Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Framtidens immigrationspolitik för Sverige och EU – En arbetsmodell signerad Anders.

Det både spännande och en bit oroande att sitta och läsa hur de olika politiska partierna nu gör allt de kan för att göra sin röst hörd vad gäller immigrationspolitiken. Allt eftersom dagarna går försöker de övertrumfa varandra och komma med nya lösningar på ett område där politiken helt misslyckats tidigare.

Jag har i en rad blogginlägg, senast den 3 januari 2015 belyst just avsaknaden av fungerande immigrationspolitik, och vikten av att vi alla tar vårt ansvar och erkänner att vi misslyckats med att bygga en human och väl fungerande politik vad gäller immigrationsfrågor.

Just detta misslyckande är den ”häst” SD ridit på under lång tid. Just avsaknaden av debatt på området har givit dem någon slags ensamrätt till frågan, något som givit ökande väljarsympatier. Därför är det hög tid att vi i de sedan länge etablerade politiska partierna sätter ner foten och debatterar frågan hett och livligt.

Dessutom måste jag tillstå att det värmer inombords när de politiska partierna nu nästan ordagrant använder sig av de förslag för en väl fungerande immigrationspolitik som jag listat i tidigare inlägg.

Dessa förslag bygger på sunt förnuft, kärlek, solidaritet och insikten om alla människors lika värde. Dessutom tror jag att mina år med boende och arbete utanför Sveriges givit mig en bra förståelse för hur människor som kommer från andra delar av världen tycker och tänker.

Därför gläds jag nu åt att alla politiska partier från vänster till höger äntligen vågar lyfta upp frågan och debattera densamma. Slutresultatet kommer att bli bra, och jag är säker på att vi tillsammans via breda politiska uppgörelser kommer att lyckas med att bygga en effektiv och väl fungerande immigrationspolitik för framtiden. En Immigrationspolitik som sedan kan stå som modell för resten av världen.

Det ligger ett stort mått av sanning i de ord som Michael Jackson brukade sjunga i sin sång: ”If you are dreaming of changing the world you should start with the man in the mirror”. En klokskap vi måste ta till oss och bygga vårt agerande utifrån.

Det är hög tid att vi alla slutar klassificera människor utifrån religion och etnisk härkomst, och istället en gång för alla slå fast att Sverige inte ska sluta ta emot flyktingar och övriga immigranter. Immigranter är en resurs som rätt utnyttjad kommer att bidra till Sveriges framtida välstånd.

Vi bör dessutom använda vårt kunnande och vårt inflytande nationellt, likväl som inom EU, för att skapa en human och väl fungerande politik på området.

Med krig, misär och elände runt om i vår värld är det för mig en självklarhet att de länder som har fred och ordning ska öppna sina portar och välkomna de som flyr undan krig och förtryck. Detta om något handlar om att vara kärleksfull och solidarisk mot våra medmänniskor.

Nedanstående lista i punktform har jag kopierat från tidigare blogginlägg, och listan är min syn på vilka åtgärder som måste till för att skapa en väl fungerande immigrationspolitik. Tilläggas ska att synpunkterna är mina privata och att de på inget sätt speglar en officiell partilinje, i vilket fall inte ännu. Dock kommer jag internt inom partiet att driva mina synpunkter för att föra debatten framåt.

  • Se till att staten är huvudman för alla flykting och asylmottagningar, och att de som kommer som asylsökande placeras ut i hela Sverige utan möjlighet till kommunala veton.
  • Utplacering ska ske i alla landets kommuner, och i samma proportioner procentuellt som varje kommun utgör av det totala befolkningsunderlaget. Det ska vara huvudmannen, och inte som nu de som kommer som ska bestämma i vilken kommun de ska beredas plats i.
  • Skolgång från dag 1 för alla barn som kommer, detta oavsett om de kommer ensamma eller med sina föräldrar.
  • Skolgång och arbete parallellt från dag 1 för alla över 18 års ålder för att säkerställa en snabb inlärning av språket och samtidigt slussa in dem i arbetslivet.
  • Snabb utvärdering och evaluation av  den asylsökandes betyg, meriter och tidigare arbetslivserfarenhet för att på effektivaste sätt kunna placera dem i den typ av arbete som ligger närmast meriter och tidigare erfarenhet.
  • Krav på att alla som kommer inom en tid av maximum 36 månader ska lära sig svenska språket upp till en nivå som gör att de har en möjlighet att klara sig själva.
  • Kravuppfyllelsen säkerställs genom muntlig och skriftlig examination. För de som inte klarar att möta kraven ska finnas en möjlighet att repetera testet inom en tid av 6 månader. Klarar den asylsökande inte av att möta dessa krav bör de, om inte speciella skäl föreligger, skickas tillbaka till sina hemländer.
  • Arbete och arbetsträning ska ske ute i det reguljära arbetslivet, och de kostnader som uppstår ska täckas av staten, dvs de får lön i stället för bidrag. På samma sätt ska arbetsgivarna hos vilka de praktiserar, efter fullgjord utbildning, kunna anställa dem med lönebidrag som stegvis trappas ner likt de former som råder på arbetsmarknaden idag.
  • Ett lagstadgat krav att alla arbetsgivare ska ha en sammansättning av sin arbetskraft som motsvarar sammansättningen av befolkningen i riket. Detta innebär att man har jämställdhet på alla områden. Således har man procentuellt lika många invandrare som de utgör procentandel av rikets befolkning, lika många män som kvinnor etc.

Utöver ovanstående är det ett MÅSTE att Sverige driver kampanj om, och skapar opinion för ett flyktingmottagande på lika villkor. Det jag avser är att alla EU’s medlemsländer solidariskt ska ta emot flyktingar i proportion till hur stor andel de utgör av EU’s totala befolkningsunderlag.

Över tid bör vi dessutom verka för att flyktingmottagandet och villkoren för flyktingar ser lika dant ut i alla EU’s medlemsstater. Det ska vara samma villkor och samma regelverk oavsett vilket land som tar emot.

Ett proportionellt flyktingmottagande inom EU är en fråga om solidaritet mellan EU’s medlemsländer. En solidarisk fördelning av kostnaderna för att hantera flyktingmottagandet på ett rättvist sätt mellan medlemsländerna är precis det som behövs i en modern världsordning.

Gör vi på detta sätt är jag rätt säker på att debatten om flyktingmottagande dör i de flesta länder, samt att vi med en fungerande immigrationspolitik inom Sverige och EU kan stoppa tillväxten för, och över tid helt eliminera de politiska partier som ser som sin enda uppgift att klassificera och värdera människor efter etnisk och religiös härkomst.

Denna fråga kan inte vänta, den måste behandlas med högsta prioritet, både i Sverige och inom EU. Alla fördröjningar vad gäller tillskapandet av en väl fungerande immigrationspolitik leder endast och allena till ökad rasism och ökad främlingsfientlighet.

Vi måste alla inse att alla människor är lika mycket värda, och att vår jord tillhör alla dess invånare!

Som vanligt avslutar jag med min devis:

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.