Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ett stopp för skatteplanering ger en rättvisare värld.

Som en uppföljning till gårdagens inlägg om hur vi gör jorden till en fredligare och bättre plats att leva på kommer här receptet för en av de första åtgärder vi måste genomföra för att nå detta mål.

De av er som brukar följa mig här på bloggen vet att jag spenderade ca 25 år i den Internationella Bank & Finansindustrin. Mitt arbete som Private Banker med Schweizisk bas bestod i att dagligdags hjälpa världens företagare med laglig avancerad skatteplanering. Något jag för övrigt gjorde med oerhört stor framgång.

Det finns ju som bekant ett gammalt ordspråk som lyder ” När djävulen blir gammal blir han religiös” och det är just detta jag blivit när jag nu har bra distans till det som tidigare var mitt dagliga arbete.

Med tiden har jag insett hur grovt omoraliskt det jag arbetade med faktiskt är, även om företeelsen i sig är helt laglig.

Skatteplanering är en av de mest kontraproduktiva aktiviteter som äger rum på vår jord. De enda vinnarna är den som skatteplanerar samt de konsulter och bankirer som bistår med konton och råd för hur man ska göra för att minimera, eller helt trolla bort all skatt utan att begå lagbrott. Förlorarna är världens finansdepartement som får mindre skatteintäkter, och världens medborgare som i och med detta går miste om den välfärd dessa skatteintäkter kunnat skapa

Sålunda måste en av de första åtgärder vi genomför om vi vill uppnå en mer rättvis fördelning av världens tillgångar bli att aktivt angripa detta fenomen.

Eftersom jag arbetat med skatteplanering aktivt under många år vet jag att lösningen för att få stopp på det är lika enkel som effektiv.

Allt vi behöver göra är att skrota alla gamla dubbelbeskattningsavtal som fungerar som motor i all skatteplanering, och ersätta dessa med moderna vattentäta dubbelbeskattningsavtal som gör skatteplanering helt verkningslös.

Där de nu existerande dubbelbeskattningsavtalen av gammal typ medger en generös flytt av skattskyldighet till annan jurisdiktion (läs land) ger den nya typen inga sådana möjligheter.

Åtgärden jag åsyftar är därför att byta ut alla ”gamla” dubbelbeskattningsavtal till den ”nya” typen av dubbelbeskattningsavtal, dessutom med följande tillägg i avtalstexten:

  • Att nedsättning av skatten i det land i vilken inkomsten genererats bara medges med lika mycket som man kan bevisa att man redan erlagt i skatt i annat land som omfattas av avtalet.
  • Att Ränteavdrag bara kan göras mot uppvisande av erlagd räntebetalning till erkänt utlånings institut registrerat som bank. Och då bara i utlånings institut som finns i samma land som det i vilket inkomsten intjänats. Således stoppas möjligheten att låna i ett land och dra av räntan i ett annat land.
  • Att införa ett totalt stopp för royalty och franchise avgifter om huvudägaren till det bolag som erhåller royalty- eller franchise-avgiften till mer än 20 % har samma ägare som det betalande bolaget.

Tiden är inne för detta och jag är fullt ut övertygad om att vi kan få resten av Europa med oss.

EU, dess medlemsländer och dess medborgare brottas alla med samma problem.

  • Stora underskott i de nationella stadsfinanserna.
  • Höga arbetslöshetstal.
  • Minskade skatteintäkter.
  • Ökad invandring.

Med dessa åtgärder införda i EU och resten av världen har vi tagit ett första avgörande steg mot att fördela världens rikedomar mer solidariskt. Ett anammande av mina ideer innebär att världens regeringar får väsentligt större skatteintäkter. Pengar de sedan kan använda för att bygga välfärd och sociala trygghetssystem.

Som vanligt avslutar jag med min devis och måttstock för ett bra liv:

” Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut du fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.