Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nu är det vetenskapligt bevisat – Anders har haft rätt hela tiden!

Jag blev både rörd och glad, men framför allt stolt över att nu få vetenskapliga belägg för att mina teorier och synpunkter när det gäller skatt och beskattning är rätt.

I gårdagens Skavlan hade han en Professor i Ekonomi vid namn Thomas Piketty som gäst. Nämnde Piketty har skrivit en bok som heter ”Kapitalet inder det 21:a århundradet”. I boken som bygger på hans forskning om de ekonomiska klyftor som råder och rått allt sedan 1700 – talet kommer han fram till samma slutsats som jag. Forskningen som ligger till grund för boken är bred och djup och bygger på material från 20 länder.

Vad har denne Piketty då kommit till för resultat?

  • Att det genom hela tidsrymden som forskningen avhandlar alltid varit så att den rikaste 1 procenten av världens befolkning kontrollerar och äger 60 % av jordens totala tillgångar.
  • Att de fattigaste 50 % av jordens befolkning bara äger och kontrollerar 2 % av jordens tillgångar.
  • Att både 1:a och 2:a världskriget kan tillskrivas girighet och makt, dvs. en önskan om ekonomisk kontroll.
  • Att Sverige utgör ett gott exempel på hur denna skevhet inom ekonomin kan korrigeras. Under vårt Socialdemokratiska styre hela vägen från 1920 – talet fram till mitten av 1980 – talet korrigerade vi med framgång många av dessa skevheter. Detta genom att bygga en stark offentlig sektor, men framför allt genom ett progressivt och rättvist skattesystem som byggde på att den som har mycket eller tjänar mycket, eller dessa 2 i kombination, ska betala mer skatt än den som tjänar lite.
  • Att nuvarande situation med accelererande skevheter i ekonomin riskerar att framkalla ett 3:e världskrig.
  • Att avskaffandet av förmögenhets och arvsskatten tillsammans med sänkningen av skatten för de redan rika innebär att den fattiga delen av befolkningen måste beskattas högre om vi vill bibehålla dagens välfärdsnivåer.
  • Att en minskande medelklass på sikt hotar företagens överlevnad i och med att kundbasen minskar.

Listan kan göras bra mycket längre, dock känns det bra att på punkt efter punkt få bekräftat att det jag påtalat och skrivit om hela tiden varit ”spot on” och helt RÄTT.

Vidare påtalar Piketty att det utgör ett stort problem, både nu och framgent, då det blivit så att Sverige och de Nordiska länderna som tidigare var ledande vad gällde skattesystem, genom skattereformer nu avskaffat eller har mycket låga förmögenhets och arvsskatter. Allt sedan dessa avskaffades har dessutom Alliansens jobbskatteavdrag och övriga skatte sänkande dessutom spätt på problemen ännu mer.

Att helt ta bort dessa skatter och sätta skattesatsen till 0 % är både fel och i allra högsta grad orättvist enligt honom. I realiteten innebär det faktiska att, vi om vi tittar på den totala beskattningen i samhället, dvs. hur mycket skatt man betalar procentuellt om underlaget utgörs av lön, förmögenhet och övriga tillgångar bara gynnat de som redan är förmögna. Allt som gjorts har varit till deras fördel.

Hur detta kunnat bli möjligt i Sverige och Norden när andra mer konservativa länder likt USA, England och Tyskland fortfarande har arvs och förmögenhetsskatt är för honom en gåta, detsamma gäller för övrigt för mig. I dessa länder är t.ex arvskatten på större arv fortfarande i spannet 35 – 40 % av beloppet.

Hos oss är det i själva verket är det så att de som har mycket totalt sett fått stora skattesänkningar, emedan det för de allra flesta inneburit skattehöjningar. Detta om något späder i rask takt på de orättvisor och den snedfördelning som råder i samhället.

Precis detta har jag påtalat många gånger i min blogg.

Dessutom slår han precis som jag fast att företag och företagares möjlighet att skatteplanera är FEL och något som på sikt hotar hela vårt samhälles existens.

Därför säger jag till er partikamrater och medborgare:

Låt oss med omedelbar verkan börja driva traditionell och väl fungerande Socialdemokratisk politik. Politik som i allt den gör värnar solidariteten, kärleken och alla människors lika värde. Thomas Piketty har genom sin forskning slagit fast att traditionell Socialdemokratisk är lösningen på problemen inom ekonomin. 

Dessutom är den på inget sätt gammaldags eller omodern. Allt vi behöver göra för att få gehör från de breda massorna är att med liknelser folk kan förstå förklara varför traditionell Socialdemokratisk politik är vägen framåt.

Som första åtgärder bör vi därför se till att återinföra förmögenhetsskatten, dessutom ska arvsskatten återinföras på arv överstigande 2 miljoner kronor. Därefter måste vi revidera och bygga ett skattesystem som i alla lägen ser till att beskattningen tas ut på en kombination av lön, utdelning, förmögenhet och övriga tillgångar. Dessutom måste vi se till att den blir lika för alla.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.