Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Alliansen ansvariga för de eskalerande sjukskrivningstalen!

Innan jag påbörjar dagens inlägg som handlar om de eskalerande sjukskrivningstalen och orsakerna till dem vill jag börja med ett klarläggande.

Då många av er som kommenterar mina inlägg ståller sig frågande till om jag är socialist eller inte vill jag därför en gång för alla proklamera att jag är både STOLT SOCIALDEMOKRAT och en STOLT DEMOKRATISK SOCIALIST!

Anledningen till att jag är bådadera finns att finna i de trossatser och den ideologi jag tror på. Min stora inspiratör till detta är Olof Palme som i många av sina uttalanden fått mig at förstå storheten i Socialdemokratisk politik och ideologi.

Att jag är socialdemokrat och socialist är lika naturligt som att Olof Palme med sin bakgrund blev socialdemokrat. Förklaringen stavas kort och gott KÄRLEK.

Kärlek för allt och alla!

Den socialdemokratiska ideologin är tveklöst den ideologi som ligger absolut närmast kärleken om man ska tolka vad ordet kärlek faktiskt står för och symboliserar. Just solidariteten och principen om alla människors lika värde bygger på kärlek och omtanke om allt och alla.

Av alla efter förmåga – För alla efter behov är viktiga ideal i min värld.

Några av de trossatser och insikter som väglett mig i mitt ställningstagande är följande:

  • Att det i Sverige behövs en stark offentlig sektor i likhet med den som byggdes upp under 1960-talet. En offentlig sektor som är offentligt ägd, skattefinansierad och styrd av av behov, inte av efterfrågan.
  • Att behoven av vård, skola och omsorg bara kan mötas genom en organisation som tar sin utgångspunkt i just behoven, inte i lönsamheten, en organisation som kontrolleras av medborgarna och inte av vinstintresset.
  • Att offentlig sektor för att fungera fullt ut, och vara en stark samhällelig sektor, alltid ger människor möjlighet att påverka den enbart i kraft av att de är medborgare oberoende av vilka resurser de besitter.
  • Att grogrunden till rasism går att finna i människors ekonomiska och sociala villkor.
  • Att rasism och främlingsfientlighet bäst bekämpas genom att oförtrutet slåss för full sysselsättning, ekonomisk expansion och social rättvisa.
  • Att rasism har mycket svårt att rota sig i ett samhälle där människor vet att de kan få ett jobb, kan försörja sig själva, känna social trygghet och optimistiskt se framtiden an, både för egen del likväl som för sina barn.
  • Att KÄRLEK är viktigare än GIRIGHET.

Om man till dessa ställningstaganden dessutom adderar att det faktiskt är precis som Olof Palme sa, nämligen att det är Socialdemokratin som bröt marken för demokratin i Sverige. Att Socialdemokraterna är det parti och den rörelse som lyfte Sverige ut ur fattigdom och arbetslöshet. Ja då är det svårt att bli något annat än en stolt demokratisk socialist, i vilket fall om man hyllar kärleken som ideal.

Efter detta lilla klarläggande vill jag därför raskt övergå till ämnet för dagens inlägg!

I dagens webbupplaga av Dagens Nyheter kan vi läsa en artikel om hur sjukskrivningstalen eskalerar näst intill okontrollerat och med dem samhällets kostnad för sjukförsäkringen.

Artikeln beskriver hur regeringen i vårbudgeten blivit tvungna att anslå ytterligare 2,5 miljarder till Försäkringskassan så att de kan klara kostnaderna för de hastigt ökande sjukskrivningarna. I artikeln görs även uppskattningen att de ökade kostnaderna för sjukskrivningar kan ha ökat med ytterligare 10 miljarder till ofantliga 48 miljarder per år innan innevarande mandatperiod är till ända.

Artikeln belyser även att det är inom typiska kvinnoyrken som sjukskrivningarna ökar allra snabbast. Dessutom är orsaken till sjukskrivningarna för det mesta relaterade till psykosociala orsaker.

Utan att i detalj gå in på orsakerna vill jag ändå fråga mina läsare följande?

Är det någon som är förvånad? 

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Att sjuktalen ökar beror i grunden på en enda orsak nämligen Alliansens införande av ARBETSLINJEN.

Jag vill hävda att alla som tänker lite längre än näsan räcker med lite eftertanke kan inse att företeelsen Arbetslinjen bygger på en i grunden omöjlig ekvation, och inte kan leda till något annat än eskalerande sjukskrivningstal.

Den felaktiga ekvationen ser ut som följer:

Färre medarbetare + Högre produktion + Mer stress + Högre arbetsbelastning + Högre vinster = ARBETSLINJEN

All vetenskap har sedan länge pekat ut stress och hög arbetsbelastning som de enskilt största orsakerna till sjukdom och psykisk ohälsa. Därför är det inte speciellt underligt att vi nu får bära frukten av Alliansens experiment genom att sjukskrivningstalen ökar i hastig takt.

Vi borde ha reagerat redan från början och insett att denna omöjliga ekvation aldrig kan koma fram till en hållbar lösning.

Kort sagt som man bäddar får man ligga.

Vad som nu behövs är att regering, fackföreningar och arbetsmarknadens parter tillsammans sätter sig ner och pratar igenom hur denna stress och höga arbetsbelastning ska lösas.

För egen del ser jag ingen annan lösning än att företag och offentlig sektor inser att en”streamlinad” organisation inte fungerar. Det enda som fungerar är fler anställda och högre personaltäthet på alla arbetsplatser.

Detta tillsammans med en utökad företagshälsovård, arbetsplatsnära rehabilitering och förebyggande åtgärder är den enda medicin som fungerar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

16 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Att du är socialist framgår helt uppenbart av dina inlägg.

    Om du är socialdemokrat så är du extremt till vänster inom partiet, jag upplever dig som en klar och tydlig vänsterpartist.

    Som tur är styrs inte S av socialister utan har en stor liberalt orienterad falang.

    Demokratisk socialism är en oxymoron.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Måhända står jag lite åt vänster om de som styr för dagen. Dock är jag övertygad om att den politik jag för har framtiden för sig och kommer att vinna folkets hjärtan.

      Den Demokratiska socialismen är den rätta vägens politik. Det är dessa ideal Palme stod för och en större visionär, ledare och ideolog har Sverige och världen inte skådat sedan hans dagar.

      Den politik som fungerade på Palmes tid fungerar lika bra idag. Allt som behövs är att förklara den på ett sätt som folk kan förstå och relatera till.

      Kom ihåg – Kärlek kommer alltid att vinna över Girighet över tid!

      • Jonny Disenfeldt

        Du står mycket till vänster om ”mainstream” inom S. Du hade tillhört vänsterflanken inom V om du varit medlem i det partiet…

        Jag tror inte på EN politik och ett samhälle där det finns ETT parti som har ”den rätta vägens politik” eftersom det inte är så enkelt. Samhället och individerna är betydligt mer komplexa och att stöpa allt i en form leder till helvetet, det vet vi av erfarenhet.

        Den politik Palme förde kan kritiseras rätt kraftigt, den ledde till ekonomiskt kaos i Sverige (pristtopp, lönestopp), diverse blodiga gerillarörelser stöddes, stöd till den kommunistiska ockupationen av Sydvietnam, smutsiga vapenaffärer till Indien, Libyen etc etc…

        Demokratisk socialism är en omöjlighet, det har historien bevisat under de senaste hundra åren av experimenterande. Det leder alltid till diktatur och elände.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vill bara säga att jag är av motsatt uppfattning den Demokratiska Socialismen fungerar och dessutom väldigt väl

  2. Nils Lindberg

    Du refererar till ”Palmes tid”. Var du med då? Det var jag och jag minns hur löner och inflation jagade varandra, höga skatter på låginkomsttagare. Jag var lagerarbetare och hade en arbetskamrat som tejpade glasögonbågarna när de gick sönder. Han sade att att han inte hade råd att reparera dom. Det var ju före de ”förfärliga” jobbskatteavdragen! Astrid Lindgren med flera fick skatter på över 100 procent. Ingemar Bergman tvingades utomlands. Samtidigt vältrade sig en mansmullig sosseelit i sexorgier med småflickor. Vilken solidaritet visades bordellhärvans offer? Så var ”Palmes tid”, också!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det förekommer avarter i alla tidevarv så även under Palmes tid.

      Dagens skattesystem är bättre än det tidigare..däremot är jobbskatteavdragen och Arbetslinjen helt onödiga.

      All politik som fokuserar på den egna plånboken dvs. får väljarna att tänka i den banan föder girigheten snarare än kärleken.

  3. Nils Lindberg

    Om jobbskatteavdragen är onödiga, är då också arbetstillfällena inom handeln som tillkommit med ökad konsumtion onödiga?
    Om arbetslinjen är onödig varför satte Göran Persson socialdemokraten Anna Hedborg att utreda en åtstramning av sjukförsäkringsreglerna?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att påstå att arbetslinjen skapat arbetstillfällen är nog att ta i….allt Alliansens politik skapat är ”streamlining” där färre anställda utför mer arbete under högre stress. Resultatet syns nu i form av högre sjuktal.

      Att sjukförsäkringssystemen behövde ses över för att identifiera vilka åtgärder som bör sättas in var helt riktigt. En sådan analys bör dessutom ske på löpande basis för att sätta in rätt åtgärder i rätt tid.

      Dock var är och kommer aldrig arbetslinjen att bli något som kan klassificeras som varande rätt åtgärd.

      Arbetslinjen och jobbskatteavdragen får medborgarna att fokusera mer på sitt eget välbefinnande och sin egen plånbok på bekostnad av kollektivets bästa.

      Den leder således till ett mer girigt och egoistiskt samhälle – tvärtemot det kärleksfulla samhällsklimat som behövs för att alla ska må bra.

      • Jonny Disenfeldt

        Du skriver
        ” jobbskatteavdragen får medborgarna att fokusera mer på sitt eget välbefinnande och sin egen plånbok på bekostnad av kollektivets bästa.”

        Var går då gränsen för beskattning av arbete eftersom de skattesänkningar alliansen genomförde fördöms så hårt av dig ? Det bästa vore väl enligt dig att alla var anställda av staten och hade samma lön förutom den politiska nomenklaturan som du vill tillhöra.
        Allt för ”kollektivets bästa”…

        Är det som så att varje skatteprocent man ökat aldrig någonsin kan reverseras ?
        Du har ju den åsikten att varje uppgift som en gång i historien utförts av det offentliga aldrig må överföras till privat utförande.

        Vilket socialistiskt land är då ditt föredöme eftersom du säger att emokrarisk socialism fungerar väl ? Själv har jag inte sett ett enda socialistiskt land som lyckats förena socialism med demokrati annat än i sitt namn som t.ex DDR, och nej, Sverige är inte och har aldrig varit socialistiskt.

        Vad gäller Palme och hans tid så hade du alltså fel, den politik som då bedrevs var inte bra.
        Du är så extremt enkelriktad i ditt tänkande, alldeles typiskt för den som befinner sig på endera ytterkanten av politiska åsikter.

        Allt som är relaterat tiil S hyllas heroiskt, allt som har med de politiska motståndarna att göra är elakt, egoistiskt och allmänt vedervärdigt. Snacka om att ha tunnelseende…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag kritiserar mina egna lika mycket som jag kritiserar andra om jag tycker att de har fel i sin uppfattning.

          Skatterna måste alltid vara på en sådan nivå att de klarar av att betala välfärden för alla. Skatt och beskattning är ett sätt att omfördela samhällets resurser så att alla får en dräglig tillvaro.

          Hur höga de ska vara beror därför på landets ekonomiska läge. Helt klart är dock att pengarna som användes till de 2 sista jobbskattteavdragen kunde används bättre till förstärkningar av välfärden.

          Jag påstår på inget sätt att allt som avreglerats ska återregleras. Bara områden där finansieringen består av skattepengar likt inom kommunal servicesektor.

          Jag står på inget sätt på den yttre kanten, däremot har jag en klar uppfattning om det mesta om nu det kan betraktas som en ytterlighet.

          Alla mina är med bosättning och arbete i en lång rad länder har dessutom öppnat vyerna för vad som fungerar och vad som inte gör det.

          Till skillnad från dig så tycker jag att Palmes Sverige var ett bra Sverige sett i det stora hela.

          Glöm aldrig att det var vi Socialdemokrater som lyfte upp arbetarklasen ur fattigdom och misär och som skapade sann demokrati.

  4. Niklas Karlsson

    Vad är inte alliansens fel enligt dig?

    Sjukskrivningarna ökar för att ni vann valet och att ni har aviserat att ni ska plocka bort kontrollstationen så att människor kan gå sjukskriva i alla evighet..

    S har inget emot att sjukskrivningarna ökas, dels kan lönenivån hållas uppe vilket LO hejar på å dels skapas trogna S-väljare av dom sjukskrivna..

    Ja tillbaka till 80-talet och gärna till kollektivanslutningen till partiet, för alla som vill vara med i facket måste ju också bli medlemmar i ett parti!! Det kallas demokratisk socilism

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Låt mig börja med att upplysa om att sjukskrivningstalen började eskalera redan under Alliansens 2 sista år vid makten och att denna eskalering fortsätter i oförminskad takt.

      De flesta forskare och specialister inom området är dessutom ense om att orsaken finns att finna i allt för hög arbetsbelastning.

      Arbetsbelastningen kan inte lastas på något annat än arbetslinjen som infördes av Alliansen.

      Att jag sedan vill att fackföreningarna ska få mer makt är en nödvändighet för att få ordning på situationen.

      Däremot kommer jag aldrig att proklamera kollektivanslutning till något politiskt parti.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Självfallet ska vi se till att öka personaltätheten i den offentliga sektorn. Denna sektor klarar sig på inget sätt undan min kritik.

      Med mer personal kommer sjukskrivningarna att minska.

  5. Jonny Disenfeldt

    Vad en socialdemokratisk kollega skriver om socialism :

    http://matteoni.blogspot.se/2015/04/den-partipolitiska-kartan-stammer-inte.html

    ”Efter öststatskommunismens fall har ”kommunism” och ”socialism” blivit döda begrepp.
    Ingen, eller mycket få, tror i dag att socialism kommer att bli verklighet under vår egen, våra barns eller våra barnbarns livstid. Socialismens idé är en vacker utopi.
    Den praktiska politik som kallat sig socialistisk, ”den reella socialismen”, har inte kunnat förverkliga socialismens grundidé – individens fulla frihet – utan har i stället skapat motsatsen: ofrihet och tvång.”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Detta får stå för den som skrivit det. För mig gäller i allra högsta grad den demokratiska socialismen som ideal och rättesnöre.

      Genom att driva en politik som i allt den gör säkerställer att Flertalet alltid har makten över fåtalet förverkligar vi dessa ideer.

      Solidaritet bygger på att vi värnar om alla och att alla ska ha det bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.