Vuxna kan ju byta

Vuxna kan många gånger välja eller välja bort en arbetsplats. Men barn ska inte få välja skola enligt Vänsterpartiet. Vilken logik finns det i detta resonemang?

Idag resonerar vissa politiker att valfriheten av skola skulle vara ett problem för andra barn. Om det inte gick att välja skola skulle den helt plötsligt bli bättre för alla. Mycket märklig tes. Arbetsplatser skulle bli bättre om man bara tvångsrekryterade in några andra vuxna? Eller hindrade vissa från att söka annat arbete.

Vänsterpartierna gör som vanligt. Man fokuserar på helt fel saker.

Om felet är att vi inte har en bra ledning på en skola eller arbetsplats är det elevernas eller arbetarnas fel.

Om felet är att vi behöver minska fattigdomen fokuserar vänsterpartierna på att bekämpa rikedom istället för att bekämpa fattigdom.

Om felet är att vi har för dålig könsfördelning i bolagsstyrelserna fokuseras det på tvångskvotering istället för att fokusera på kompetensen.

Jag säger som jag brukar. Vänsterpartierna har fullt upp med att ställa klass mot klass, kön mot kön, grupper mot grupper och nu senast vinster mot välfärd, så det ser inte att under tiden levererar Alliansen politik det de just vill uppnå. Vi minskar fattigdomen, vi skapar mer resurser till välfärden, vi förkortar vårdköerna, vi ökar antalet vårdcentraler och apotek, vi låter ung som gammal välja utförare och därmed sätter vi människan i centrum inte systemen. Lägg därtill att det skapas jobb på löpande band.

 

4 kommentarer

  1. Patrik Hockum

    Valfrihet är ett bedrägligt begrepp och ni i Alliansen använder det också ofta på det sättet. Ni får det ofta att låta som om Ni står för valfrihet och de Rödgröna står för tvång och noll valfrihet. Vad det egentligen handlar om att man står för olika sorters valfrihet.

    Jag skulle t.ex. vilja kunna välja att uppgradera alla mina elektroniska apparater istället för att köpa ny så fort de går sönder. Vilket de gör oftare nuförtiden då kvaliteten generellt är sämre för att allting ska vara billigt och omsättningarna ska bli högre för tillverkarna. Jag ser dock inga politiska beslut som styr utvecklingen i den riktningen. Snarare tvärtom. Det ska bli ännu billigare och säljas ännu fler produktartiklar. Släng dem när de går sönder och köp en ny för det är billigare. Jag frågade mig runt vad det skulle kosta att byta skärm på min mobil. 1700 spänn. Billigare att köpa ny sa reparatören.

    Jag skulle också vilja lätt kunna välja hållbara produkter och tjänster men det är en veritabel djungel i koder och märkningar. Inga förslag till att underlätta den valfriheten då det skulle skada företagen som får högre kostnader. Pengar går före miljö och valfrihet.

    Jag skulle också vilja kunna välja att åka tåg istället för bil eller flyg. Rejäla subventioner för flyg och bil. Inte för tåget. De ska bära både sina och de två andra trafikslagens kostnader. Dessutom är underhållet och utbyggnaden av järnvägen inget som prioriteras i jämförelse med flyg och vägar. Främst handlar det inte om priset på tåget utan att man inte kan lita på det trafikslaget längre. Har jag en tid att passa och ett tajt s.k. livspussel så kan jag inte välja tåget. Återigen, försämrad valfrihet.

    Regeringen stödjer dessutom den största nedmonteringen av valfrihet i svensk och Europeisk historia i och med TTIP och ISDS. Det är illa redan idag men det kommer bli mycket värre. Man åsidosätter totalt den lilla konsumentmakt som finns för, ja vad egentligen, ökad handel säger man men stora starka multinationella företag ges ännu mer muskler och oss medborgare mindre valfrihet. För den stora maktkoncentrationen i näringslivet ger sämre valfrihet. Sämre konkurrens och färre kvaliteter att välja mellan.

    Så vad är egentligen valfrihet?

  2. Thomas B.

    Dra upp huvudet ur säcken så ser du att väldigt lite av det du säger stämmer. Vårdköerna är fortfarande ett problem och många får trots alla vårdgarantier vänta allt för länge.

    Antalet apotek har visserligen ökat men inget apotek tycks ha mediciner i lager. Alla tycks i stället leva på att sälja salvor, schampon, tandborstar och solkrämer.

    Är du sjuk och i behov av flera mediciner får du tyvärr räkna med att åtminstone besöka en handfull apotek innan du fått de mediciner du behöver. Är du då gammal och i behov av färdtjänst så blir det en dyr och krånglig historia. Men vad gör väl det när antalet apotek ökat?

    I teorin är det jättebra med valfrihet. I praktiken funkar det sämre.
    Att få välja den ena underbemannade utföraren över den andra är inte valfrihet.
    Fråga de elever som går i en skola som just gått i konkurs hur det känns att ha valt ”fel”.
    Är det valfrihet när en utförare som Attendo betalar 0kr i skatt?

  3. LenaAndersson

    Valfriheten ÖKAR ju ifall vi alla gemensamt, du och jag…, äger alla skolor/förskolor/vårdcentraler/äldreboenden eftersom det ju då är mycket enklare och mindre byråkratiskt… att fritt få välja exakt vilken skattefinansierad skola/förskola/vårdcentral/äldreboende medborgaren vill gå till! ”Valfrihet” kräver inte privat ägande, och variationen kan vara ännu större ifall personalen lokalt får stort självbestämmande över den egna verksamheten, olika pedagogik…! SkolPLIKTEN bör vara vårt gemensamma, samhällets, ansvar och bör inte överlåtas på privata företag och deras tillhörande företagssekretess vilket förhindrar total insyn i verksamheten!
    Elever/barn/sjuka/äldre är inte lämpliga att köpas/bytas/säljas eller ens lönsamhetsutvärderas på en vinstgirig marknad! Behoven ska styra oavsett kostnad! ”Konkurrens” fungerar inte då exempelvis dåliga skolor slås ut, eftersom INGEN skola får vara så dålig att eleverna inte garanteras att uppnå de kunskaper som motsvarar minst godkänt i alla ämnen! SkolPLIKTEN kräver att INGET barn ens ska riskera ”välja fel” skola, vilket alltså innebär att ingen skola ska tillåtas vara ”bättre”/”sämre” än någon annan skola vilket i sin tur omöjliggör ”konkurrens” mellan olika skolor! Detsamma gäller förskolor/vårdcentraler/äldreboenden! Ni inom Alliansen verkar tro att ”konkurrens”, att något alternativ måste vara sämre än något annat, krävs för att vi ska kunna ha ”valfrihet”!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.