Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Alliansens företrädare är dåliga på matematik!

Att matematik under lång tid varit Alliansföreträdarnas svagaste ämne är ju knappast någon hemlighet. Men att kunskapsnivån är så låg hade jag ingen aning om.

Precis som när det gäller sakfrågor där Alliansen med förkärlek lyfter enskilda sakfrågor ur sitt sammanhang när dessa debatteras verkar det vara med deras kunskaper i matematik och räkenskap. Om man lyfter ut en enskild kostnad ur den totala balans och resultaträkningen går det förvisso att påvisa att just denna kostnad skulle kunna sänkas genom att handla på ett annorlunda sätt.

Dock är verkligheten inte så enkel. För att tillfullo förstå effekterna måste man sätta in dessa förändringar i den totala resultaträkningen för att se hur förändringen ser ut på sista raden i resultaträkningen.

Denna kunskap verkar saknas helt och hållet bland Alliansens företrädare!

Som politiskt engagerad Socialdemokrat läser jag tonvis med ledarsidor och debattartiklar för att följa med de åsiktsyttringar som florerar i vårt samhälle.

I dagens Norra Västerbotten läste jag en ledare skriven av ledarskribenten Mikael Bengtsson med rubriken ”Värna varje skattekrona”.

Artikeln handlar om vilka sektorer inom kommunal service en kommun sköter bäst själva, samt inom vilka sektorer privata entreprenörer kan göra jobbet bättre och billigare.

I artikeln påstås att Skellefteå kommun med skattekronor i ryggen går ut och konkurrerar med privata företag på en öppen marknad när de i själva verket skulle ha låtit ”marknaden” sköta detta. Frågan handlar i grund och botten om när och hur en verksamhet ska drivas i kommunal regi alternativt upphandlas.

Centerpartisten Mona Sandström konstaterade i artikeln att det ”gäller att få ut så mycket som möjligt av varje skattekrona”. Skribenten menar i inlägget att detta borde vara utgångspunkten för all offentlig verksamhet.

Det är på grundval av detta jag vill påstå att Alliansens företrädare är dåliga på matematik. Att som i artikeln påskina att man kan titta på varje verksamhet för sig utan att sätta in resultatet i det totala sammanhanget gör att ekvationen alltid blir fel.

Skellefteå kommun om någon symboliserar resultatet av sund kommunal ekonomi och rätt användande av varje skattekrona.

Skellefteå kommun har till skillnad från många andra kommuner valt att driva det mesta i egen regi utan konkurrensutsättning. Genom att organisera kommunal service i en Aktiebolagsstruktur med bland annat Skellefteå Kraft som vinstgivande motor kan man genom koncernbidrag och andra allokeringar täcka förlustverksamheter med vinster från vinstgivande företag i koncernen.

På detta sätt håller man ner den statliga skatten samtidigt som man undviker att spendera onödigt mycket kommunala skattekronor på förlustbringande lagstadgad kommunal service. Det är helt enkelt så att man genom att använda vinster i vinstgivande verksamheter kan finansiera en stor del av den service som en kommun enligt lagen är skyldig att tillhandahålla sina medborgare.

Resultatet av detta blir att man kan hålla nere den kommunala skattesatsen!

Skulle man i detta läge bryta ut till exempel sophämtningen som i allt väsentligt är en kostnad för landets kommuner och upphandla denna kan det säkert vara så att en privat entreprenör skulle kunna utföra denna billigare vad kommunen på papperet gör. Alldeles specifikt så om man likt Alliansen bryter ut denna kostnad ur den totala resultaträkningen.

Skulle man ha en privat entreprenör för detta uppdrag går dock chansen att tillföra bidrag från vinstdrivande kommunala företag förlorad. Med en privat entreprenör går det inte att täcka kostnader i en verksamhet med vinster från en annan verksamhet precis som nu är fallet.

Med konkurrensutsättning och offentlig upphandling går denna möjlighet förlorad! Skulle sophämtningen upphandlas blir den blott och allena en kostnadspost i den kommunala resultaträkningen.

Konkurrensutsättning och offentlig upphandling skulle därför i Skellefteås fall sannolikt leda till skattehöjningar.

Om du beaktar vad jag skrivit ovan är det lättare att förstå vad jag avser med påståendet att Alliansens företrädare är dåliga på matematik.

I ännu sämre dager framstår deras matematiska kunskaper om vi ovanpå detta adderar övriga konsekvenser och kostnader av konkurrensutsättning och offentlig upphandling av kommunal service verksamhet.

Skellefteå likt många av landets övriga kommuner sysselsätter en stor skar medarbetare som av olika anledningar inte passar in i det privata näringslivet. Konkurrensutsätts och upphandlas dessa verksamheter blir dessa medarbetare arbetslösa och över tid socialbidragsberoende.

Beaktar vi kostnaderna för de ökade socialbidragen som en direkt effekt av dessa privatiseringar blir det än mer uppenbart att Alliansens företrädare är helt värdelösa på matematik.

Därför är min slutsats att Centerpartisten Mona Sandström likväl som ledarskribenten Mikael Bengtson med omedelbar verkan borde söka in till komvux och bättra på sina matematiska kunskaper. Sannolikt gör de rätt i att ta majoriteten av Alliansens företrädare med sig till denna utbildning.

Till mina partikamrater i Skellefteå Kommun med Lorentz Burman i spetsen säger jag – Stå emot alla dumma argument och fortsätt det goda arbetet grundat på Socialdemokratisk ideologi – Det blir bäst så.

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

5 kommentarer

  1. Leif

    Jag vill påstå att de flesta i samhällsdebatten inklusive S-politiker gör sig skyldiga till dessa förenklingar. Antingen är vederbörande allmänt inkompetenta eller så är det en medveten strategi. Två aktuella exempel nedan:

    – ROT/RUT och påståendet att skattesubventionerna betalar sig själva. Visst har dessa s.k. ”reformer” gjort en hel del svartjobb vita men frågan är varför staten ska skattesubventionera bort brottslighet? Sen finns det ingen som har gjort en djupare analys kring alternativkostnaden. Denna skattesubvention drar självklart pengar som annars använts till annan konsumtion. Istället för ”riktiga” och mer långsiktiga jobb i branscher som Inte skattesubventioneras får via dessa ”bidragsjobb”. Vidare har vi den obefintliga kontrollen som förtjänstfullt redovisades i Uppdrag Granskning hur nästan alla ROT-företag organiserat fuskar genom att omvandla materialkostnader till arbetskostnader. Lägg därtill att byggbranschen är en av de branscher med störst inblandning av kriminella ligor och allmänt oseriösa företagare.
    – Ränteavdragen och påståendet att borttagandet av detta skulle göra det mycket dyrare för ”vanliga” människor att skaffa bostad. Det de som påstår detta inte förstår eller medvetet undanhåller är följande. Den största delen av statens ränteavdragskostnad används av en mindre grupp med de absolut högsta inkomsterna. Självklart är det så att dessa använder ränteavdragen i spekulationssyfte för och köpa så dyr bostad som möjligt för och låta skattebetalarna betala deras reavinster i en urspårad bostadsmarknad. Denna grupp amorterar heller inte en krona mer än de behöver utan maximerar sina lån för och köpa aktier/aktiefonder vid gällande förkastligt låga ränteläge. Att den befintliga bostadsstocken inte utnyttjas maximalt blir en annan konsekvens av ränteavdragen eftersom vissa köper ett större boende än de egentligen behöver pga ränteavdragen vilket främjar ett negativt spekulationstänkande vad gäller bostadsköp. Med ränteavdragen subventionerar vi skattebetalare indirekt storbankernas resultaträkningar och vinsten på bolånen eftersom många lånar mer än de hade gjort utan dessa. Slutligen hade självklart priserna anpassats neråt om ränteavdragen avskaffats så lågstadieargumentet att det skulle bli så mycket dyrare för den genomsnittlige köparen baserat på dagens priser är bara löjeväckande. Sen har vi slutligen det mest givna att staten skulle bespara sig en årlig utgift på 30 miljarder som förslagsvis kunde användas till offensiva investeringar i nya bostäder och infrastruktur.

    Tyvärr visar det sig att både Stefan Löfven och Magdalena Andersson är lika dåliga på och räkna samt se det hela i ett större sammanhang när det inkräktar på deras egen populistagenda.

  2. Jonny Disenfeldt

    Med ditt märkliga resonemang skulle det alltså vara bäst att låta ALL verksamhet i Sverige bedrivas av samhället och låta förlustverksamheter täckas upp av de som då genererar vinst.
    Ett totalt avskaffande av privat ägande och privat företagande är uppenbarligen enligt dig det optimala. Du förutsätter att all verksamhet alltid bedrivs effektivast inom offentligt utförande.

    Kan man bli mer socialist än vad du är ?
    Du skrev tidigare bland annat att om en verksamhet någonsin utförts av det offentliga så skall den alltid så förbli. Verksamhet kan enligt dig bara övergå till statlig/kommunalt utförande, aldrig åt andra hållet.

    Dina blogginlägg indikerar att det inte bara är matematik som är din svaga sida. Den samhällsmodell du förespråkar leder till diktatur och sämre välfärd.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag tror nog att du tolkat det jag skrivit på fel sätt så låt mig förklara en bit till:

      Jag har alltid skiljt på offentlig och privat sektor när det gäller företag och tillverkning/försäljning.

      Den privata sektorn ska självklart fortsätta som tidigare med att producera varor och tjänster som efterfrågas av kunder.

      När det gäller offentlig sektor så är det i de allra flesta fall så att detta bäst bedrivs i statlig och/eller kommunal regi.

      Precis som jag skrivit i inlägget kan man då som kommun utföra den på sådant sätt att den ger bästa resultatet på sista raden i kommunens resultaträkning.

      I fallet Skellefteå är detta extra lätt att förstå då man inordnat alla kommunala servicefunktioner i en bolagsstruktur. I denna kan man sedan likt det privata näringslivet relativt fritt använda vinster från vissa delar av verksamheten för att täcka upp förluster i andra delar av verksamheten.

      Detta görs dagligen i stora industrikoncerner så jag förstår inte varför du kallar det socialism när en kommun gör detsamma?

  3. Jonny Disenfeldt

    Jag har bara läst innantill det du skriver, analyserat det och dragit slutsatser.

    Jag har sett exempel t.ex från den kommun jag föddes i (Oskarshamnn) där S regerat i ensamhet årtionde efter årtionde och pumpat in hundratals miljoner i sitt oerhört dåligt skötta kommunala bostadsbolag, allt på skattebetalarnas bekostnad.

    Exempel kan hittas i alla kommuner oavsett färg på styret där kommunpolitiker fastnar med handen i kakburken och delar ut pengar till dåligt skötta förlustbringande offentligt drivna verksamheter och till och med till lokala privata entrepenörer. Kommunpolitiker har en förkärlek för att leka direktör och starta bolag.

    Om en kommunal verksamhet ger för stort överskott så är den för högt prissatt och kommunens innevånare betalar alltså för mycket för den. En kommun är inte en industrikoncern men jag förstår att för dig som socialist är detta svårt att förstå,

    Du skriver rätt häpnadsväckande om kommunalt anställda. Du skriver att kommunerna ”sysselsätter en stor skara medarbetare som av olika anledningar inte passar in i det privata näringslivet. Konkurrensutsätts och upphandlas dessa verksamheter blir dessa medarbetare arbetslösa och över tid socialbidragsberoende.”.

    Då vet vi vad Anders Forss anser om kommunalt anställda, de är alltså ett B-lag med för privata företag oanställbara individer som vi då låter arbeta i den skyddade verkstad som en kommuns bolag och förvaltningar utgör. Detta är alltså socialisten Forss människosyn !

    Du borde skämmas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns säkert både goda och dåliga exempel på hur kommuner sköter sin ekonomi. Men om du analyserar Skellefteå kommun så tror jag att du kommer till insikt om att de bedriver en mycket välskött verksamhet.

      Skellefteå Kraft som är den stora motorn och genererar vinster arbetar på en öppen marknad där marknadens aktörer sätter priserna för el på marknadens villkor. Skellefteå Kraft har alltid tillhört de billigare el-leverantörerna varför argumentet om att de tar ut överpriser faller.

      Jag anser på inget sätt att kommunens arbetare är ett b-lag, snarare tvärt om. Vad jag istället skrev är att de dessutom sysselsätter många som inte ges chans till anställning om en verksamhet skulle upphandlas och drivas i privat regi.

      Därför är det oerhört bra att en komun kan använda vinster från vinstdrivande verksamheter för att sätta dessa i arbete i stället för att isolera dem hemma beroende av socialbidrag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.