Fullmäktige i Umeå blir blåst

Under dagens kommunfullmäktige i Umeå behandlades kommunens bokslut för 2013. Det som tilldrog sig en kamp var frågan om en pensionsavsättning skulle ske eller inte av det överskott som tillkom 2013.

Vi kristdemokrater ville följa det beslut som kommunfullmäktige fattade så sent som för en månad sedan. Nämligen att överskott ska hanteras enligt ett regelverk kallat resultatutjämningsreserv. Att sätta av pengar till framtida pensionsutbetalningar är i sig en god tanke om det säkras att pengarna som avsätts också går till detta.

Nu framkom det att V och S tänker använda avsättningen till annat än pensioner när de ska lägga budget för 2015. De kommer medvetet att bryta fattat beslut i syfte att stärka sitt budgetförslag inför 2015.

Så har vi aldrig tidigare betett oss i ett kommunfullmäktige. Att ge sken av att ett fattat beslut ska gälla när S och V i praktiken dagen efter medvetet blåser kommunfullmäktige är en ren skandal. Att hållbarheten på mjölk är kort vet vi är sant. Att hållbarheten på bokslut i princip är väldigt långa vet vi också.

Att använda mjölkens hållbarhetstider på en kommuns bokslut är en dålig kombo.

4 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Varför förvånad? Alliansen ”blåstes” och du som gruppledare för KD då, också på bästa badläge, när ni inte drev på den demokratiska modellen att rösta om olika bästalägen (då hade nog Nolia vunnit, aldrig Nanna).

    KD:s gruppledare nu Veronica Kerr blåstes på större äventyrsbadytor i KF dec 2011 genom felräkning som VF avslöjade efteråt (plan.chef medgav att cafeterian räknades in). Sedan kom verkligheten, ytorna hade minskat från 1250 till 1060 kvm. Nu är de under 900 (med blåses upp i tabeller med korridorer som räknas in av badbolaget.

    Och nu har överytor ”blåsts in”, 3000 kvm (från 8300 till 11300) och 100 mkr dyrare och 5-6 mkr/år i drift. Men inte till äventyrsbad, dock en djupbassäng och två 50:a banor om 500 kvm. Men 2 500 kvm är inte underställd någon nämnd eller KF för motivering och beställning. De har dolts genom att P-husytor (1/3 i kostnad av badytor) minskat med 3000 kvm. Utan att KF fått veta något.

    Botten är nådd svarade du en gång mig om KD ska ändra sig. Nu är väl botten genomkörd, eller?

  2. Lars Gidlöf

    Hej

    En fråga, har du inte en hög riksdagslön som Ni politiker anser behövs för ert tunga jobb?

    Hur avlönas du då från kommunen? Gör du avdrag från rikdagsledamotslönen då du är i kommunfullmäktige?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.