Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Mer statliga pengar till idrott en god investering för det svenska samhället.

Jag har tidigare på denna plats påpekat att med mer idrott, både i skolan och på fritiden är en långsiktigt god investering för Sverige då det utmynnar i bland annat bättre folkhälsa framgent.

Ännu mer stärkt i denna min övertygelse blir jag när jag hör Riksidrottsförbundets Karin Mattson-Weijber i radion uttrycka sin stora besvikelse över att inget av de politiska partierna har med en ökning av anslagen till idrott i sina valmanifest och agendor för den kommande mandatperioden.

I mitt tidigare inlägg har jag dessutom framfört ståndpunkten att idrott i dagens Sverige kommit att bli en klassfråga. Denna utveckling startade för länge sedan men har accelererat ordentligt under Alliansens 8 år vid makten.

För föräldrar med idrottande barn räcker det inte längre med att betala medlemsavgiften till idrottsföreningen och skaffa den utrustning som behövs för barnets idrottande. Ovanpå detta har det kommit många betungande utgifter i form av träningsavgift, avgift för tävlingar, avgift för hyra av anläggningar mm. Alla dessa extra pålagor utgör i den flesta fall flera tusen kronor per barn/år och är den direkta orsaken till att föräldrar med låga inkomster inte har råd att låta sina barn idrotta.

Detta kan inte fortgå längre! Vi måste tillbaka till ett Sverige där alla kan idrotta på lika villkor vilket i sig innebär att staten och kommunerna via skattemedel måste bidra med mera pengar till idrotten.

Till att börja med bör alla avgifter slopas för hyror av idrottsanläggningar vad gäller ungdomsidrott, därutöver bör aktivitetsbidragen höjas kraftigt.

Idrott är, och har alltid varit, både hälsofrämjande och karaktärsdanande.  Många är vi som genom idrotten lärt oss hur föreningslivet och demokrati fungerar i verkligheten, vikten av samarbete för att bygga laget etc.

Jag vädjar därför till alla politiska partier, och framför allt till de röd/gröna att ta sitt ansvar och satsa mer pengar på idrotten.

Låt oss göra Umeå till en föregångs kommun på området, en kommun där alla kan idrotta oavsett social klasstillhörighet. Det vinner inte minst folkhälsan på, och jag ärt 100% säker på att kommunen över tid med ränta tjänar igen alla satsade pengar i form av bättre hälsa och mindre sjukvårdsbehov bland kommunens invånare.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.