Vinst eller förlust i välfärden

I en utmärkt artikel, skriven av Dan Olofsson i Sydsvenskan, beskriver han problematiken med att förbjuda vinster i välfärden. Läs den.

Om detta nu vore ett framgångsrecept, att förbjuda vinster i välfärden, varför då inte överföra detta recept till alla andra sektorer och branscher? Därför att vi då kommer att införs planekonomi i vårt samhälle. Den typ av ekonomi som där den prövats drivit fram fattigdom, miljöförstörelse och sämre kvalitet. Vinst är ett måste för framtida investeringar och sunt företagande.

Alla som funderar en liten stund kring den vänsterretorik som spelar på våra känslor i detta fall inser hur ologiskt allt blir. Om den vinst man nu vill förbjuda bland alternativa utförare på skolans-, sjukvårdens- och äldreomsorgens område skulle vara till hämsko för verksamheterna, borde ju kommunerna eller landstingen idag ha minskat sina kostnader med samma summa som vinsten bland de alternativa utförarna. Detta om vänsterns tes skulle stämma.

Alla mätningar tyder på lika bra kvalitetsutfall mellan kommunal och privat utförd verksamhet. Fördel dock för privata utförare när det gäller trivsel bland personalen.

Olika utförare av en verksamhet driver gemensamt på kvalitetsutvecklingen. Där det finns en viss konkurrens, inom satta ramar, är bra för alla. Där monopol får verka fördyrar, förslöar och på sikt faller kvaliteten i rask takt. Gå inte på vänsterretoriken. Välfärden är för viktig för det.

En kommentar

  1. Per A.

    Om privatisering och avreglering per automatik är så bra, varför inte privatisera Försvarmakten eller Polisen?

    Marknadslösningar fungerar dåligt där det inte råder rätt förhållanden.

    Om jag minns rätt från den ekonomiutbildning jag utsatts för, så är kännetecknas väl fungerande marknader av god tillgång på relevant information och av kunder med hög rörlighet. För vård-skola-omsorg så råder i princip motsatta förhållanden.
    Det är väldigt svårt att se vilken vårdcentral, skola eller äldrevårdsinrätting som faktiskt är bäst, eftersom mycket av den relevanta informationen på goda grunder är sekretessbelagd. Dessutom så har kunderna dålig rörlighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.