Naturligt blir onaturligt

Igår var jag med och debatterade i SVT:s ekonomidebatt. Det är något speciellt att stå med i direktsändning och vara på hugget. Alla 8 partiers representanter vill ju inget hellre än att ta så mycket utrymme som möjligt av den tid som finns till förfogande.

Men för mig utkristalliserades ett tydligt mönster. Alliansen håller ihop, vi kan leverera och vi gör det tillsammans. De röd-gröna hade definitivt inte samtalat ihop sig i förväg, åtminstone syntes inte det, och deras förslag spretade som vanligt.

Hur än vi vrider på saker och ting står kraftiga skattehöjningar som ska bäras av företagaren och företagen mot Alliansens linje om att underlätta för företagen att kunna anställa fler.

Vinster i företagen är det mest grundläggande i ekonomin för att vi ska kunna ha någon välfärd överhuvudtaget. Att detta naturliga nu av vänstern görs till något onaturligt, men bara i delar av välfärden, är det största hotet mot en bra skola, omsorg och sjukvård.

Vi behöver fler som investerar i vår välfärd, vi behöver fler som engagerar sig i vår välfärd och vi behöver fler som ser och möter behoven hos den enskilde, familjen eller den äldre. Valfriheten är här för att stanna. Självklart inom givna ramar och regler som ska gälla alla. Men det är människan som ska stå i centrum, inte systemen.

När vänsterpartierna ägnar sig åt konflikter mellan klasser, kön och grupper ägnar vi andra oss åt att bekämpa fattigdom. Därför har Sverige idag EU:s lägsta fattigdom. Vi har nästintill halverat fattigdomen i vårt land sedan 2006. Det måttet om något visar vems politik som fungerar i praktiken.

 

4 kommentarer

  1. Marianne R Johansson

    Sedan början av 90-talet har klassklyftorna ökat snabbast i Sverige, enligt OECD, och det har inte på något vis blivit bättre med Allians regeringen. De med inkomster i botten har inte fått någon nämnvärd förbättring, och de med inkomster i toppen drar stadigt ifrån!
    Kraftiga skattehöjningar som ska bäras av företagen står mot Alliansens underlättande för företagen så att de kan anställa fler!
    Med alla de stora bidrag och skattesänkningar ni givit till de rikaste och företagen här i Sverige, borde man faktiskt kunna fastställa att de verkligen givit arbete till fler, men det finns ju faktiskt inga entydiga bevis för att så skett! För mej handlar det om en politik där människan och dennes behov ställs i centrum, mot Alliansens girighet för de bäst välbeställda!

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Inkomstskillnaderna har under längre tid ökat i hela västvärlden. Det är inte bra för att hålla ihop ett land. Sedan 2006 har vi faktiskt bromsat upp den utvecklingen i Sverige så att den inte ökar mer. Vi har lägst inkomstspridning i hela EU. Endast Slovenien har lägre än oss. Men den ekonomiska nivån där är på en betydligt lägre nivå än vår. 85 % av den ökning i inkomstskillnader som skett i vårt land sedan mitten på 90-talet har skett före 2006. Alltså med en S-regering. Kom ihåg att vi i Sverige har lägst fattigdom i hela EU och att den har minskat sedan 2006 med nästan hälften.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.