Umeå kommun lånefinansierar budget

På måndag är det kommunfullmäktige i Umeå. Då ska budgeten för 2015 antas. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är nu inne i den ekonomiska benmärgen vad gäller kommunens ekonomi.

Dessa två partier har nu successivt bränt alla till buds stående medel. Efter deras 4 år tillsammans i Umeås styre har ekonomin havererat. Nu återstår enbart engångsintäkter att använda för att överhuvudtaget få en budget att gå ihop. I princip är underskottet i budgeten för 2015 ca 90 miljoner. Denna lucka hanterar man med att dels lösa upp en pensionsavsättning (den som ska hantera framtida pensioner för de anställda) och dels lånefinansiera via internförsäljning av en fastighet till Bostaden.

Att lånefinansiera för att få en budget att gå ihop är olagligt enligt kommunallagen. Men att via de kommunala bolagen indirekt lånefinansiera är inte olagligt men principen är densamma.

Bostaden tar ett lån av kommunens internbank och köper nuvarande stadsbilioteket av ett annat bolag i koncernen. Priset som Bostaden betalar för fastigheten överstiger det bokförda värdet så mycket att en reavinst på 70 miljoner uppstår. Den reavinsten används för att minska kommunens anslag till driften av kollektivtrafiken som ligger i bolagsform och vips…budgeten för kommunen går ihop. (Vad tycker Bostadens hyresgäster om det?)

Har det tillkommit några nya pengar till kommunen? Svar nej. Lånen och därmed skulderna ökar totalt för kommunen och bolagskoncernen används för att gömma undan lånefinansieringen av budgeten. Fiffigt för att rädda ansiktet på S och V som då slipper föreslå drastiska nedskärningar i välfärden i valtider. Problematiskt för kommunen som nu drar på sig mer skulder och skjuter de ekonomiska problemen på framtiden.

Är det S och V:s benmärgsekonomi som Umeåborna önskar se ytterligare 4 år?

En kommentar

  1. Urban Bengtson

    Intressant beskrivning av en Ebberöds bank-modell i Umeå kommun. Men när synas den värsta gökungen i boet, hur badhusytorna kan öka med 35 %, 3 000 kvm, och minska 3000, till bråkdelen i kostnad, av P-husytorna i Nannabad, utan beslut i ett KF? Och hur flyttas pengar här mellan de kommunala bolagen, INAB, UPAB och badbolaget?

    Politiken tar sig verkligen vatten över huvudet nu och snabbaste sättet att komma över ytan och sedan ta sig i land, på fast mark, är stopp av Nannabaddopp, sälja ut bygget, finns säkert privata aktörer som köper loss och gör om till annat bättre i centrum än bad/simning.

    Äventyrsbad kan spolas (finns i Holmsund och sommartid på Nydala, och Övik är nära) och 50:an byggas för under 100 mkr vid IKSU:s simhall. Då mer än halveras driften och 10-15 mkr/år sparas, kanske mer. Samt miljön inte förstörs lika mycket i centrum och trafikriskerna minskar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.