Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Integrationen av invandrare.

Innan jag i mitt inlägg beskriver hur jag ser på integrationen av invandrare, framför allt de nyanlända, men även de som redan finns i vårt land behöver jag slå fast kriterierna som jag grundar mina synpunkter på.

  • Sverige behöver invandring och arbetskraftsinvandring för att klara de framtida stora pensionsavgångarna.
  • Sverige har som rik och välmående nation likt alla andra välmående nationer en skyldighet att ta emot flyktingar och invandrare.
  • Människans fortlevnad gynnas av en framtid där människor med olika ursprung ingår förhållanden och mixar sina gener med varandra. 
  • Lärandet gynnas av invandring liksom förståelsen för varför människor ur andra kulturer tycker och tänker på ett annorlunda sätt än det traditionellt svenska. Sverige som nation kommer att tjäna på, och utvecklas, om vi har detta lärande som mål. All kunskap är god kunskap.

På dessa insikter och påståenden kommer jag nu att bygga mitt inlägg och min syn på invandringspolitiken.

Jag tror inte att någon, varken kan eller vill protestera när jag påstår att Sverige behöver fler invandrare för att klara av att parera framtidens stora pensionsavgångar. Vi behöver arbetskraft av skiftande slag, både de med hög specialiserad utbildning likväl som de med lägre utbildning.

Dessutom är det så att Sverige utan invandring kommer att ha en krympande befolkning, och om inget görs kommer vi att nå ett läge där arbetskraften inte räcker till. Det blir således omöjligt att klara välfärden och den svenska industrin.

Ovanpå detta föder invandrare av tradition fler barn än svenska föräldrar vilket även det är positivt för vårt land.

Om vi tittar tillbaka på 60- och 70-talet så hade Sverige en massiv arbetskraftsinvandring från framför allt Finland och delar av Öst och Syd Europa. Denna invandring var nödvändig för att klara av produktionen i den svenska industrin och således Sveriges långsiktiga ekonomiska utveckling.

Jag vill påstå att samma sak gäller idag! Om Sverige som nation ska fortsätta att utvecklas, om vi vill öka export inkomsterna och utveckla den svenska industrin behövs fler arbetare i densamma. Utan arbetskraft ingen utveckling.

På 60- och 70-talet invandrade människor hit och började arbeta från dag 1, detta utan att vare sig prata det svenska språket eller fullt ut förstå den svenska kulturen. Företagen hade mentorer/tolkar som på olika sätt hjälpte den nyanlända arbetskraften till rätta, visade dem hur arbetet skulle utföras etc. Jämsides med sitt arbete fick de sedan undervisning i det svenska språket. I och med att de arbetade med svenskar och omgavs av svenska som språk på sin arbetsplats lärde de sig dessutom svenska mycket fortare än vad som är fallet idag.

Jag både vågar och vill påstå att samma modell skulle fungera även i dagens Sverige.

Från vilket land en människa kommer spelar ingen roll när det kommer till möjligheterna att lära sig ett jobb och det svenska språket. Om dessa människor har utbildning sedan tidigare eller inte spelar självfallet roll, men vi får aldrig glömma att vi som rik och välmående nation har en av kärlek och solidaritet påtvingad skyldighet att hjälpa och ta hand om de som är sämre lottade än oss.

Låt oss därför arbeta fram en modell där alla nyanlända invandrare i arbetsför ålder sätts i arbete kombinerat med utbildning så snart de kommer till vårt land. Detta går att lösa genom att staten gör avtal med företag, kommuner och andra institutioner om att ta emot invandrare på sina respektive arbetsplatser.

Den modell jag tänker mig är att staten ersätter företagen för de eventuella merkostnader de drabbas av genom att ta emot invandrare likväl som att staten självfallet bär alla kostnader för de mentorer/tolkar som företagen behöver tillhandahålla. Företagen ska självfallet inte få arbetskraften helt gratis men man kan tänka sig en modell där företagen successivt betalar en allt större del av lönen i takt med att invandrarna lär sig arbetet och det svenska språket.

Förutom svenska språket så ska utbildningen även innehålla utbildning om svensk kultur, hur det svenska kynnet historiskt tillkommit, och varför vi som svenskar i dagens Sverige  ser på saker på det sätt vi gör. Även denna inlärning förenklas i och med att vår invandrare arbetar jämsides med svenskar och från dem kan lära sig den svenska livsstilen.

Även genetiskt ser jag stora fördelar med att blanda människor av olika ursprung med varandra. Jag är av den uppfattningen att när människor, som av tradition står långt från varandra genetiskt, mixar sina gener så kommer eventuella genetiska svagheter och defekter att korrigeras.

När det gäller födelsetalen så behöver Sverige fler barn inte färre. Att som idag ha knappt 2 barn per äktenskap/förhållande funkar inte, vi måste öka på födelsetalen för att hålla jämna steg med omvärlden och inte hamna på efterkälken. Om vi inte ökar födelsetalen kommer vi över tid att degraderas vad gäller industriell och ekonomisk utveckling.

Avslutningsvis vill jag berätta om mina egna erfarenheter vad gäller lärande om och av människor med annan kulturell bakgrund än den egna.

Författaren har haft förmånen att under en lång rad år både bo och arbeta i andra länder, detta för utländska arbetsgivare. Jag är dessutom gift med en underbar hustru av kamerunskt ursprung.

Både familjelivet, ett familjeliv där vi lever man och hustru som varandras jämlikar är berikande. Inte minst tankarna och idéerna om vad familjeliv innebär. Våra samlade kunskaper och det faktum att vi kommer från olika bakgrund är en styrka snarare än en svaghet i vårt förhållande och något som hjälpt oss att utvecklas både i Sverige och internationellt.

Alla mina år utomlands har dessutom lärt mig att det svenska sättet att tycka och tänka inte alltid är rätt. Om man är ödmjuk och öppen och villig att lära av andra nationaliteter kommer man att finna att man själv utvecklas som individ. Man kommer till nya insikter, insikter som man sedan kan dra nytta av både i arbetslivet och det privata livet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.