Fattigdomen sjunker

Man blir alltid glad när vi i Sverige kan visa på att fattigdomen i vårt land sjunker. Den är lägst i EU och den har fortsatt minskat sedan 2006.

Låg materiell standard

I denna graf mäter man låg materiell standard. Detta mått är lika för alla länder. Ett annat mått som brukar användas är relativ fattigdom. Det måttet mäter utifrån ett lands medianinkomst och hur stor andel av befolkningen som tjänar mindre än 50 % eller 60 % av medianinkomsten i det landet.

Eurostat mäter detta. Om man inte klarar av att betala för 4 av de 9 nedan punkterna ingår man i gruppen låg materiell standard.

 • att inte kunna betala oförutsedda utgifter
 • att inte ha råd med en veckas semester
 • att inte kunna erbjuda en måltid med kött/ fisk/ kyckling varannan dag
 • att inte ha råd att värma upp sin bostad
 • att inte kunna ha en tvättmaskin hemma,
 • eller en färg-TV,
 • eller en telefon,
 • eller en bil i hushållet
 • att sakna möjlighet att betala sina skulder.

 

4 kommentarer

 1. John

  Tja , var det inte i TV idag om att fattigpensionärerna blivit fler sen 2006 ? När ska du inse verkligheten ?

 2. JonasE

  Det bästa vore väl om dagens Sverige inte hade några problem med fattigdom, för på det ena mätsättet ser det ju hyfsat ut men på de andra ser det faktiskt illa ut, och istället för att bråka om sättet att mäta så borde man väl se till att inte skjuta iväg på vardera mätsättet, som det bevisligen gjort med den relativa fattigdomen under Allianspolitiken, och det faktiska ökandet av behoven för försörjningsstöd är knappast smickrande för Allianspolitiken !!.

 3. John

  Fattigpensionärerna har ökat till 205 000 sedan 2006 , Lögnhals förklara dig. KD är under 4% , tror du att ni är det för att folket är nöjd med eran politik ? Skrattretande läsa bloggen din .

 4. Bergis

  Men OECD hävdar ju att Sverige är det land där den relativa fattigdomen ökat mest de senaste decennierna. 1995 hade Sverige, med det här måttet, de minsta inkomstskillnaderna av alla OECD-länder. I den nya rapporten uppdateras statistiken till 2010 och då hamnar Sverige på fjortonde plats när länderna rangordnas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>