Rött styre = röda siffror i Umeå

Dagen efter budgetfullmäktige i Umeå kommun har min oro över den kommunala ekonomin bara ökat. Socialdemokraterna och Vänsterpartiets styre under de senaste 4 åren lämnar en hel del frågetecken efter sig. Det som är grunden för att kunna investera, satsa framåt och skapa en bra välfärd raseras i allt snabbare takt. Om man inte har koll på ekonomin och ser till att den vilar på stadig grund måste åtgärder snabbt sättas . Jag drev i debatten frågan om att kommunstyrelsen senast i januari skulle återkomma med en handlingsplan för att räta upp de ekonomiska missförhållandena som nu råder. Tyvärr avslog S och V detta yrkande.

Umeå kommun har tidigare antagit finansiella mål för ekonomin. Syftet är just det jag beskrev ovan. Dessa mål bryter man nu mot på alla punkter. Vi behöver vidta skarpa åtgärder i kommunen för att komma tillrätta med ekonomin.

Vissa talar om att högre skatt är lösningen. Ja men hjälper det Umeå? Redan idag tar Umeå ut en betydligt högre skatt än jämförbara kommuner av vår storlek (ca 2 skattekronor = ca 400 miljoner). Vi har också extra intäkter från vårt ägande av Stornorrfors ca 100 miljoner) som inte andra har. Lägg därtill att vi i budgeten för 2015 nu även använder engångspengar på i storleksordningen 90 miljoner kronor (tar av avsatta pensionsmedel samt lånefinansiering via Bostaden).

Skulle allt detta mätas i skatt tar Umeå kommuns styre S och V ut drygt 3 kronor högre skatt av sina Umeåbor än exempelvis Linköpings kommun (Alliansstyre) gör av sina.

Redan idag är skatten betydlig högre i Umeå och ändå klarar man inte av att hålla en ekonomi i balans. Är det så vi vill fortsätta ha det? Rött styre följs nu av röda siffror i Umeå kommuns ekonomi. Rätta till detta problem i valet 14 september.

 

 

5 kommentarer

  1. Christer Jilder

    Anders
    Vad skulle ni då göra för att rätta till det som du beskriver som fel i ekonomin? Alliansens budget var ju i stort en kopia på S och V budget.

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Vi (Alliansen) ville att KS återkommer till KF i januari med en plan om hur kommunens finasiella mål ska kunna uppfyllas 20016 och 2017. Det fick vi avslag på av V och S.

  2. rundvikarn

    År 2006 gick Sverige + 80 miljarder.
    Hittills i år (varierar lite beroende på källa) ungefär -50 miljarder .

    Det kan man kalla röda siffror .

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Statens roll i en högkonjunktur är att gå med överskott för att kunna stimulera i en lågkonjunktur. Detta för att kommuner och landsting inte ska behöva dra åt svångremmarna vid konjunkturförändringar. Trots det är statsskulden lägre idag än den var 2006.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.