Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ja du – Anders Ågren!

I sina bloggar kastar Anders Ågren och Lennart Holmlund ”skit” på varandra vad gäller de höga sjukskrivningstalen inom Umeå Kommun. Dessutom handlar inläggen om varför problemen uppstått och vad man kan göra för att lösa dem.

Som Socialdemokrat är det därför naturligt att jag ställer mig på Lennart Holmlunds sida, dock vill jag hjälpa bägge dessa herrar likväl som deras läsare och själsfränder på traven genom att uttrycka viktiga fakta som bägge utelämnat i sitt bloggande.

Mina herrar! Låt oss därför ta detta från början och titta på varför situationen ser ut som den gör vad gäller sjukskrivningarna bland kommunens anställda:

  • Hur och varför har de uppstått?
  • Vad kan vi göra för att lösa problemet?

Därför vill jag inledningsvis säga följande till Anders Ågren: Det är både direkt och indirekt så att det är DU och DINA kompisar inom Alliansen som sett till att det ser ut som det gör vad gäller sjuktalen inom Umeå Kommun.

Till att börja med har ni till och över vansinnets gräns, tvärt emot all forskning och vetenskap drivit Arbetslinjen. En ide som till alla delar späder på problemen ”BIG TIME”.

Till att börja med bygger arbetslinjen på en redan i grunden omöjlig ekvation, en ekvation som ser ut enligt nedan:

Färre medarbetare + Högre produktion + Mer stress + Högre arbetsbelastning + Högre vinster = ARBETSLINJEN

Denna arbetslinje har bland mycket annat gjort följande:

  • Skickat sjuka människor rakt in i arbetslöshet och socialbidragsberoende.
  • Ytterligare spätt på snedfördelningen av ägande och kontroll över landets totala tillgångar.
  • Förstört och näst intill utplånat A-kassan.
  • Gjort om sjukförsäkringen så till den milda grad att den nu gör människor sjukare än de var innan de blev sjukskrivna.
  • Sett till att arbetslinjen effektivt gör tidigare statliga kostnader till kommunala kostnader.

Just det faktum att du och dina kompisar i den Alliansledda regeringen sett till att landets kommuner drabbats av kraftigt ökade kostnader är huvudorsaken till den uppkomna situationen.

Genom att flytta ansvaret för de sjuka och deras ersättningar från staten till kommunen i och med att de när de ramlar ut ur sjukförsäkringssystemet har inneburit en stor ekonomisk börda för alla landets kommuner.

Hur Anders Ågren kan tro att landets kommuner, inklusive Umeå  kommun, med ökade kostnader orsakade av en Alliansledd regering ska kunna lägga mer pengar och resurser på rehabilitering och åtgärder för att minska sjukskrivningar när kostnadsmassan för landets kommuner genom hans partikamrater försorg ökat, detta utan att deras intäktsmassa ökat i samma takt är för mig en gåta.

Dessutom, Intraprenader, entreprenader, och konkurrensutsättning är inte lösningen om nu någon till äventyrs trodde detta.

Inte minst Återkommunaliseringen av offentliga verksamheter i andra länder visar att denna väg är fel. Dessutom sker denna återkommunalisering i länder som började privatisera och konkurrensutsätta verksamhet långt före oss.

Problemet är inte att de anställda inom kommunen saknar inflytande över sitt arbete. Problemet är snarare att Anders Ågren och hans kompisar i Alliansregeringen under 8 år effektivt sett till att kommunerna dränerats på resurser detta genom att göra tidigare statliga kostnader till kommunala kostnader.

Dessutom har Alliansregeringens förändringar inom systemen för de kommunala utjämningssystemen effektivt sett till att kommuner som vår missgynnats till förmån för rika kommuner med höga genomsnittliga inkomster bland sina medborgare.

Därför vänner av ordning, för att komma till rätta med detta krävs följande åtgärder:

  • Traditionell Socialdemokratisk politik byggd på solidaritet och den demokratiska socialismens principer.
  • En politik som återställer balansen mellan offentligt och privat ägande
  • Ett skattesystem som beskattar efter tillgångsmassa och inte ensidigt efter inkomst.
  • En återgång där statliga utgifter ånyo blir statliga utgifter.
  • Ett snart införande av ett solidariskt skatteutjämningssystem som ser till att de kommuner som behöver får mer tillgångar och ökade resurser = ett solidariskt ansvar för hela vårt land.

Då, och först då Anders Ågren kan vi på allvar bota det verkliga problemet!

Problemet stavas för få anställda inom kommunen! Detta därför att du och dina kompisar i den tidigare Alliansregeringen sett till att kommunen drabbats av högre kostnader utan att kompenseras för detta fullt ut.

Med ett skotande av arbetslinjen och dess principer och med en ökning av kommunala inkomster kan vi:

  • Anställa fler människor inom ramen för den kommunala omsorgs och serviceverksamheten.
  • Skapa en arbetssituation med mindre stress och mindre arbetsbelastning.
  • Skapa fler arbetstillfällen vilket leder till ökade skatteintäkter, skatteintäkter som sedan kan användas till att bygga mer välfärd.

Där Anders Ågren har du lösningen till problemet!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger i besluten vi fattar idag”

 

2 kommentarer

  1. Inger

    Jaa DU Anders..annat kan man inte säga .. än att DU är då produktiv och verkar ha en outsinlig källa att ösa ur ..av tankar,idéer och åsikter.En del kan jag instämma i,andra får mig att tänka efter och några håller jag ifrån mig.Men engagerade människor som vågar sticka ut och höras Kan man inte annat än ”lyssna” till..oavsett åsikter För du rör då om och ger av dig själv.Och tänder en och annan tankegnista, över vad man själv tycker i frågan. Vad man tar med sig härifrån ,för vidare tankar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hej Inger,

      Vill bara tacka för den fina feedbacken. Precis så är det jag vill skapa debatt så att vi kan komma igång med en ordentlig politisk diskussion, både ideologisk och i sakfrågor.

      Än en gång tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.