Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det statsfinansiella arvet efter Alliansen tungt att bära.

Precis som rubriken säger är arvet efter 8 år med en i många stycken ansvarslös Allianspolitik ett tungt ok att bära. Under sina år vid makten såg Alliansen till att skära ner de offentliga utgifterna till ett minimum. Många gånger använde de sig av metoden att flytta över statliga utgifter och istället göra dem till kommunala utgifter.

Därför kommer dagens blogginlägg att belysa några av dessa förändringar/försämringar signerade Alliansen.

Att Alliansen bedrivit en politik med syfte att skära ner statliga utgifter med alla till buds stående medel har självfallet sin förklaring i att man med alla till buds stående medel velat genomföra stora skattesänkningar. Resultatet syns i form av alla de jobbskatteavdrag som gjorts.

Dock har priset för dessa skattesänkningar varit högt. Många är de kommuner som idag går på knäna i och med att utgifter som tidigare var statliga numera belastar kommunernas budgetar.

I sin kolumn i DN ger Peter Wolodarski en känga till både Fredrik Reinfeldt och Anders Borg för genomförandet av de huvudlösa besparingarna på försvarets område. Besparingar som lett till att vi idag har ett försvar som nätt och jämt fungerar. Dessutom kommer renoveringskostnaderna för försvaret att vida överstiga de 3 – 4 miljarder som tidigare sparades på försvarets område.

Därför är jag inte alls förvånad när Magdalena Andersson uttrycker sig i termer om att ”ladorna är tomma”.

För oss Socialdemokrater som aldrig haft för vana att trixa på detta sätt för att blåsa upp stadsbudgeten på bekostnad av kommuner och löpande verksamheter kan därför slutsatsen inte bli någon annan än att Alliansens politik när det gäller stadsfinanserna varit både ansvarslös och förödande för Sverige.

Arvet efter Reinfeldt och de Moderat ledda Alliansregeringarna blir därför tungt att bära. Dessutom kommer det att ta lång tid att reparera skadan och återställa svensk ekonomi till fullgott skick.

Jag lovade inledningsvis att komma med bevis på vad jag anser vara ”window dressing” av svensk ekonomi!

Håll tillgodo med följande punkter:

  • Besparingarna på 3 – 4 miljarder på försvarets område gjordes trots att man redan när de genomfördes visste at de skulle bli förödande för den svenska försvarsförmågan på lång sikt. Dock tycks det vara så att målet att genomföra skattesänkningar var långt mycket viktigare än att Sverige har ett starkt försvar.
  • Försämringarna i A-kassan och införandet av Arbetslinjen innebär att människor knuffas ut ur systemet och i stället blir föremål för socialbidrag. Socialbidrag är som vi alla vet en kommunal angelägenhet varför denna åtgärd endast syftat till att göra statens utgifter till kommunala utgifter.
  • Försämringarna i sjukförsäkringen som infördes som en effekt av arbetslinjen gav precis samma effekt. En i grund och botten statlig utgift kunde i och med detta flyttas över på landets kommuner. Detta därför at även de som blev utknuffade från sjukförsäkringen nu i stället blir socialbidragsberoende. Återigen blir en statlig utgift nu en kommunal utgift.

Jag tror och hoppas att ovanstående 3 punkter är tillräckligt för att få var och en som sätter sig in i ämnet att förstå att allt Alliansen gjorde under sina 8 år vid makten strävade i en enda riktning. – Att via ”window dressing” av statsfinanserna kunna genomföra de skattesänkningar man gick till val på. Detta utan att berätta för svenska folket att det tids nog kommer att finnas ett pris att betala för denna ansvarslösa politik.

Min förhoppning är att vi tillsammans kan lyfta dessa skeenden till ytan och klart och tydligt berätta för svenska folket vad resultatet av Alliansen 8 år vid makten ställt till med.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

6 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    ”Under sina år vid makten såg Alliansen till att skära ner de offentliga utgifterna till ett minimum.”

    Nej, under alliansen satsade man mer än någonsin på skola/vård/omsorg … dvs du har i grunden fel.
    Trots detta kunde man sänka skatten för en vanlig arbetare så denne fick nästan en extra månadslön efter skatt. En fantastisk förbättring för vanliga människor.

  2. Leif

    Jag håller med om att det är en prekär statsfinansiell situation som för tillfället osynliggörs av att vi befinner oss i ett högkonjunktursliknande läge. Därför är det extra beklagligt med en finansminister som vägrar avveckla ROT/RUT hel och hållet samt inte avvecklar ränteavdragen och höjer fastighetsskatten med populistiska yttranden som att svenska folket inte skulle gilla detta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När det gäller ROT tycker jag att neddragningen är bra. Vad gäller RUT tycker jag i grunden att RUT är bra då den samtidigt skapar en hel del arbetstillfällen. Arbeten som behövs i vår stressade tillvaro.

      vad gäller ränteavdragen och fastighetsskatten så är jag för ett återinförande av fastighetsskatten. När det kommer till ränteavdragen vill jag sätta ett tak för hur stora dessa kan vara. Detta för att möjliggöra för de med lägre inkomster att köpa sitt eget boende på samma premisser som de mer välavlönade.

      • Leif

        Men vilka skattehöjningar alt. avdragsbegränsningar vill du i så fall göra som inte har alltför negativ påverkan på tillväxten? Fastighetsskatten är den skatt som enligt all internationell ekonomisk expertis är den minst tillväxtskadliga. Slopade ränteavdrag skulle innebära en hälsosam nedgång av bostadspriserna så det skulle inte drabba köparna i någon större omfattning. ROT/RUT innebär att kapital allokeras till ej effektiv subventionerad verksamhet med resultatet att annan effektiv verksamhet missgynnas. Lägg därtill omfattande fusk och kriminalitet inom ramen för ROT/RUT. Vansinnet att medge ROT-avdrag för bostäder utomlands behöver knappast nämnas (världsrekord i dumhet?).

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Håller helt med dig vad gäller återinförande av fastighetsskatt samt att begränsa ränteavdragen.

          Jag kan tänka mig en lösning där ränteavdrag inte medges över en viss brytpunkt vad gäller den sammanlagda inkomsten. Sedan bör storleken på ränteavdraget vara avhängit av inkomsterna. Således borde de med minst inkomst medges större avdrag än de med hög inkomst. Exakt hur detta ska utformas lämnar jag öppet för oss att diskutera vidare om i en utredningsgrupp.

          Målsättningen med minskade ränteavdrag är precis som du påpekar att kyla ner den vansinniga prisutvecklingen på bostäder vilket i grund och botten är skadligt. Viss värdeökning skall givetvis tillåtas med dagens nivåer är orimliga.

          Vad gäller ROT och RUT vill jag ha ett system där vi har bättre kontroll än idag. Detta för att komma åt fuskandet. Sedan är det självklart att sådana avdrag bara ska beviljas för arbeten utförda i Sverige.

  3. Lars Flemström

    En politiker måste ha god känsla för hur väljarna påverkas / drabbas av olika åtgärder. Ju större väljarandel man eftersträvar, desto viktigare är detta. Det handlar inte bara om hur många de direkt drabbade är, utan också ”solidaritet inom gruppen” och speciellt inom grupper som har kraftiga ”megafoner” som villaägarna. Politikers uppgift är inte att ”ta impopulära beslut”. Varfifrån har denna borgerliga idé trängt in i socialdemokratin? De kan undantagsvis bli tvungna att göra det, i brådskande fall när man inte hinner invänta opinionen.

    Avskaffandet av fastighetsskatten (den har ersatts av en fastighetsavgift) har ökat låneutrymmet i fastigheteter med högt marknadsvärde. Detta har av många kvarboende utnyttjats för konsumtionskrediter samt av köpare att betala ett högre pris än de annars skulle ha gjort. Det är därför omöjligt att införa en fastighetsskatt av tidigare modell. Det skulle driva både låg- och höginkomsttagare från hus och hem. Jag tycker dock att följande borde göras för att motverka de stigande fastighetspriserna.

    1. En utredning bör tillsättas för att ta reda på om det är möjligt att sätta ett tak för ränteavdragen, och hur det i så fall ska vara utformat. Begränsningen av ränteavdragen skall dock bara gälla för nya lån.

    2. Ingen vet hur fastighetspriserna kommer att utvecklas på mycket lång sikt. Därför bör amoreringsfria lån förbjudas. Kravet ska vara att skulden ska amorteras ner helt och hållet, så länge lånet löper, och ska alltså vara helt slutbetalt efter 100 år, om amorteringstiden är 100 år. Det genom nedamortering frigjorda låneutrymmet får utnyttjas för nya lån, om banken när det nya lånet tas bedömer att fastighetspriserna i området kommer att hålla i sig under det nya lånets löptid.

    a) För helt nya lån ska en amorteringstid på högst 100 år medges (Minst 1 % amorteras varje år.).

    b) För nuvarande amorteringsfria lån och lån med längre löptid än 200 år införs en amorteringstid på högst 200 år. (Minst 0,5 % amorteras varje år.

    c) För att få en snabbare nedamortering under tider med låg ränta införs en bestämmelse att summan av ränta + amortering ska vara lägst 2,5 %.

    d) För att inte staten ska belastas med onödiga driftkostnader för idag privatägda slott och andra exklusiva byggnadsminnen, måste en specialregel införas för sådana byggnader, så att längre amorteringstid än 200 år kan medges. Man får väl ändå anse att en kulturminnesförklarad byggnad är avsedd att bervaras under mer än 200 år och att ägaren kan belastas med kostnader för bevarandet, som inte riktigt står i proportion med nyttan / avkastningen av byggnaden.

    3. De generella ROT-avdragen, som gäller under en helt konjunkturcykel, ska på sikt avskaffas helt, så att de åter blir en stimulansåtgärde under lågkonjunkturer.

    4. På sikt bör även RUT-avdragen avskaffas på så sätt att äldre människor, som redan har beviljats RUT-avdrag för hushållstjänster, får behålla avdragen så länge de lever. De kan succesivt, genom att nya RUT-avdrag inte beviljas, ersättas med en mer generös biståndsbedömning beträffande behov av hemtjänst för äldre och funktionshindrade. Alla barn, som behöver läxhjälp, ska få sådan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.