Dammet lägger sig

Min första blogg efter valet. Konstaterar att norra Sverige blev rödare och brunare. För en politiker som tror på människors förmåga att själv välja, som litar på människors förmåga att ta ansvar, som anser att människor även måste förstå sina skyldigheter och inte bara se sina rättigheter i samhället blev detta val en besvikelse. När norra Sverige blir rödare och brunare blir vi också enfaldigare. Det är min fullaste övertygelse.

Vi tappar riksdagsrepresentation från Västerbotten. Vi går från 11 mandat till 10. Bland dessa 10 finns en Sverigedemokrat. Hon kommer inte från Västerbotten. Bland dessa tio finns också en som numera bor på Östermalm i Stockholm, Sjöstedt (v).

Summa sumarum har vi idag bara 8 ledamöter som bor i Västerbotten och representerar länet i riksdagen. Det är inte alls bra. Det gynnar inte Västerbotten överhuvudtaget. Att KD, FP och M förlorade sina mandat är i sig tråkigt och för våra partier tufft. Det tillhör dock spelets regler. Men att väljarna i länet inte insett vidden av att Västerbotten tappar representation är allvarligare.

När väljarna sagt sitt är det bara att gilla läget. Så är det. Men som väljare följer också ett ansvar. Att vi från norra delen av landet sakta dräneras på riksdagsledamöter är mycket bekymmersamt. Något att fundera på tills nästa val som hålls 2018.

6 kommentarer

  1. Erik

    Jag hoppas att du skrev fel när du säger att SDs politiker inte kommer från Västerbotten. Det gör inte jag heller förvisso men jag har bott här i Västerbotten i 15 år. Är jag inte västerbottning då? Eller måste man vara född här i Västerbotten för att kunna representera länet och för att kunna gå under epitetet västerbottning?

  2. Anders Giunti

    När jag nu tog tillvara min frihet att välja själv så var det alltså inte heller riktigt bra. Noterade att Edward Riedl hade bloggat på samma tema; väljare som inte förstår sitt eget bästa.

    Vi får väl hoppas att vi som inte valde rätt den här gången bättre förstår vad som är bra för oss 2018.

  3. Leif

    Som vanligt med borgare. Inget eget ansvar, alltid någon annan ansvar. Er politik dög inte, för många for illa av den och ni är nu utslängda. Det är ingen annan än ert ansvar.

  4. lf

    Har du i din övertygelse insett att väljare i Norrland är enfaldigare.Har du någonsin tänkt att er politik inte gillas av väljarna.
    Nä,nä varför skall vi drags med dessa enfaldiga norrlänningar.

  5. JonasE

    Den representation för Västerbotten som kommit från Allianspartierna är inte mycket att hänga i julgranen…………Allianspolitiken har ju bara gjort det än värre för oss här uppe.

  6. lf

    Så säger en fd. riksdagsman.Där partiet knappt kom över 4 procents gränsen
    Att påstå som de som röstade på vänstersidan i Norrland är dummare och enfaldigare är att klappa vanligt folk rakt i ansiktet.
    Men jag förstår att du är besviken men att det skall gå ut över vanligt folk gör mig bekymrad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.