Sysselsättningens utveckling

Har funderat över sysselsättningens utveckling och hur den sett ut över tid i vårt land. En siffra måste alltid relateras till något annat för att få en känsla av om den är bra eller mindre bra.

Jag har tittat på september månad och jämfört den siffran med året före. Varför jag använt september som utgångsläge är just att det är den senaste kända siffran från statistiken. Jag har jämfört utfallet ända tillbaka till september 2001. Allt för att se om den politik som bedrevs 2001-2006 var bättre på att få folk sysselsatta än den politik som bedrevs 2006-2013. Kom då ihåg att Sverige och vår omvärld 2001-2006 befann sig i ett betydligt bättre konjunkturläge än vad som varit fallet sedan finanskrisen slog till i världen 2008.

Frågan som måste ställas är om sysselsättningspolitiken som Socialdemokraterna bedrev i en högkonjunktur var bättre än den Alliansen bedrivit i lågkonjunktur? Förutsättningarna för ökad sysselsättning är självklart bättre när tillväxten i ett land är högre. Så låt oss se vad utfallet blivit.

Mellan september 2001 till september 2006 ökade sysselsättningen med 96 000 personer. Mellan september 2006 till september 2013 ökade sysselsättningen med 268 000 personer. Snittet 2001-2006 var 19 200 personer per år. Snittet 2006-2013 var 38 300 per år.

Slutsatsen är att den politik som Alliansen bedrivit har varit dubbelt så effektiv för att öka sysselsättningen i vårt land jämfört med den Socialdemokratiska tiden vid makten. Dubbelt så många sysselsatta per år och detta samtidigt som världens värsta finanskris sedan 30-talet härjat i vår värld.

PS: Siffrorna är hämtade från SCB och Ekonomifakta.

5 kommentarer

  1. JonasE

    Då har vi samma problem som vanligt från Allianshåll, absoluta tal där man borde använda relativa tal, och att hålla uppe sysselsättningen men samtidigt ha en hög arbetslöshet, är mest det spel för galleriet, och när man inte vill prata arbetslöshet utan bara sysselsättning från Allianshåll är nog så avslöjande för hur verkligheten ser ut -där Alliansen i syselsättningsgraden numera räknar in det som arbetstränar, eller de i Fas3 så börjar man undra över vad som blivit bättre ?? – då själva sysselsättningsgraden trots siffertrixande är mer eller mindre den samma nu som 2006 !!.

    De som befinner sig i olika former av sysselsättning inom AF uppgår till ca 179 000, så verkar sysselsättnings statistiken mest som ett luftslott från Allianshåll, då de ”sysselsatta” i AF motsvara ca 4% av arbetskraften, som då egentligen borde räknas av på Alliansens siffror, och då kommer den bistra sanningen fram – Att Allianspolitiken inte skapar fler i arbete, utan fler ”sysselsatta”, och arbetslösheten/”massarbetslösheten” i Alliansens Sverige är ett avslöjande faktum i detta !!.

    Så att Allianspolitiken skulle varit ”dubbelt så effektiv för att öka sysselsättningen i vårt land jämfört med den Socialdemokratiska”, får nog tas med en stor nypa/hink salt, då Alliansen som vanligt inte redovisar hela sanningen i sina påståenden, och ”saltet” behövs nog för Alliansen så dom inte halkar helt i diket i sitt svammel !!.

    Den stora skillnaden tycks mest ligga i det vanliga från Allianshåll, att 400 000 arbetslösa med låg ersättning i a-kassan lever i en fattigdom i Alliansens 2/3 Sverige som dom inte gjorde innan Alliansens tillträde, och förhoppningsvis slipper igen efter Alliansens frånträde 2014 då det är dags för en politik som ser till allas bästa !!.

    Slutligen så bör ”fakta” från Ekonomifakta behandlas med viss varsamhet, då om man med lite mer grundliga kontroller finner att denna ”fakta” är kraftigt vinklad/utvald eftersom Ekonomifakta.se ägs av Svenskt Näringsliv AB…..det är samma problem med Politikfakta.se som drivs av en Moderatbloggare – även han med sin egen tydligt vinklade agenda !!.
    Problemet med dessa ”faktasajter” är inte att dom driver sin sak, utan att dom utger sig att vara oberoende och neutrala i sin ”fakta”……lite som Alliansstatistiken i allmänhet alltså !!.

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Att sysselsättningen ökar är ett faktum. Att den ökar mer än under S-tiden är också sant. Att S förtidspensionerade ut människor från arbetskraftsutbudet minskade arbetslöshetssiffrorna. Alliansen har gjort tvärtom. Minskat antalet förtidspensionerade och därmed har arbetskraftsutbudet ökat mer än sysselsättningen . Därför är arbetslösheten i Sverige något högre än 2006 trots större ökningstakt av sysselsättningen. Där har lågkonjunkturen spelat in också.

      • JonasE

        Det kallas för bortförklaringar, och det tycks vara det enda ni har kvar i Alliansen !!.

        Att ni numera gömmer sjuka i Arbetslöshetsförsäkringen, är en mycket riktigt stor del av förklaringen till att ni hyfsat Sysselsättningsstatistiken och sänkt antalet förtidspensionerade, men är det egentligen bättre än tidigare ??.

        Utflödet till riktiga arbeten från gamla systemet med tidsbegränsad sjukersättning och samordning med AF, och Alliansens nya med utsparkning från sjukförsäkringen till AF:s sysselsättningsträsk – utflödet till riktiga arbeten är mer eller mindre det samma, skillnaden ligger mest i att ersättningarna är lägre numera, och det är där Alliansen ”hittat” mycket av sina pengar till skattesänkningar !!.

        De 140 000 som bara försvunnit ur systemen efter Alliansens Utförsäkringar – det som SNS kallar för ”utanför utanförskapet”, blev verkligen ett plus i Alliansens statistik, då ni slipper räkna in dessa i arbetslösheten, och det är ju i vanlig ordning så att det viktigaste för er i Alliansen är att det skall låta bra, men om det sen verkligen är det också – är mer ointressant !!.

        Så sammanfattningsvis så är Alliansens ”omsorg” för sjuka en fråga om att få loss pengar till sina skattesänkningar och inte en fråga om omsorg för sjuka enligt Cristina Husmark-Pehrsson själv !!.
        Sen att man även ”lyckats” hyfsa sysselsättningsstatistiken med denna ”omsorg” är bara ren bonus för Alliansen, men intet har blivit bättre för de sjuka !!.

        • Anders Sellström (inläggsförfattare)

          Ja du Jonas, att vrida på sakers förhållande för att man inte vill se sanningen är ju upp till dig. Så du tror man positivt kan frisera till siffrorna i sysselsättningsstatistiken genom att inte förtidspensionera folk på löpande band som S-regeringen gjorde under sin tid? Då har du inte läst på om hur det fungerar. Kanske en grundkurs i hur nämnare och täljare påverkar varandra är lösningen.

          Att det aldrig varit så liten andel i befolkningen i utanförskap (SCB) sedan 1990 försöker du bortförklara. Varje människa i utanförskap är en för mycket. Dock har vi minskat andelen sedan vi tog över. Du verkar vilja tillbaka till den tid då vänsterpolitik fick härja och bokstavligen drev ut människor till utanförskap.

          • JonasE

            Det jag belyser är var som egentligen skett, och var de sjuka eller de i utanförskap egentligen tog vägen efter Alliansens utförsäkringspolitik slog till, det du gör är att gömma dig bakom statistiken och blint påstå att allt blivit bra eller bättre än tidigare !!.

            Numera så finns ju en ny term ”utanför utanförskapet”, och det är ca 140 000 som är i denna situation, och var passar dom in i din statistik ??.

            Enligt AF :

            2% av de utförsäkrade har kommit i ett riktigt arbete, och jag tycks minnas att det var ungefär samma utflöde från den gamla tidsbegränsade sjukersättningen -så vad har då egentligen blivit bättre, förutom i delar av Allians statistiken då ??.

            En bra bit över 20% ( varierar lite över tid, men har aldrig varit under 22% ), har bara försvunnit ur systemet, och ingen tycks veta var dom nu är, men ni i Alliansen sitter nöjda med mindre sjuktal !!.

            För att inte glömma den stora ökningen av behovet för försörjningsstöd i dessa grupper, då Alliansens politik sparkat undan benen på dom, och att både sjuka och arbetslösa skall behöva söka försörjningsstöd tyder på ett systemhaveri från Allianshåll, men i Alliansens sitter man nöjda och gömmer sig i statistik !!.

            Alliansen såg på sjukförsäkringen som en kassako för sina skattesänkningar, och inte som något för de sjuka bästa, det är bekräftat !!.

            Att frisera sysselsättningsstatistiken är ju just precis vad Alliansen också håller på med men på ett annat sätt, och ni i Alliansen vägrar se vad som sker bakom era siffor, för ni sitter nöjda !!.

            Jag som är väl insatt i hur den gamla och nya sjukförsäkringen i praktiken fungerar, ser egentligen bara en skillnad mellan gamla och nya sjukförsäkringen, och det är lägre ersättningar i den nya !!.
            Samt att det verkar som om att de sjukande sjuktalen nu svänger upp igen, och Alliansens reformer/försämringar bara skjutit problemet på framtiden, men på intet sätt löst dom, då huvudproblemet i gamla sjukförsäkringen var bristen på rehabilitering inte en brist i utförsäkringar som Alliansens genomförde !!.

            Att man nu ”kan” räkna in de som tidigare hade tidsbegränsad sjukersättning till sysselsättningsstatistiken gör ingen större verklig skillnad för de som är i systemet, förutom att dom blivit fattigare och jagas runt i systemet hårdare -”försäkringskasseutlöst depression” är något som också dykt upp i Alliansens kölvatten !!.

            Faktum är att det enda positiva som skett för sjuka i sjukförsäkringen sedan Alliansens tillträde, är återgången till det gamla arbetsförmåge begreppet, men det måste man ju tacka oppositionen för, då dom bokstavligen tvingade regeringen till detta, för Alliansen satt som vanligt handfallna så fort det inte gäller en skattesänkning !!.

            Så det är rent av fegt att gömma sig bakom bara sysselsättningstatistik i detta, och vägra se vad som döljer sig bakom statistiken också, för vad är egentligen det viktigaste ?? – att det skall låta bra ??, eller också vara bra ??.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.