, varför är det då rimligt att attackera de övriga Refused-medlemmarna som faktiskt tog emot priset? Sedan vore det mer smakfullt och konstruktivt att bemöta vad Jon faktiskt sa än att ge sig in i något slags pinsamt taffligt försök till pajkastning. Nog borde en erfaren politiker kunna åstadkomma något bättre än det här?

  6. Bob

    Hur menar du, riktigt? Får man bara försöka sprida sin ideologi på ställen där alla redan håller med?
    Och för att man kritiserar politik och partier så är man mot demokrati?
    Synnerligen dumt.

  7. Anders Sellström

    Svar till Bob (2013-02-27 14:56)
    Vad jag menar Bob är sättet att tala om att man gillar en annan politik. Priset delas ut för att regeringen vill hedra en grupp som sätter Sverige på den musikaliska världskartan. Vem skulle inte bli glad av det? Då blir reaktionen att den av folket valda regeringen vill jag inte ha att göra med överhuvudtaget. En av folket fel vald regering vill inte Refused motta något pris från pga att folket har gjort ett felaktigt val. Det indikerar från Refused sida att demokratins utslag bara är bra om den bara blir densamma som deras politiska uppfattning.

    Regeringen i sin tur delar ut hederspriset trots att man vet den gruppens politiska inställning. Visar på respekt.

    • Erik Eriksson Spångberg

      Jag är och har alltid varit liberal, jag har dock vandrat genom den liberala skalan från mer höger än moderaterna till där jag är nu (liberal med några ideer om socialt skyddsnät). Jag som liberal hade inte velat ta emot priset från en regering ledd av t.ex vänsterpartiet och jag hade då också kunnat säga både ett och annat om vad jag tyckte om den sittande regeringens politik. Detta är en grundlagsskyddad rätt och att försöka förneka någon rätten skulle göra oss till något annat än en demokrati!?

      Han har ju inte genom att inte mottagit priset förvägrat er rätten att styra? Det är väl dessutom själva styret som styrs genom majoritetsbeslut? Om vi sedan också ser det som att du försöker avskräcka från den här typen av civil olydnad (som som sagt är en grundlagsskyddad rätt) så är det ju du som försöker införa en form av ”majoritetens diktatur”?

      Jag säger som jag brukar säga, de jag tycker mest illa om är inte de som är av annan åsikt än min; de är de som inte har någon åsikt och därigenom inte kan föra politisk dialog (debatt är något media har valt att kalla det för att folket ska tro att det är lag som ”fightas” med varandra) som i slutändan kan leda till förändring.

      Vi hade aldrig sett varken nazismen, kommunismen i Kina eller den kommunistiska diktaturen Nordkorea om folket där hade haft en grundlagsskyddad rätt att uttrycka sig som de vill. Då hade även de haft möjlighet till uppror genom civil olydnad.

      Så hur var det här respektlöst mot demokratin menar du?
      Jag menar att det nu är du som är respektlös mot demokratin och min yttersta förhoppning är att Sverige som en demokrati fungerar. Min egen uppfattning kommer alltid att komma i andra hand (den är förmodligen rätt lik din iaf på det ekonomiska planet).

      • Anders Sellström (inläggsförfattare)

        Som sagt…du har din åsikt och uttrycker den…jag har min och uttrycker den. Det är väl ett bra exempel på fri debatt och yttrandefrihet!

  8. Anders Sellström

    Svar till Daniel (2013-02-27 12:58)
    Men att tjäna stora pengar och själva bli kapitalister det går bra. Att vara kapitalist och tjäna pengar på andra och samtidigt idiotförklara alla kapitalister är en mix som alltför ofta gått hem i musikvärlden. Politisk vänsterpropaganda från olika scener har jag i mitt tidigare liv som ljudtekniker ofta upplevt. När scenljuset slocknat var det andra tongångar som gällde.

  9. Kjell

    Att vara kapitalist och tjäna pengar kan man inte sätta likhetstecken mellan. Att Refused inte är kapitalister visar väl både Jons och bandets uttalanden på.

  10. Ronnie

    Pinsamt. Finns det ingen spärr, typ grundläggande samhällskunskap, för att få agera som politiker i Sverige?
    Att man inte får kritisera den kapitalistiska värld man lever i för att man lever och verkar i den – vem är det som förespråkar en enpartistat egentligen?
    Får jag inte ta ett avlönat arbete för att jag är emot kapitalism?

    Jag kan kan ju utan problem göra rut-avdrag t.ex men samtidigt vara emot Rut som idé – finns ingen konflikt där. På samma sätt lär ju kulturarbetare kunna ta betalt för sitt jobb – och samtidigt vara emot marknadsekonomi. Hur svårt är det att hålla två tankar i huvudet på sammma gång?

  11. ulf a

    Jag kan bara instämma med Anders Sellström. Jag respekterar att de tycker annorlunda och inte gillar regeringen. Däremot ska de hysa respekt för att den är demokratiskt vald och att människors åsikter är lika mycket värda, även om det inte tillhör den vänstra delen.

  12. Anders Sellström

    Svar till Ronnie (2013-02-27 17:46)
    Kära Ronnie ställer när som helt upp med dig om att diskutera grundläggande samhällskunskap. Nu gällde mina invändningar inte det.

    Min uppfattning av att läst bandmedlemmen, Jon Brännströms, verbala uttryck och synpunkter får mig att reagera i varje fall. Att ha olika uppfattningar och stå för olika politiska ställningstaganden är ju en självklarhet. Oavsett det måste vi alla stå upp för demokratin i alla lägen. Även om vi inte gillar resultatet. Refused är ju ett föredöme för många och har då ett extra ansvar anser jag.

    Visst kan vem som helst vägra att ta emot ett pris och ha sitt motiv för det. Jon Brännström ansåg det vara från en av folket vald felaktig regering. Han skull ju tagit emot priset om det vore en vänsterregering. Min tolkning.

    Så vad speglar det om inte en omogen syn på demokrati ( om man är snäll) alternativt förespråkare för enpartistaten.

    • Peter Rogneholt

      Hej Anders!

      I presentationen av dig själv anger du att din starkaste egenskap är att vara analytisk, låt oss göra en granskning av den förmågan.

      Du klarar inte av att skilja på person och organisation, en bandmedlem utgör inte ett helt band på samma sätt som att du personligen inte utgör hela ditt parti. Din åsikt är din och inte KDs, Jons åsikt är hans på samma sätt och inte bandets eftersom bandet uppenbarligen hämtade priset.
      Detta visar på en grundläggande brist i din analytiska förmåga.

      Du hävdar att om man vägrar att ta emot ett pris från regeringen som enskild person så visar man inte respekt gentemot en demokratiskt vald regering och du gör då tolkningen att man inte respekterar demokratin.
      Enligt regeringsformen har varje individ rätt till sina åsikter, du såväl som Jon och jag. Vi har ingen som helst skyldighet att upphöja, försvara eller medverka i något som regeringen tar sig för att göra såvida det inte är i strid med rådande lagar eller förordningar, detta har inte Jon gjort.
      Huruvida Jon är för eller emot den demokratiska stat vi har i Sverige går inte att uttala sig om utifrån hans agerande eller uttalande, det enda han gjort är att använda sig av de medborgerliga rättigheter och skyldigheter som han innehar som svensk medborgare.
      Återigen uppvisar din analytiska förmåga vissa brister.

      Det kan vara så att Jon inte anser att vårt demokratiska system är önskvärt, antingen för att han önskar ett annat demokratiskt system eller ett system som de flesta i Sverige inte anser vara demokratiskt. (Det där med vad som är demokratiskt är inte helt enkelt, läs gärna Held och Dahl för mer information.)
      Detta har Jon naturligtvis full rätt att både yttra och tycka, helt oavsett vad du tycker om det. Man skulle däremot kunna driva tesen att du som riksdagsman bör vara försiktig med att tala om för medborgare vad de borde göra och inte göra eftersom du är satt att godkänna styret av landet enligt de lagar vi har samt att stifta nya lagar. Genom att uttala dig om och lägga ord i andras mun har du uppvisat en brist av respekt för de medborgare du är satt att lagstifta för, något som jag anser är oroväckande.
      Din analytiska förmåga att se konsekvenser av dina egna uttalanden syns för mig inte vara helt utvecklad.

      Slutligen ytterligare ett ord om demokratin i Sverige. Vi är alla medvetna om (ifall vi tänker efter) att de regeringar vi haft i Sverige aldrig har haft en majoritet av befolkningen som stödjer den. Detta beroende på att hela befolkningen inte är röstberättigad och att alla röstberättigade inte väljer att gå och rösta. Om vi nu går tillbaka till den förklaring av demokrati som ofta används i svenska skolor, nämligen att demokrati är folkstyre så har vi således aldrig haft demokrati i Sverige.
      Särskilt eftersom regeringen väljs på det sätt som något förenklat beskrevs i en tidigare post.

      Jag som medborgare vill uppmana dig att avstå från att tala om för landets befolkning hur de bör agera i fortsättningen eftersom det är ett hot mot den demokrati vi har valt att ha i detta land.
      Jag skulle också uppmana dig av ren vänlighet att kanske omvärdera din starkaste egenskap, den egenskapen kanske istället är att vara duktig innebandyspelare?

      PS. I din profil säger du även att din dröm är att vara frisk och kry. Hade det inte varit mer passande att ha som dröm att Sverige ska bli ett underbart land där alla får tänka och yttra sig fritt utan att behöva oroa sig för att staten eller andra ska lägga sig i så länge man följer de lagar vi har i detta land.

  13. gurra

    Blev förbluffad över på vilket sätt Anders Sellström agerade när han läste VK. Respekten för att få uttrycka en kritisk ståndpunkt måste alltid finnas där oavsett vad man har för politisk åsikt.
    När man så läser blogginlägget måste man ju fråga sig om Anders rent ut sagt är odemokratisk? Vad kan man annars tro utifrån det Anders säger. Han menar alltså att man inte får kritisera sittande regering?!?
    All heder åt Jon att ej ta emot priset från en regering som driver arbetarklassfientlig politik!

  14. Patrik

    ”Men att tjäna stora pengar och själva bli kapitalister det går bra. Att vara kapitalist och tjäna pengar på andra och samtidigt idiotförklara alla kapitalister är en mix som alltför ofta gått hem i musikvärlden. Politisk vänsterpropaganda från olika scener har jag i mitt tidigare liv som ljudtekniker ofta upplevt. När scenljuset slocknat var det andra tongångar som gällde.”

    Haha är du full? Kapitalist är någon som äger produktionsmedel eller naturresurser.

  15. Åsiktsmaskinen

    Så det betyder alltså att KD bara får tala i kommuner där de är i styrande ställning?

    Räcker det med att det är en Alliansledd kommun eller måste ni ha egen majoritet för att det ska gälla?

  16. Bob

    Men så vad är det du säger? Om regeringen delar ut ett pris är det ens skyldighet att hålla god min och ta emot det, trots att hela ens kulturgärning handlar om socialism/antikapitalism och en massa annat som regeringen inte står för?

    Gäller det oavsett om (gud förbjude) vi skulle få en SD-regering? Är det fortfarande odemokratiskt för en antirasist att vägra ta emot priser från Jimmie Åkesson?

    Och nej, Brännström (och Refused) kritiserar inte demokratin eller folkets val. Han kritiserar regeringen och vad den använder sin makt till. Något han är fullständigt fri att göra.

    Och som många andra sagt: för att man tar emot lön för sitt arbete – innebär det att man är kapitalist och inte får kritisera kapitalismen?

    Och är det hyckleri att åka till ett borgerligt styrt land och sjunga om socialism?

    Snälla, förtydliga.

  17. ANDERS SJÖLUND

    Heder åt Anders som bemödar sig att försvara sin åsikt och ta debatten i frågan. Allt för ofta levererar politiker en åsikt men sedan avstår från kommentar till kommentarer!

  18. Henrik

    ”En av folket fel vald regering vill inte Refused motta något pris från pga att folket har gjort ett felaktigt val. Det indikerar från Refused sida att demokratins utslag bara är bra om den bara blir densamma som deras politiska uppfattning.”

    Det måste väl ändå, snälla Anders, vara upp till var och en hur denne väljer att kritisera den sittande regeringen. Brännström har inte kritiserat demokrati eller förespråkat enpartistat bara för att han väljer att inte ta emot ett pris av dem han anser direkt skada just den svenska musikindustri som här ska hyllas.
    Det delades ut kulturpriser i Maos Kina, i Pinochets Chile och i Hitlers Tyskland och jag skulle snarare applådera varje kulturarbetares rätt att vägra slicka den hand som svälter en.
    Och vadå? Hela vänsterrörelsen tycker att Sverige gjort ett felaktigt val men det betyder inte att den är anti-demokratisk eller förespråkar en enpartistat utan bara ATT MAN TYCKER ANNORLUNDA.
    Ibland undrar man verkligen hur låga krav det är på de människor vi valt ut att styra landet. Du har helt tydligt inte tänkt klart Anders.
    Och som många här sagt är man inte kapitalist för att man tjänar pengar och absolut inte borgare för att man turnerar i borgerliga länder mot betalning. En riksdagsman borde förstå det här.

  19. Dan

    Plumpt skrivet.

    Att inte hålla med en folkvald regering som gett en ett pris betyder inte att man saknar bristen av respekt. Snarare att man tar vara på det man faktiskt får säga i Sverige, vad man vill. Detta just för att vi är en demokrati. Om man bara ska hysa ”respekt” för de styrande på det sätt du indirekt menar kan man jämföra det vid andra länder där endast ett parti styr.

  20. Malin Lundquist

    Det låter som att du Anders Sällström skulle föredra diktatur framför demokrati. I en diktatur skulle det antagligen vara straffbart att vägra ta emot ett pris från diktatorn. I en demokrati är det var och ens fulla rätt att på olika sätt uttrycka sitt politiska ställningstagande, vilket var just vad en av medlemmarna i Refused valde att göra genom att inte ta emot priset.

    Jag förstår att det är svårt för dig att förstå det motstånd och obehag som andra kan känna gentemot grupper med högre social status i samhället än de själva. Som rik vit medelålders man är du nämligen priviligierad på alla sätt och har då svårare att se normativa förtryck.

    Du är verkligen ett typexempel på Kawa Zolfagarys gruppering ”Vita kränkta män”.

  21. Mattias Göransson

    Du sa i ett svar här ”Refused är ju ett föredöme för många och har då ett extra ansvar anser jag.”

    Det föredömet Refused är och alltid varit är deras starka politiska ståndpunkt till vänster, rätt långt åt vänster. Det har varken dom eller någon annan försökt att dölja. Deras politik är en stor del av deras musik. Dom har alltid varit antikapitalistiska och socialistiska.

    Sedan är det stor skillnad på att respektera ett demokratiskt val och kritisera de som styr. Jag respekterar de två senaste valresultaten, jag accepterar fakta att svenska folket valde en alliansregering, jag går inte ut på gatorna och med våld försöker ändra den demokratiska gången för att det skulle vara moraliskt förkastligt och odemokratiskt

    Hindrar det mig från att kritisera denna regering? Vid allt heligt NEJ. Att säga att man inte får kritisera makten är att förespråka diktatur och inskränkningar i yttrandefriheter, att höra en av Sveriges riksdagsledamöter kritisera yttrandefrihet och demokrati är riktigt riktigt sorgligt.

  22. Robin

    Hela ditt resonemang snubblar ju på sina egna fötter. Brännström utnyttjar en av demokratins absoluta grunder; rätten att inte hålla med, genom att kritisera regeringen i landet han bor i. För det blir han kallad odemokratisk? Alternativet är att ingen kritiserar regeringen i landet dem bor i. Är inte det definitionen av en enpartistat?

    Sedan är det väldigt mossigt att köra på det gamla argumentet att man inte kan vara emot något man själv är del av. Flera i alliansen har traditionellt inte varit för våra höga barnbidragsnivåer, men jag har inte sett några lämna tillbaka pengarna för det.

  23. Stefan

    Ajaj, jag hade väntat mig högre nivå av en folkvald riksdagsledamot. Åtminstone hade jag väntat mig försvar av den grundlagsskyddade yttrandefriheten. Att kritisera en sittande regering är inte odemokratiskt. Regeringen är nämligen utsedd av statsministern. Dessutom finns det många former av demokrati, så för att man kritiserar en av formerna betyder det inte att man förespråkar diktatur. Att ens göra liknelsen är tyvärr ett uttryck för erbarmligt dålig retorik.

    Att sittande regering inte har så mycket till aktiv kulturpolitik att tala om är inget man behöver yvas över. Så är det ju bara. Kulturpolitiken lyser mest med sin frånvaro i regeringens arbete. Att Refused dessutom hyllar den folkrörelse som grundlade deras framgång är inte heller det konstigt.

    För att tillhöra ”verklighetens folk” kanske det är dags att gå ut och få lite mer kontakt med just verkligheten. Den här typen av mindre genomtänkta uttalanden om demokrati hjälper dessutom inte direkt KD att hålla näsan över 4%-spärren.

    Och jag slår vad om att Sellström aldrig hade hört talas om Refused innan den här händelsen – än mindre att dom har gjort en av senare tidens mest inflytelserika skivor.

  24. rille

    Men för fan vad ska grabbarna i bandet göra då ? lägga sig ner och dö för att dom lever i ett kapitalist system. klart som fan dom måste tjäna pengar som alla andra. Det fråntar dem ju inte rätten att kritisera! Jag blir så trött på den retoriska sandlåda ni politiker sitter och gapar er med dyra löner, ta och ägna er tid till något relevant istället för massa hjärnspöken om odemokratiska rockmusiker. Himla patetiskt!

  25. Hans Holberg

    Författaren och filosofen Jean Paul Sartre, om han är bekant, tilldelades men avböjde Nobelpriset i litteratur 1964. Kommentar på det, Anders Sellström?

  26. Marcus

    Vem är det egentligen som förespråkar en enpartistat här? Att vägra ta emot pris från någon/några vars politik inte går hand i hand med det som personen i fråga får pris för, eller att ta emot det men samtidigt kritisera prisutdelaren, är väl helt normalt? Brännström anser uppenbarligen att den borgerliga regeringen inte främjar ett kulturklimat som är bra för musiken – hans profession och brödföda! Som personen tidigare skrivit; om SD kommer till makten och delar ut priser kors och tvärs, är det då rimligt att man ska ta emot priset och därmed framstå som en SD-sympatisör om man inte är det?

    Personligen är jag mer bekymrad över hur Reinfeldt och regeringen vägrar ta debatten med Löfven för att man är ”det enda regeringsalternativet”. Att man inte tycker sossarnas politik är bra, det är en sak, men att så aktivt ta avstånd från debatt mellan olika parter, ett rätt så naturligt inslag i en demokrati, är inte det odemokratiskt och tecken på en begynnande enpartistat, särskilt själva argumentet i sig? Att motsätta sig saker med dåliga argument är alltså fullt okej när man är borgare, men att kritisera med bra argument när man är socialist är alltså odemokratiskt? Bra att veta till nästa val för alla som inte redan visste det … Men snart är förhoppningsvis borgarnas glashus helt sönderkrasat, så då är det nog inga problem längre.

  27. Stefan

    Integritet och konstnärlig trovärdighet är två begrepp som jag, tyvärr, har lätt att inse saknar värde för en politiker – Anders Sellström verkar inte ens förstå innebörden av dem.
    Journalistens och konstnärens roll i ett samhälle får ALDRIG bli att gå maktens ärenden om detta strider mot den egna övertygelsen – detta skulle bli den slutgiltiga moraliska upplösningen.

  28. Malin

    Hur står det tillmed kunskaperna om Sveriges statsskick? Regeringen är inte folkvald. Riksdagen är folkvald. Vilka som ingår i regeringen bestäms av statsministern. Det lärde jag mig redan på högstadiet.

    Ta vår finansminister till exempel. Är han folkvald?

  29. Jens

    Verkar Anders som att du är lack av en anledning & det är att vare sig i Svenska kyrkan eller någon annan Religiös sekt finns något band som utåt säger att man gillar KD. Och vad det beror på bör du kanske själv fundera på….

  30. Xamuel

    Jag tycker att det är skrämmande att en riksdagsledamot inte förstår att folket inte väljer regering. Det är en medveten lögn av alliansen för att underminera det svenska valsystemet och begränsa det.

    Folket väljer riksdagen som sen väljer statsminister, som i sin tur utser en regering. Det är grundläggande samhällskunskap.

  31. S

    Bör väl vara citattecken på sista kommentaren? Jag tycker personligen politiker ska hålla sig ifrån sociala medier alternativt vara väldigt försiktiga.

    Yttrandefrihet är en dygd, kan man inte köpa att någon har en annan åsikt bara för att man tar emot ett pris?

    Vart i ligger kapitalismen i att lira i band? Tror inte det är en räkmacka o inkomsterna ska man inte behöva skämmas för, inte om man är ett band som slitit i åratal för att får göra det man tycker är kul. Det är ju inte vårat fel att det tjänas pengar för att vi har högerregering. Vi ber inte om pengarna utan vill att de delas mer rättvist men man måste ju ändå få leva drägligt?

    /S

  32. Johan

    Anders:
    Vad är en kapitalist enligt din hemmasnickrade ordbok? Om vi håller oss till allmänt vedertagna definitioner så uppfyller ingen av bandmedlemmarna kriterierna för kapitalister.

    Man funderar ju över vad det är som väcker så starka känslor hos dig i den här frågan? Av dina texter verkar det vara att en av pristagarna hyser politiska ståndpunkter som du inte gillar och att bandmedlemmen är kritisk mot regeringen och inte vill förknippas med det Sverige ni är i färd att skapa. Vad är felet med det?

    Det är uppenbart att du vet väldigt lite om den här frågan i sak. Jag skulle rekommendera att du tar en stark kopp kaffe och en rask promenad innan du skriver dina blogginlägg. Det blir inte alltid så bra när man tänker högt.

  33. Niklas

    Är det så att Sellström är rädd att erkänna att ”musikexporten” härstammar från en aktiv ungdomspolitik som vill satsa pengar på ungdomarna? Kanske är det därför du väljer att flytta fokus från frågan.

    Med fler nedstängda ungdomsgårdar, minskat ekonomiskt stöd till kultur och annan ungdomsverksamhet kan vi se fram emot minskad musikexport i framtiden.

    Att på något sätt hävda att det vore odemokratiskt att vägra ta emot ett pris från en regering man inte sympatiserar med är bara ett tecken på okunnighet. Bli klok, läs en bok.

    Hälsningar,

    Niklas Orrje
    Statsvetare

  34. Alexander

    ”Att åka runt i olika länder som styrs av politiska partier både på höger- och vänsterskalan och tjäna en massa pengar, det går bra. Men att ta emot ett pris av en borgerlig regering som vill hylla ett band som bidrar till att sätta Sverige på den musikaliska världskartan, det är förfärligt.”

    Nu är det faktiskt så att väldigt få extremmusikaliska band faktiskt tjänar särskilt mycket på sin musik. Några av de större metal-banden idag tjänar förmodligen inte mer än vad jag som studerande gör (efter alla kostnader för instrument, underhåll, transport och lön till ljudtekniker osv är betalt). Finns ju såklart undantag såsom Metallica och Iron Maiden (vilka jag egentligen ser som ett popmetal-band, inte särskilt extrema), samt In Flames.

    Det finns en utpräglad antikommersiell norm inom metal-världen, man ska göra musiken för musikens skull. Att bli kommersiellt framgångsrik är alltid en liten ambivalent situation för metal-band: Många ser dem ofta som ”sellouts” eftersom de börjar göra musik för pengar, samt att populärmusik kan inte ”tala om det som man inte får tala om”. Att ”Go mainstream” och bli ”populariserad” ses som att bandet måste anpassa sig till den rådande kulturen, medan extremmusiken i allmänhet handlar om ett avståndstagande och en kritik gentemot den rådande kulturen.

    Nu vet jag ju givetvis inte hur mycket Refused har tjänat på sin musik – förmodligen inte på långa vägar så mycket som ett popband tjänar – men huvudsyftet med extremmusik är ofta inte att tjäna pengar. Därmed kan jag förstå de olika reaktionerna inom bandet, liksom Jon Brännströms avståndstagande, när de får bekräftelse från dels en rådande kultur som de är motståndare till, dels för deras kommersiella bedrifter. Kan vara lätt provocerande till och med kanske?

  35. Mattias

    ”Men att tjäna stora pengar och själva bli kapitalister det går bra.”

    Så nu är Refused kapitalister? Kan du förtydliga hur du menar då? Det känns lite som om du började med en kneejerk som blev ett ogenomtänkt inlägg och nu börjar du trassla in dig mer och mer?
    Uppenbart är att du behöver ta fram dina gamla samhällskunskapsböcker och läsa på om två begrepp som du verkar osäker på, kapitalism och demokrati, kanske finns det fler spännande saker i dem som kan vara dig till gagn?

  36. Anders G

    Åter till den grundläggande samhällskunskapen, som du har påpekat att du känner till, Anders Sandström: Vad är det i att tjäna pengar på sitt arbete (som t.ex. ett band) som gör en till kapitalist?

    Och för att göra vissa frågor ovan tydliga vill jag ta ett exempel. Låt oss säga att den internationellt kände konstnären Ai Weiwei fick ett pris av Kinas regering (som är en diktatur, oavsett vad er borgerliga näringsminister säger), tycker du då att han inte skulle få kritisera den regeringen bara för att de har visat respekt för honom?

  37. Ateisten

    Jag begriper inte riktigt resonemanget. Varför ställer du frågan om en konstellation med 4 personer är för en enpartistat när en av medlemmarna inte vill ta emot ett pris? Det känns som en riktigt konstig och helt ovidkommande fråga att ställa. Varför valde du en sån fråga? Två av medlemmarna var ju t o m där. Den respekt som du nämner i första stycket, ska den bygga på att man inte ska uttrycka sin åsikt i vissa forum, exempelvis när man får ett pris av någon som tycker något annat? Så uppfattar jag i alla fall dina tankar kring det och det känns väldigt konstigt speciellt när det kommer från en person som är ledamot i finansutskottet, kommunfullmäktige, partistyrelsen och är distriktsordförande. Är det så du menar?

  38. David

    Jag kan bara instämma i alla kritiska kommentarer här, kommentarer du värjer dig från att svar på, eller endast lämnar ofullständiga svar till.

  39. Lasse Franck

    Den här typen av uttalanden från riksdagsledamöter ökar inte precis förtroendet för er.

    Visst, det var ju storsint av regeringen att dela ut ett pris till en musikgrupp trots att regeringen visste att bandmedlemmarna inte delade dess politiska åsikter. Men det hade väl sett rätt illa ut om priser från regeringen bara delades ut till de egna lärjungarna?

    Var du hittar parallellen till enpartistaten är helt omöjligt att se – och den insinuationen eller anklagelsen är tämligen smaklös.
    ”En regering med en destruktiv kulturpolitik, som säljer ut allmännyttan i rasande takt och som om och om igen visar prov på en människosyn där folk ses som antingen maskiner eller parasiter, är inte en regering jag vill befatta mig med på något sätt”, säger bandets gitarrist.
    Och det gör honom till demokratimotståndare?
    Det faktum att du tycks mena att han inte borde få uttala sig på det viset när han blivit erbjuden en belöning av sin generösa regering känns som en åsikt som ligger närmare inskränkninga av de demokratiska rättigheterna än gitarristens.

    Så vitt jag minns befattar sig du och de andra regeringspartiernas företrädare inte med Hamas – trots att de är av folket valda. Att ni inte överhuvudtaget inte befattar er med en sådan folkvald regim bara för att folkets val inte överensstämmer med era egna önskemål – vad gör det er till? Enpartistatsförespråkare? Amerikanska knähundar? Obehagliga messerschmidts med enväldig rätt att sätta normen för vad som är rätt och riktigt i alla delar av världen?

  40. Mattias M

    För att sammanfatta:

    1. Den som får ett pris av regeringen ska inte kritisera den regeringen.

    2. Den som får ett pris av regeringen och samtidigt kritiserar den är för enpartistaten.

    3. Regeringen som delar ut pris och i gengäld kräver att mottagaren av priset håller inne med sin kritik mot regeringen beter sig demokratiskt.

    Det är så tramsigt och plågsamt underteoretiserat att man tar sig för pannan. Är du verkligen riksdagsledamot? Jag blir mörkrädd. Skäms!

  41. Traditionell Kissblöja

    – Yttrandefrihet är att man måste gilla regeringens politik annars är man för en enpartistat.

    ”Bästa egenskapen: analytisk
    Sämsta egenskapen: för rakt på ibland”

    Haha.

  42. Abe

    Det råder lite missförstånd om demokrati här märker jag.

    Demokrati är ett sätt att ta beslut (någon form av majoritetsbeslut där nedanstående framkommer). Det kommer från grekiskans demos (folk) och kratei (härska), det vill säga att folket styr och härskar.

    Detta blandas väldigt ofta ihop med vad man kan kalla konstitutionalism, det vill säga att man följer det regelverk som styr statsskicket i t ex en liberal demokrati som Sverige. Men det betyder inte att detta styre i sig själv är demokratiskt. Det är två helt olika saker, en demokratiskt vald regim (i Sverige har sittande regering inte ens stöd av majoriteten) kan mycket väl uppträda och agera ”odemokratisk”. Tvärtom är det normalfallet att demokratiskt valda regimer går emot viljan hos sin egen befolkning…

    (Dessutom lider nästan alla liberala demokratier av ett grundläggande legitimitetsproblem – de uppkom genom ”odemokratiska” medel, antingen genom en våldsam revolution av en minoritet som i USA eller genom att en institution utan demokratisk legitimitet införde den, som i Sverige.)

  43. Anders Sellström

    Svar till Ateisten (2013-02-28 10:29)
    Det var gitarristens sätt att uttrycka sig som jag agerat mest emot. Han ville ta emot hederspriset. Ville dock inte ta emot det av en borgerlig regering. Därmed tog jag mig friheten att uttrycka mina åsikter i frågan. De står jag för och så står Refused och Jon Brännström för sina.

    Min tolkning av hans åsikter, tycka vad man vill om den, är att demokratiskt valda regeringar inte duger om de inte är av rätt färg. Därmed drog jag slutsasten att respekten för demokratin och dess utslag inte ligger riktigt på topp hos detta band. Man kan naturligtvis tycka annat. Det vittnar inte minst kommentarerna nedan på 🙂

  44. Stefan

    Sellström är fortfarande svaret skyldig de kommentarer som påpekar hans bristande förståelse för begrepp som demokrati, kapitalism, och konstitutionalism. Riktigt illa är faktiskt att bristerna tillhör en demokratiskt folkvald politiker med flertalet förtroendeuppdrag.

    Sett från ett partipolitiskt perspektiv är den här typen av uttalande potentiellt förödande för ett parti som redan nu ligger under spärren i oponionsmätningarna, och har gjort så under en längre tid.

    Jag vet faktiskt inte vad som oroar mig mest – bristen på kunskap och förståelse för politiska grundbegrepp hos en folkvald riksdagsledamot, eller bristen på insikt i vad den här typen av uttalande gör för folkets förtroende för KD i synnerhet och politiker i allmänhet?

  45. Rickard K

    Anders vill ha det som i Nordkorea. Tyck rätt, tyck som regeringen eller bli tystad. Våga inte ifrågasätta.

  46. Mikael Olsson

    Att som politiker gå ut och säga att man inte får kritisera regeringen…. ja jösses, vad säger man. Så brukar det vara i just enpartistater.

  47. Johan

    Tycker personligen Refused gjorde helt rätt som passade på att kritisera den inkompetenta regeringen när de hade stort mediautrymme. Till och med Per Schlingman blev imponerad! 🙂

  48. Tomas Gromkowski

    Nästa så gjorde på mig… herregud – Hur kom de här människorna till sina positioner? Denna är ju fullständigt debil…Det måste vara fejk/kapat konto eller något sådant… Att Refused inte tar emot ett pris av en ”höger” regering är väl lika självklart som att Reinfeldt inte bar en röd fana 1:a maj när det var sossestyre? Hur sjuk är denna man?

  49. Mattias

    ”Heder åt Anders som bemödar sig att försvara sin åsikt och ta debatten i frågan.”

    På vilket sätt har han tagit debatten tycker du Anders Sjölund?
    Sellström har trasslat in sig mer för varje kommentar han postat, dock har han inte svarat på frågorna rörande hans påståenden om demokrati, kapitalism osv. Till detta kan vi nu också lägga vårt statsskick vilket han inte heller verkar förstå. Hur är det möjligt hos en riksdagsledamot?

    Hur menar du Anders när du påstår att Refused är kapitalister?
    Hur menar du Anders att gruppen Refused visat att de är för en enpartistat?
    Hur menar du Anders när du säger att folket har valt regeringen?
    Hur menar du Anders när du antyder att att Refused inte respekterar demokratin?

    Här har du en sammanfattning av några av de frågor du undvikit att ge tydliga svar på.

  50. Konsekvensfull demokrat

    Jag blir bekymrad när jag läser din blogg i dag. Vi delar inte politisk åskådning eller människosyn, det är vår demokratiska rättighet att ha skilda åsikter. Det är också enskilda personers rättighet att vägra beblanda sig med människor man inte önskar ha kontakt med, hur skulle vårt samhälle se ut och representeras i fall det vore det motsatta? Jag menar det också eftersom du utövar din demokratiska rättighet att INTE besvara vissa inlägg här på din blogg? Du är i och för sig en folkvald riksdagsman, vilken man tveklöst önskar skall föregå med ett gott exempel!

    Personligen skulle jag vilja tro att orsaken till den här historien helt enkelt handlar om att man som ansvarig politiker får ta konsekvensen för att man för en politik som människor inte kan ställa sig bakom! Du som politiker bör nog undvika att påkalla brist på demokrati när Alliansregeringen fortfarande inte agerat enligt demokratiskt tagna beslut i riksdagen!

  51. Anders Sellström

    Svar till Konsekvensfull demokrat (2013-02-28 15:42)
    Hej!
    Jag hinner inte svar på alla kommentarer. Helt omöjligt. Läs min andra blogg förstår du nog mitt resonemang. Man behöver inte hålla med mig men jag har lika mycket rätt som Refused att tycka till.

    I sak var de glada över priset men prisutdelaren verkade vara av fel sort.

    Tråkigt tycker jag å andra får tycka annat.

  52. Anders Sellström

    Svar till Stefan (2013-02-28 11:53)
    Så vad handlar demokrati och kapitalism om du som har svaren Stefan? Hur värnar vi om demokratins vara eller inte vara? Hur värderar du mina möjligheter att ha åsikter i frågan gentemot det som bandmedlemmen i Refused hade?

  53. Anders Sellström

    Svar till Traditionell Kissblöja (2013-02-28 11:15)
    Yttrandefriheten består ju i att Refused kan göra vad helst dom vill göra. Yttrandefrihet består i att jag kan tycka om det dom gör. Sen har vi en sansad diskussion om vi vill.

  54. Simon J

    ”Visst kan vem som helst vägra att ta emot ett pris och ha sitt motiv för det. Jon Brännström ansåg det vara från en av folket vald felaktig regering. Han skull ju tagit emot priset om det vore en vänsterregering. Min tolkning.”

    Men nu är det väl ändå inte det han har sagt? Han har inte någonstans sagt att han vägrar motta priset för att ”folket valde fel regering”, han vägrar motta priset på grund av den politik som sagda regering för, och den människosyn som regeringen representerar! En politik som skär ner på kulturbudgeten, som minskar på fritidsgårdar och annat, som bandet själva lyfter fram som fundamentala byggstenar för deras framgång!

    Och att kritisera en regering vars politik man inte stöttar, är väl i allra högsta grad att utnyttja sin demokratiska rättighet, för det är ju precis det som är demokrati. Att, däremot, kritisera någon för att han eller hon utnyttjar den rättigheten, och anklaga denne för att vara odemokratisk, DET om något är att kasta sten i glashus!

    Jag förstår inte hur:
    A) En högutbildad person kan begå ett så fundamentalt tankefel.
    B) Dessutom publicera det.
    C) Med en dåres envishet försvara sitt uttalande, när han möts av kritik från alla håll, som samtliga påpekar just felet i denna tankegång.

    Ärligt talat så är detta rent utsagt skrämmande, och jag ville verkligen tro bättre om människorna som har valts ut för att styra vårt land (som redan påpekats, inte är något som görs av ”folket”, som du också felaktigt påstår), men tydligen så är det alldeles för naivt. Det är så man blir mörkrädd, och jag hoppas att du verkligen tänker igenom både ditt tankesätt och ditt sätt att se på demokrati, för detta är verkligen något som anstår en förtroendevald riksdagsledamot! Skäms!

  55. Calle

    Du menar alltså på fullaste allvar, som riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesman för KD, att någon som kritiserar de fyra regeringspartierna (av totalt åtta i riksdagen) är för en enpartistat? Du menar att någon som kritiserar makten i en demokrati är odemokratisk?

    Det är för mig väldigt konstiga tankegångar.

  56. Krister

    Så du skulle på 30-talet med glädje tagit emot ett musikpris av Nazisterna? För att det är demokratiskt?

  57. Pingback: Alliansen 2013 | Autodidact

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.